Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Čestná stráž, vlajka na rakvi a potlesk: Evropa se loučila se šéfem parlamentu Sassolim (†65)

Autor: ČTK - 
14. ledna 2022
20:00

Řada evropských politiků, včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové či předsedy Evropské rady Charlese Michela, se v pátek naposledy rozloučila s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim, který v úterý zemřel ve věku 65 let. Státní pohřeb se konal v centru Říma v kostele na náměstí Republiky a vysílala ho živě veřejnoprávní televize RAI, která zpravodajství doprovodila titulkem Ciao David. Na pohřbu zastupovala Českou republiku předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Sassoliho rakev halila vlajka Evropské unie, pro kterou politik více než deset let pracoval jako člen Evropského parlamentu. Jeho předsedou byl posledního dva a půl roku předsedou. Do baziliky Panny Marie, andělů a mučedníků rakev přinesli po červeném koberci za doprovodu čestné stráže. Z kostela ji po obřadu opět vynesli s čestnou stráží a přítomní uvnitř i před kostelem se s italským politikem a bývalým novinářem rozloučili dlouhým potleskem.

Církevního obřadu se účastnilo v kostele asi 300 lidí, včetně vysokých představitelů EU a Itálie. Byli mezi nimi italský prezident Sergio Mattarella a premiér Mario Draghi se členy své vlády. Ze zahraničí dorazili mimo jiné španělský premiér Pedro Sánchez či francouzský premiér Jean Castex.

„Chtěl Evropu sjednocenou kolem základních hodnot a pracoval v institucích, aby lépe fungovaly,“ uvedl kardinál a arcibiskup boloňský Matteo Zuppi, jenž připomněl vlídnost a další lidské vlastnosti Sassoliho, které oceňovali i političtí protivníci bývalého šéfa Evropského parlamentu. „Tak trochu pro všechny byl tím spolužákem, kterého jsme si vždy přáli mít, který by nám určitě pomohl v nesnázích,“ dodal Zuppi, který se Sassolim navštěvoval v Bologni stejnou střední školu.

Desítky lidí sledovaly obřad na obrazovkách umístěných nedaleko kostela. Podle deníku Corriere della Sera se čtvrtečního veřejného rozloučení se Sassolim zúčastnilo na 4000 lidí. Mezi nimi byli politici, novináři i další občané, které politikova náhlá smrt zasáhla.

Italský prezident Sergio Mattarella s manželkou zesnulého šéfa Evropského parlamentu Alessandrou Vittoriniovou. Italský prezident Sergio Mattarella s manželkou zesnulého šéfa Evropského parlamentu Alessandrou Vittoriniovou. | Reuters

Sassoli, který byl předsedou Evropského parlamentu od července 2019, zemřel na klinice v italském Avianu v souvislosti s komplikacemi způsobenými vážnou poruchou imunity. Na tamní kliniku dlouhodobě docházel od doby, co mu před několika lety diagnostikovali nádorové onemocnění.

Rodák z Florencie vystudoval politologii a kariéru začínal jako novinář v místních médiích. Od roku 1992 pracoval v televizi RAI, kde se stal populárním moderátorem hlavních zpráv. Do politiky vstoupil v roce 2009, kdy byl jako člen středolevicové Demokratické strany (PD) poprvé zvolen do Evropského parlamentu.

krapotkin ( 14. ledna 2022 21:15 )

Já bych se rád rozloučil se všemi bruselskými darmožrouty, také naposledy a hlavně navždy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa