Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ivana Trumpová prchla z Československa „na lyžích“. Zeman v ní viděl velvyslankyni

Aktualizováno -
15. července 2022
08:00
Autor: mav - 
15. července 2022
00:06

Patřila ve světě k nejznámějším Češkám. Stáli o ni (přinejmenším) dva prezidenti. Oběma však dala košem – Donaldu Trumpovi i Miloši Zemanovi. Ivana Trumpová ve čtvrtek zemřela doma v New Yorku ve věku 73 let.

Z Československa prchla „na lyžích“, respektive díky reprezentování ve sjezdu. S rakouským kolegou Alfredem Winkelmeierem si roku 1971 vzala i rakouské občanství, jež jí dovolovalo cestovat po světě, ale též se vracet za rodiči.

První manželství bylo rozvedeno, občanství jí zůstalo. Přesídlila pak do Kanady, kde jí víc než lyžování šel modelling.

Roku 1976 si začala s americkým podnikatelem v nemovitostech Donaldem Trumpem a stala se příslušnicí manhattanské buržoazní smetánky, kterou komunisté tolik opovrhovali. Přesto mohla dál do původní vlasti dál cestovat. Jen si na ni a na manžela StB vedla svazek, ostatně magnát se už tehdy zajímal o politiku.

Na prázdniny do Gottwaldova

I nejstarší syn Donald junior jezdíval za babičkou Zelníčkovou na prázdniny a naučil se slušně česky (a loni vzpomínal, kterak v tehdejším Gottwaldově stával frontu na chleba – to když hospodářské problémy sužovaly zase americké obchody). O Erikovi a Ivance už to neplatí. Naopak babička pak létala za nimi do USA a naučila se anglicky.

Po sametové revoluci bylo spojení Česko(slovensko)–USA otevřené, a tak s sebou hned roku 1990 mohla Ivana vzít i manžela. Jenže to šlo o smutnou událost, otcův pohřeb. Za dva roky se pak rozvedli, když ji Donald podváděl.

Spíš než Česko pak Ivanu zajímala francouzská Riviéra, jezdívala třeba na festival do Cannes či do St. Tropez. A také se pak ještě dvakrát vdala, v obou případech za Italy. Hrabě Riccardo Mazzucchelli jí po dvou letech zemřel a nešťastně to dopadlo i s modelem Rossanem Rubicondim.

Také do Česka ale jezdívala, například zasedla v porotě na finále České Miss, objevila se na Plese v opeře či na mistrovství světa v lyžování v Liberci (2009). 

Ke comebacku ji později chtěl přimět jiný prezident, a to Miloš Zeman – zalíbil se mu nápad, že by byla americkou velvyslankyní v Česku. Přesvědčoval ji přímo na Hradě.

„Můj ex řekl, ‚Ivano, jestli to chceš, dám ti to‘, vychloubala se podnikatelka v roce 2017 pro list New York Post. Může to znít jako typicky trumpovské holedbání, ale v Bílém domě to tak skutečně chodí. V americké diplomacii je zvykem, že prezident posílá na ambasády spřátelených bezproblémových zemí nikoli zkušené diplomaty, nýbrž politické spojence. Musí je pak schválit Senát, ale pokud v něm má prezident oporu, nebrání mu v tom.  

I sama Trumpová byla zcela přesvědčená, že by funkci zvládla: „Byla bych skvělá? Byla bych skvělá, protože umím vyjednávat, jsem obchodnice a umím hostit večírky. Je to spousta práce, tak jsem řekla ne. Mám ráda svou svobodu, jezdit, kam chci, kdy chci, s kým chci. Prestiž nepotřebuji a tohle je práce od rána do půlnoci.“

Stačilo jí prý, že jí Společnost CZECH TOP 100 roku 2017 dala cenu Ambasador České republiky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi