Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dva ničivé požáry ve vyschlém Česku: Na Sokolovsku a Písecku hasiči bojují s požáry lesů

ilustrační foto
ilustrační foto  (Autor: HZS Karlovarského kraje)
Aktualizováno -
15. července 2023
22:41
Autor: ČTK, dce - 
15. července 2023
22:15

Dva požáry začali v pozděních večerních hodinách řešit hasiči v Čechách. Na Sokolovsku i Písecku hoří les, hasiči se potýkají s pozdní hodinou i počasím, které v posledních dnech šíření požárů usnadňuje.

Mezi Svatavou a Boučím na Sokolovsku hoří les na ploše 200 krát 200 metrů. Oheň se rozšířil i do korun stromů. Místo je nepřístupné, je vyhlášený druhý stupeň poplachu, řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

„Vzhledem k pozdní hodině není možné nasadit letecké hašení. Na místě zasahuje 12 jednotek hasičů,“ dodal. Podle Kasala zásah pokračuje, ale jeho velitel nepožaduje další posilové jednotky. „Z toho je možné usuzovat, že se situace nezhoršuje,“ uvedl. Poplachové stupně jsou čtyři a určují se podle počtu vyslaných jednotek.

Hasiči zřídili čerpací stanici pro doplnění požární vody na služebně hasičů v areálu sokolovské chemičky. Po městě Sokolov a v areálu chemické firmy tak bude zvýšený pohyb zásahové techniky se zapnutými majáky. „Nejedná se o mimořádnou událost v chemičce, ale o doplňování požární vody pro lesní požár u Svatavy,“ dodal mluvčí krajských hasičů.

Třetí stupeň požárního poplachu vyhlásili jihočeští hasiči kvůli požáru u obce Jetětice na Písecku. Hoří tam přes 30 hektarů lesa, zasahují hasiči ze sedmi stanic hasičského sboru Jihočeského kraje a 17 jednotek dobrovolných hasičů. Vyžádali si i letecké hašení a výpomoc hasičů Středočeského kraje. Zatím nemají požár pod kontrolou. Je to nejrozsáhlejší požár v kraji za několik měsíců. Je pravděpodobné, že hasiči povolají další posily. Novináře o tom na webu a facebooku informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. „Budeme hasit minimálně celou noc, řekla bych i několik dní,“ řekla ČTK mluvčí.

U obce hoří les, a to paseka a les se stromy různého vzrůstu, stáří a stavu. „Požár se suchým porostem a také větrem rychle šířil. V současné době je plocha zasažená požárem více než 30 hektarů. V zasažené oblasti nejsou žádné domy, chaty, stavení, ani dětské tábory apod. Není ohrožené obyvatelstvo. Požár zatím nemáme pod kontrolou, jsou zde stále ohniska, která hoří plamenným hořením,“ uvedla mluvčí.

Hasiči vytvořili tři takzvané bojové úseky. „Podařilo se nám zastavit šíření požáru směrem k Orlické přehradě, kde by byl zásah vzhledem k tomu, že zde jsou hluboká údolí, velice komplikovaný,“ uvedla mluvčí. Hasiči monitorují povětrnostní podmínky, které výrazně mění šíření požáru. Podle toho se i mění taktika zásahu a nasazování jednotek. Právě podle počtu nasazených jednotek se určují poplachové stupně, nejvyšší je čtvrtý. Matějů uvedla, že hašení komplikuje také obtížně přístupný terén pro zásahovou techniku, důležitou roli proto mají čtyřkolky, které si hasiči vyžádají i od kolegů ze středních Čech.

Nyní mají tři čerpací stanoviště. „Je vysoce pravděpodobné, že budeme povolávat ještě další jednotky a že budeme zasahující jednotky přeskupovat právě podle směru šíření požáru,“ uvedla mluvčí. Do soumraku s hašením pomáhala i Letecká služba policie, která hasila požár z vrtulníku. Vodu nabíral v přehradě. Požářiště monitoruje nejen pilot vrtulníku, ale i dron, dodala mluvčí. Letecké hašení bude pokračovat v neděli od 5:30. Hasiči zasahují s 11 dopravními auty, několika osobními auty a přenosnou stříkačkou.

Jihočeští hasiči likvidovali dnes desítky požárů v přírodě. Bylo to v Sezimově Ústí, v Malontech na Českokrumlovsku, u Mirovic na Písecku, tam hořelo pole se vzrostlým obilím a kombajn, hasiči tam vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. V Kovářově na Písecku hořela sláma před stodolou, ohrožená byla i zemědělská hala, požár zničil podestýlku v jedné z hal a částečně krov, uvedla mluvčí. Obilí hořelo v obci Sedlečko u Soběslavi na Táborsku, lesní hrabanka v Plané nad Lužnicí, tráva hořela v Českých Budějovicích, les v Suchdole nad Lužnicí. Tam byl obtížný přístup, hasiči museli zřídit dálkovou dopravu vody, požár zasáhl plochu 200 krát 100 metrů.

Dnes shořela také plechová bouda v Českých Budějovicích. „Jednalo se o zahradní domek v zahrádkářské kolonii v Husově kolonii. Požár uhasili českobudějovičtí profesionální hasiči, kterým se podařilo před požárem uchránit další vedle stojící objekty. Zásah hasičů trval přibližně půl hodiny,“ uvedla mluvčí.

Kvůli suchému počasí od začátku července vzrostl hasičům počet zásahů. Běžně v průměru za týden na jihu Čech likvidují asi 20 požárů. Jen za první červencový týden jich bylo na 70. Tento čtvrtek zasáhl požár pole u Dačic na Jindřichohradecku na ploše 40 hektarů a způsobil škodu víc než dva miliony korun. Hasiči kvůli tomu vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Oheň zasáhl 30 hektarů ječmene a deset hektarů strniště.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání