Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruská seniorka (65) na internetu nadávala na válku: Půjde do vězení, na pokutu nemá

Autor: ČTK, swp - 
30. dubna 2023
16:08

Ruský soud tento týden odsoudil pětašedesátiletou seniorku ze Sibiře za příspěvky na sociálních sítích kritizujících ruskou invazi na Ukrajině a vyměřil ji vysokou pokutu. Marina Novikovová před tím soud žádala, aby ji rovnou poslal do vězení, protože na pokutu nemá. Informovalo tom Rádio Svoboda a agentura AP, podle níž trest odnětí svobody pro ženu žádala i prokuratura. Soud ji nakonec vyměřil pokutu milion rublů (přes 266 000 korun).

„Jsem připravena zaplatit za právo zůstat člověkem. Uvědomuji si, že k žádnému zproštění viny nedojde. Spravedlnost není pro lidi, jako jsem já. Prosím soud jen o jedno - aby mi nevyměřil pokutu, ale rovnou stanovil délku odnětí svobody, protože nemám ani na nejmenší pokutu podle daného paragrafu a ani v případě splátkového kalendáře na pět let nemám, kde získat peníze,“ uvedla před soudem Novikovová, která je původní profesí právnička.

Úřady ji loni 16. března obvinily ze šíření úmyslných lží o armádě, a to jen necelé dva týdny poté, co se příslušný paragraf objevil v ruském trestním zákoníku. Ruští zákonodárci přijali krátce po únorovém vpádu ruských vojsk na Ukrajinu cenzurní zákony, které úřady využívají ke stíhání lidí, kteří se ve svých názorech odchylují od oficiální linie Moskvy ohledně ruské války v sousední zemi. Novikovová se tak stala jednou z prvních obžalovaných za údajné šíření lží o počínání ruské armády na Ukrajině. Za lži označují ruské úřady a soudy veškeré informace, které odporují oficiální interpretaci dění.

Ruské úřady ženu ze sibiřského města Seversk obžalovaly kvůli tomu, že na internetu sdílela protiválečné příspěvky a také svědectví svých přátel z ukrajinského města Enerhodar, které ruská vojska i s přilehlou Záporožskou jadernou elektrárnou obsadila krátce po propuknutí války proti Ukrajině. „Udělala jsem vše, co jsem mohla, aby mě moji spoluobčané vyslechli a rozhodli se správně, postavením se na stranu dobra a světla,“ řekla Novikovová před vynesením rozsudku.

Obžaloba pro ni žádala tři roky za mřížemi. Minimální pokuta podle příslušného paragrafu činila 700 000 rublů (asi 183 000 Kč). Podle oficiálních vládních statistik činí průměrný plat v Tomské oblasti, kde se Seversk nachází, 56 000 rublů (necelých 15 000 korun), poznamenala AP.

 

Video se připravuje ...
Další videa