Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Putin ničí Rusko, stali jsme se otroky jeho kliky.“ Exdůstojník rozvědky GRU bojuje za Ukrajinu

Autor: Rádio Svoboda, mav, swp - 
14. dubna 2023
05:00

Patnáct let strávil Vladislav Ammosov v ruské armádě a vojenské rozvědce, nyní proti nim bojuje – přidal se k ruské „legii“ na Ukrajině. Stále se považuje za vlastence, nepřítelem ruské vlasti je podle něj Vladimir Putin. „Není fašističtějšího státu než Rusko,“ řekl v rozhovoru pro Rádio Svoboda.

V ozbrojených složkách začínal Vladislav Ammosov v 90. letech – přidal se k armádě v čase první čečenské války (1994–96). „Měl jsem vnitřní přesvědčení, že musím udělat záslužnou věc. Musel jsem bránit svou vlast. Jsem produktem Sovětského svazu. Imperialista.“

Netrvalo dlouho, aby jeho přesvědčení ochladlo. „Tato válka mě vystřízlivěla. Byl jsem pod vlivem propagandy. Myslel jsem si, že tam jsou opravdu bandité, ale viděl jsem obyčejné lidi a viděl jsem, za co bojují. Byla to válka lidí za svobodu,“ dodává Ammosov s tím, že jeho svědomí vůči Čečencům je čisté.

Zároveň tam přišla deziluze z ruské armády. „Vždycky mě učili, že důstojníci jsou nejlepší lidé v zemi. A my jsme tady, desátý den jejich služby, a vyvádíme je z flámu. Jsou mezi nimi tací, kteří prodávali zbraně, jsou mezi nimi tací, kteří nás zradili a poslali na jatka.“

Vlastenectví mu však zůstalo a v armádě zůstal, pokračoval studiem na vojenské akademii. A naučil se s veškerou výzbrojí: „Odstřelovací puška SVD, granátomet, kulomet… ovládal jsem všechny ruční zbraně, které byly v ruské armádě k dispozici,“ vzpomíná.

Z řadového vojáka se postupně vypracoval na důstojníka Hlavní správy Generálního štábu ruských Ozbrojených sil Ruské federace – zkráceně GRU čili vojenské rozvědky. Věnoval se i strategickým propočtům, jak s malým úsilím co nejvíc škodit – například útoky na energetickou infrastrukturu, jaké nyní Rusko podniká na Ukrajině.

Putin ničí Rusko

Obranu vlasti bral jako skutečné povolání, poslání – ovšem s aktivní službou skončil, když pozoroval přituhování režimu. „Uvědomil jsem si, že jsme se stali otroky tohoto systému, který vytvořil Putin a jeho klika. Takže mi nezbylo nic jiného než rezignovat.“ To bylo ještě před ruskou anexí Krymu a podněcováním separatistické války na Donbase.

„Okamžitě jsem pochopil, že je to začátek konce Ruska,“ popisuje – a s odstupem to vidí stejně. „Dovedete si představit míru nenávisti po rozpadu Ruska? Lidé budou vzpomínat na sto let, dvě stě let staré příběhy.“

„Země, které jsem přísahal věrnost, už neexistuje,“ argumentuje – a nemyslí tím Sovětský svaz, nýbrž Ruskou federaci. „Je tu Putinova junta, která teď ničí jak ukrajinský, tak vlastní lid. Je to podlá válka, která dříve nebo později skončí, a všichni, kdo se na ní podíleli, se budou zodpovídat," věří bývalý rozvědčík.

Problémem není jen agrese na Ukrajině, ale i situace ruských občanů v Rusku, bití a věznění všech, kdo se dostanou do křížku s režimem, odchylují od ideje poslušného Rusa. Například když jejich rodným jazykem není ruština. „V dnešní době může být každý Rus v Moskvě nebo Petrohradě udán za to, že mluví jakutsky,“ udává svůj vlastní příklad. Vladislav Ammosov totiž pochází z východní Sibiře, z republiky Sacha neboli Jakutska. Jakuti (Sachalar) jsou turkické etnikum se šikmýma očima.

„Jakmile přijedu do Moskvy a jdu na stanici metra, okamžitě mě zastaví. Jediné, co mě jako ‚Nerusa‘“ zachránilo, byl služební průkaz. Jinak se mnou jednali jako s občanem druhé kategorie. Teď jsem na Ukrajině a nikdy po mně nechtěli pas a nikdy mě nezastavila policie,“ uvádí. „Není fašističtějšího státu než Rusko,“ směje se ruskému zdůvodňování „speciální vojenské operace“, tedy čištění Ukrajiny od údajných fašistů.

„Když vypukla válka, chtělo se na Ukrajinu dostat mnoho lidí, včetně mě. Volal jsem na ukrajinskou ambasádu, snažil jsem se kontaktovat legie Svoboda Ruska. Ale všechno marně. A ti, kteří přijeli se mnou, se také snažili,“ popisuje svou loňskou peripetii. „Ale najednou se objevila Občanská rada, že dělá nábor dobrovolníků pro Ukrajinu.“ Dodává, že se na Ukrajině začíná formovat jednotka z neruských občanů Ruska – mohla by se jmenovat Sibiřský prapor.

„Bývalí neexistují,“ říká se v prostředí tajných služeb. Ukrajinci proto měli pochopitelné obavy, že Ammosova mezi ně nasadila ruská rozvědka. „Nikdy neexistují žádné záruky. Ale doufám, že si svou službou, svou prací proti Rusku, vysloužím důvěru,“ komentuje to přeběhlík. „Zdá se, že jsem na Ukrajině prošel všemi myslitelnými i nemyslitelnými kontrolami, a pokud s vámi mluvím, znamená to, že jsem jimi prošel,“ řekl reportérům.

Redakce Rádia Svoboda si u svých kontaktů v bezpečnostních složkách Ukrajiny přeběhlíkovu totožnost a jeho zapojení do bojů ověřila.

Ammosov nepřibližuje, kolik Rusů se takto zapojilo do bojů na ukrajinské straně, zřejmě jich jsou tisíce, jak uvedl server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Jen legie Svoboda Ruska prý poskládala čtyři prapory.

„Rusko se pod vedením diktátora V. Putina stalo pro svět darebáckým státem. Tyranský režim pronásleduje jakoukoli vůli lidu svobodného Ruska. Svými činy Putin zničil nejen naši ekonomiku, blahobyt našich lidí a naši schopnost rozvíjet se a mít právo na šťastnou budoucnost,“ stojí v manifestu legie. „Zabíjel a nadále zabíjí svobodné Rusy, kteří bojují proti diktátorskému režimu za právo na svobodný život, nadále zabíjí tisíce civilistů a stovky dětí na Ukrajině. My, svobodní občané Ruska, převezměme odpovědnost a začněme bojovat za Nové Rusko!“

Podobně to vidí i Ammosov. „Proto jsem připraven hned teď odjet do Ruska v diverzní a průzkumné skupině a zničit tam nepřítele. Nepřátelé mé vlasti jsou ti, kteří podporují Putinovu vládu,“ ujišťuje pro Rádio Svoboda.

Video  Petříček pro Blesk: Putinovy zločiny nesmí zapadnout. A co zmůže Česko?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa