Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Katastrofa v dovolenkovém ráji: Na Kanárech vypukl mohutný požár!

Aktualizováno -
15. července 2023
13:54
Autor: rc, ČTK - 
15. července 2023
13:07

Mohutný požár vypukl na španělském ostrově La Palma, který je součástí Kanárských ostrovů. Kvůli požáru musely být evakuovány stovky lidí. Požár vypukl v sobotu v brzkých ranních hodinách.

Anglojazyčný server CanarianWeekly uvádí, že oheň se šíří v okolí vesnice Puntagorda na severozápadě ostrova, kde jsou borovice, křoviny a také pozemky obdělávané zemědělci. Požár vypukl v brzkých ranních hodinách v sobotu 15. července.

Jak uvádí agentura Reuters, úřady musely evakuovat nejméně 500 lidí a plameny již zničily několik domů. Nicméně premiér Kanárských ostrovů Fernando Clavijo uvedl, že pokud se nepodaří dostat požár pod kontrolu, počet evakuovaných by mohl stoupnout. Podle něj požár doposud zničil zhruba 140 hektarů půdy.

S plameny bojují čtyři hasičské jednotky a čtyři helikoptéry. Úřady nicméně jednají o podpoře dalších jednotek ze sousedních ostrovů a CanarianWeekly už informoval, že trajektem na ostrov zamířili pracovníci Červeného kříže i hasiči a další bezpečnostní složky ze sousedního ostrova Tenerife.

V roce 2021 na ostrově došlo k výbuchu sopky. Erupce sopky v masivu Cumbre Vieja na La Palmě začala 19. září a skončila 13. prosince, za ukončenou ji ale místní úřady označily až 25. prosince. Evakuováno bylo kvůli ní na 7000 lidí. Vulkán vychrlil podle vulkanologického ústavu Kanárských ostrovů na 217 milionů metrů krychlových hmoty, tedy tolik, co předchozích šest explozí na ostrově dohromady.

Láva pokryla téměř 12 kilometrů čtverečních povrchu ostrova, zničila či poškodila na 1680 budov, z toho 1345 obytných. Zničila i dvě desítky škol, kostelů a dalších obecních budov. Zaplavila také 74 kilometrů silnic a na 370 hektarů plantáží, většinou banánovníkových. Celkové škody odhadla regionální vláda Kanárských ostrovů na 982 milionů eur (24,5 miliardy Kč).

Erupce sopky na La Palmě také rozšířila území Španělska o 48 hektarů, když láva tekoucí do moře vytvořila u pobřeží dvě sopečné delty. Větší z nich má zhruba stejnou rozlohu jako Vatikán.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání