Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Rusové udeřili na Oděsu: Čtyři zraněné děti a zničená katedrála. Zelenskyj slíbil odvetu

Aktualizováno -
23. července 2023
19:55
Autor: ČTK, swp - 
23. července 2023
11:51

 Noční ruský útok na ukrajinské město Oděsa si vyžádal nejméně jednoho mrtvého a 22 zraněných, mezi nimiž jsou čtyři děti. Informovala o tom agentura AP a ukrajinská média. Při útoku bylo poničeno několik obytných budov a také nejvýznamnější pravoslavná katedrála ve městě. Jeden ze zraněných, sedmnáctiletý mladík, je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. „Vámi požehnaná raketa zasáhla přímo oltář,“ vzkázal podle stanice BBC oděský arcibiskup Viktor moskevskému patriarchovi a vedení ruské pravoslavné církve.

V přístavním městě, na které mířily ruské rakety, se v noci na dnešek ozvala série výbuchů. Podle gubernátora oblasti Oleha Kipera exploze poškodily přístavní infrastrukturu a šest obytných budov. V jedné z nich uvízli v bytech obyvatelé a záchranáři je museli vyprošťovat, napsala agentura AP.

Vážné škody utrpěl i Chrám Proměnění Páně (Preobraženská katedrála); na záběrech zveřejněných na sociálních sítích bylo vidět, jak stavba hoří. „Rozsah škod je obrovský, polovina katedrály je teď bez střechy,“ řekl podle AP duchovní Andrij Palčuk. Z budovy, jejíž podlaha byla zaplavená vodou použitou při hašení, zaměstnanci katedrály vynesli dokumenty a řadu cenných předmětů. Palčuk uvedl, že katedrála dostala přímý zásah raketou, která pronikla až do suterénu.

„Rusko systematicky ničí pravoslavnou církev na Ukrajině a její budovy,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na twitteru v reakci na nejnovější noční útok. „Nastolíme to příštím jednání Rady bezpečnosti OSN na Ukrajině, aby bylo jasné, že Rusko je jedinou hrozbou pro ukrajinské pravoslaví,“ dodal.

Rusové za nynější války už zničili více než 80 chrámů pravoslavné církve dříve podřízené moskevskému patriarchátu a poškodili jich více než dvě stovky, a to i v oblastech, kde se nevedou boje. Zničili také osm klášterů a sedm jich poškodili. Zranění utrpěly více než dvě desítky duchovních „ruské církve na Ukrajině“, tvrdí ukrajinská média.

„Kvůli vaším osobním ambicím jste ztratili ukrajinskou pravoslavnou církev a další církve v zemích 'svaté Rusi',“ vzkázal v reakci na poničení katedrály oděský arcibiskup Viktor moskevskému patriarchovi Kirillovi a dalším členům vedení ruské pravoslavné církve. „Zdráhám se oslovit vás jako otce, protože jste otec, který vydal své děti na smrt, na vraždění,“ dodal na adresu Kirilla, který opakovaně podpořil válku ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajině.

Poškozená katedrála po útoku Rusů v Oděse (23.7.2023) Poškozená katedrála po útoku Rusů v Oděse (23.7.2023) | Reuters

Katedrála se nachází v centru Oděsy, které letos Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila na seznam světového dědictví v ohrožení. Ukrajina dnešní poničení katedrály označila za válečný zločin.

UNESCO odsoudilo „brutální útoky ruských sil“. „Toto strašné ničení znamená novou eskalaci násilí proti kulturnímu dědictví Ukrajiny,“ uvedla ředitelka Audrey Azoulayová podle agentury AFP. Vyzvala Rusko ke konkrétním krokům, aby dostálo svým závazkům vyplývajícím z mezinárodního práva.

Ruský útok podle předběžných údajů poškodil 25 architektonických památek, uvedly úřady podle listu Ukrajinska pravda. „Rusové záměrně namířili své rakety na historické centrum,“ napsala oblastní správa v aplikaci telegram a vypočítala poškozené památky. „Vše, co vytvořili velcí architekti, nyní ničí cynické bestie,“ dodala.

Mstí se za útok na Krymský most

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že v oblasti Oděsy zasáhlo cíle, kde nepřítel „připravoval teroristické útoky“, a že všechny tyto cíle byly zničeny. Ministerstvo zároveň popřelo, že by ruská raketa zasáhla katedrálu. Podle ruského ministerstva pravděpodobně budovu poškodil dopad ukrajinské protivzdušné střely.

Rusko vytrvale útočí na Oděsu poté, co Moskva v pondělí definitivně potvrdila, že po bezmála roce pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách. Ty i ve válečných podmínkách a za pokračujících bojů na Ukrajině umožňovaly vyvážet ukrajinské zemědělské produkty přes černomořské přístavy. Součástí ujednání zprostředkovaného Tureckem a OSN byla ochrana nákladních lodí využívajících tří ukrajinské přístavy - Oděsu, Čornomorsk a Južne. Předchozí ruské útoky z tohoto týdne ochromily značnou část infrastruktury užívané pro export v Oděse a Čornomorsku a podle ukrajinského ministerstva zemědělství zničily 60 000 tun obilí.

Moskva útoky na Oděsu rovněž označuje za odvetu za poškození Krymského mostu v noci na pondělí, z něhož ruská vláda viní Ukrajinu. Most spojuje okupovaný Krym s ruskou pevninou a je významnou trasou pro zásobování ruských jednotek.

Bombardování jihoukrajinského města připomněl i papež František při své pravidelné modlitbě Anděl Páně na Svatopetrském náměstí ve Vatikán: „Dál se modlíme za mír, zvlášť pak za Ukrajinu, jež nadále trpí umíráním a destrukcí, jak se bohužel tuto noc stalo v Oděse.“

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa