Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Schillerová: Babiše bych nepohřbívala, je to náš Fénix! A hrozí v ANO revolta?

Video se připravuje ...
Autor: for, vr - 
10. února 2023
05:00

Předsednictvo hnutí ANO po výprasku v prezidentské volbě sdělilo: šéfem i poslancem zůstává Andrej Babiš (68), hlavními tvářemi nový stínový premiér Karel Havlíček (53) a šéfka klubu Alena Schillerová (58). Právě ta zavítala do Epicentra Blesku, aby vysvětlila, jak tahle „tříhlavá saň“ bude fungovat.

„Ne, takhle to není,“ ohradila se hned proti termínu. Prý jde jen o to, že hnutí získá dvě nové výrazné tváře. A také prý sama nepřemýšlí o tom, že by za rok a půl, kdy si má ANO opět volit vedení, třeba byla v jeho čele oficiálně.

„Šéf je zatím Andrej Babiš. Důležité je, abychom se teď byli schopni domluvit, nezačali se mezi sebou tříštit. Rozhodně se nedočkáte nikdy toho, že bychom si s Karlem (Havlíčkem – pozn. red.) třeba vyškrábali oči,“ ujistila. Tím však nepřímo naznačila, že by se v případě úplného odchodu Babiše z politiky nakonec rozhodovalo právě mezi ní a mnohomluvným Havlíčkem.

Co je ANO?

Schillerová na sebe ve studiu Blesku také „práskla“, že donedávna netušila, pro co je zkratkou název hnutí ANO. „Zakladatel hnutí, pan Richard Brabec, mě poučil, že to znamená Akce nespokojených občanů. Já jsem to ani nevěděla, protože já jsem v hnutí teprve od roku 2021. Ale je to přesné. My chceme dále zastupovat nespokojené občany, být hlasem těch, kteří v současné době nemají zastání,“ prohlásila.

Povstal z popela

Podle ní také nebylo na předsednictvu nutné Babiše přemlouvat, aby z čela hnutí či Sněmovny neodcházel. „On s tím ani nepřišel. Než zasedlo předsednictvo, si to sám v hlavě rovnal a přišel se svým návrhem. Bude víc jezdit mezi lidi a tím nám hodně pomůže,“ popsala Schillerová Babišovu novou náplň práce v hnutí, kterou bude mimo jiné i kontaktní kampaň.

Nemyslí si ani, že je tohle začátek jeho konce v politice. „Co ho znám, mnohokrát prošel různými krizemi a odpůrci ho pohřbívali. On se vždycky jako bájný Fénix zvedl z popela, takže já bych ho nepohřbívala. Je to muž plný energie,“ pochválila šéfa.

Štěpení ANO?

S koncem moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka ve vedení ANO však vyvstala otázka, zda nespokojenců v hnutí není přece jen o něco víc. 

„Já to vůbec necítím z toho klubu. Když jsem četla v médiích různá vyjádření pana Vondráka, že jich (nespokojenců – pozn. red.) je víc, tak já to fakt necítím. Oni, když mají pocit, že by chtěli něco řešit, tak to řeknou,“ uvedla k poslaneckému klubu ANO. 

„Já necítím, že by byla nějaká touha po nějakých frakcích a proč taky? My přece nepotřebujeme nějakou frakci, abychom si řekli názory. Někdo má názory takové, někdo onaké, každý z poslanců je nějakým způsobem nastaven, ale podstatné je to, že politiku, kterou chce hnutí ANO dělat, tak se mi nestane, že by se tam postavila třeba většina třeba proti nějakému zásadnímu názorovému proudu,“ poznamenala Schillerová. 

„Každý má právo na své názory, každý má právo na kritiku, v pořádku, ale je dobré a čestné, za mě, sednout si proti kolegům, podívat se jim do očí a tu kritiku jim do očí říct,“ dodala Schillerová.

Tři hlavy hnutí

Andrej Babiš (68)

  • zůstává předsedou i poslancem
  • stahuje se ale z popředí, bude víc chodit do Sněmovny, mezi lidi a věnovat se budoucnosti hnutí

Alena Schillerová (58)

  • je novou tváří hnutí, viditelná zůstane jako šéfka poslaneckého klubu ANO

Karel Havlíček (53)

  • vedle Schillerové je druhou klíčovou tváří hnutí
  • nově povede stínovou opoziční vládu

Video  Epicentrum Alena Schillerová  - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

anna1234 ( 10. února 2023 10:58 )

.. však to taky podle toho vypadá. Politici nejsou nadlidi, věk by měl být u jejich funkcí omezený a zároveň by měl každý vykonávat jenom jednu funkci a ne že jich bude mít nakumulovaných x.

JaNat ( 10. února 2023 09:45 )

Zvláštní, včera tu nebyl ani jeden antibabišovec a dnes zase plno. Zdá se, že se tu baví jedna nebo dvě osoby a převlékají jen nicky.

JaNat ( 10. února 2023 09:43 )

Proč? Zemanovi bylo v r.2018 také 74.

Uživatel_5435774 ( 10. února 2023 08:13 )

Babis je ten typ cloveka,ze kdyz ho vyhodite ze dveri ,vleze oknem zpatky.Jeho hnaci sila je chorobna touha po moci.Agrofert je malo!!

nadčasový MP ( 10. února 2023 07:55 )

Už zase komunisty? Ještě to tady rozšiřujte, víte jak jsou nemyslici chytlavi. Doporučuji svycarska-demokracie.cz, jedině od nich je šance na změnu systému a oprostit se od parazitů, kteří nás vysavaji. Necpou se na první stránky novin, coz je také pozitivni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa