Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dovolenkové ráje trápí požáry: Řecko i Turecko v plamenech. A do Chorvatska dorazila vlna veder

Aktualizováno -
18. července 2023
10:10
Autor: ČTK, inf - 
17. července 2023
17:46

Řecké úřady v pondělí nařídily evakuaci tří obcí kvůli požáru vegetace asi 40 kilometrů jižně od Athén. Poblíž obce Kuvaras zasahovalo 150 hasičů, sedm letadel a čtyři vrtulníky, pomáhali i hasiči z Rumunska. Šíření plamenů umocňoval silný vítr, uvedl server Ekathimerini. Kvůli požáru na západě Řecka evakuovali 1200 dětí z letních táborů, píše AFP. Hasiči bojují s požáry také ve třech provinciích na jihu a na severozápadě Turecka.

V Řecku už od čtvrtka panují tropické teploty, v centru země překročily 44 stupňů Celsia, píše AFP. Vane také silný vítr, podle Beaufortovy stupnice je na osmém z celkem 12 stupňů, píše Ekathimerini.

Hustý dým podle AFP znemožnil dopravu na okolních silnicích. Hoří také v lesích u města Lutraki, 90 kilometrů západně od metropole.

V Turecku rozsáhlé lesní požáry sžírají zeleň v provinciích Hatay a Mersin na jihu země a také v provincii Çanakkale na severozápadě. Nové požáry jsou hlášeny téměř každý den, jen během neděle jich vypuklo 19 a tři se zatím nepodařilo dostat pod kontrolu. S hašením pomáhají vrtulníky, které se díky nočnímu vidění nezastaví ani během noci. V neděli večer do provincie Hatay přijel ministr zemědělství a lesnictví Ibrahim Yumakli.

Požár v provincii Hatay, která sousedí se Sýrií, způsobili dva muži při práci na zahradě, policie je zadržela. Oheň poškodil sedm domů a čtyři vozidla, rozsah škod v okolních lesích zatím není jasný.

V provincii Mersin vypukl požár v neděli v podvečer, úřady evakuovaly obyvatele 373 domů a většinu z nich ubytovali na středoškolských internátech. Téměř souběžně začalo hořet v Çanakkale. První hasiči byli na místě 11 minut po nahlášení požáru, přiletělo 12 letadel, uvedl web deníku Hürriyet.

Meteorologové: Vedro zintenzivní

V obou zemích přitom vedra mohou pokračovat až do srpna, varovala dnes Světová meteorologická organizace (WMO). Na některých meteorologických stanicích v částech severní polokoule už byly zaznamenány nové teplotní rekordy a je možné, že bude dosaženo i nových národních rekordů, uvedla WMO na svých webových stránkách.

„Předpověď říká, že vedro má do poloviny týdne (19. července) zintenzivnit v částech Středomoří, včetně Řecka a Turecka,“ uvedla organizace. „Další pokračování do srpna je pravděpodobné,“ dodala WMO.

Horka dorazila do Chorvatska

Současná vedra mezitím dorazila dorazila na Balkán. Nejvyšší stupeň varování před horkem dnes vyhlásilo Srbsko, Severní Makedonie aktivovala krizový plán na sedm nadcházejících dní. V Chorvatsku platí oranžová výstraha, nejvyšší červená bude od úterý ve Splitu. 

Video  Chorvatsko zasáhl obří požár: Plameny ničily auta nedaleko letoviska Šibenik  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi