Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Je tu prázdnota i hněv, neexistuje štěstí.“ V Rusy zničeném Lymanu žijí lidé dál ve sklepích

Autor: DVL, swp - 
13. dubna 2023
05:00

Než toto město obsadili ruští vojáci a budovy se rozpadly na trosky a popel pod deštěm oceli a ohně, žilo se obyvatelům dobře, píše americký deník The Washington Post. Jak se nyní obyvatelům Lymanu žije a proč pořád přebývají ve sklepě?

Babičky sedávaly na lavičkách a obdivovaly svá vnoučata na hřišti ve dvoře a obyvatelé pěstovali zeleninu na malé, ale bohaté komunitní zahrádce. Pak se však Rusové začali přibližovat k tomuto malému městu ve východní Doněcké oblasti. 

Tento život se rozpadl loni na jaře, 25. dubna, kdy raketa nebo bomba spadla z nebe a přistála u prolézačky, rozbila okna bytu a zanechala obrovský kráter. Sedmiletá dívka, jejíž rodina uprchla z jiné části města za babičkou, se právě dostávala do protileteckého krytu, když došlo k zásahu. Dívka a malý černý pes, kterého držela v rukou, byli rozdrceni, když se zřítila zeď, uvedli obyvatelé. Zemřela při převozu do nemocnice.

Ten okamžik a další ostřelování spustily masové instinktivní rozhodnutí: Obyvatelé budou trávit noci a některé dny v úzkých dusných sklepních domech v Pryvokzalné ulici, kam se k nim další bomba pravděpodobně nedostane. Téměř o rok později a měsíce poté, co byly ruské síly loni na podzim vytlačeny z Lymanu, život pokračuje v podzemí.

Děti navštěvují online kurzy s elektrickým osvětlením. Dospělí sledují každou novinku o ukrajinských vojenských operacích na malých televizích. Domácí mazlíčci se prohrabávají v malých klecích a přizpůsobují se jako jejich majitelé hybridnímu životu převážně ve tmě. Když někdo vystoupí z podzemí, jedno ucho naslouchá zvukům nadcházejícího jara, druhé náznakům, že by se Rusové mohli opět přibližovat.

Od roku 2014, kdy Rusko začalo podněcovat separatistickou válku na východní Ukrajině, Lyman čtyřikrát změnil majitele a navzdory loňským ztrátám na bojištích prezident Vladimir Putin nadále trvá na tom, že celý Doněck nyní patří Rusku. Pro obyvatele zůstávají řeči o rekonstrukci, vedené v některých evropských metropolích, absurdně předčasné. Život – nebo to, co z něj zbylo – zůstává uvízlý v limbu vytvořeném loňským dubnovým výbuchem.  

„Když jsme slyšeli ránu, ztuhli jsme na chodbě a okamžitě jsme vyskočili ven, jen s oblečením na zádech,“ řekla o tom okamžiku 68letá Zoja. „První dny jsme vůbec nemohli spát. Teď spím dobře, ale jsou chvíle, kdy je slyšet ostřelování a mě to zase děsí."

Zoja, poštovní doručovatelka v důchodu, se od té doby soustředila na nové povinnosti – vaří pro ostatní. V noci se uchýlí do podzemí do své ložnice přeměněné na úložný prostor, kde je dostatek místa pro podložku na spaní a pár zatuchlých věcí.

„Zvykli jsme si“ 

„Samozřejmě jsme si na to zvykli. Je pro mě klidnější být ve sklepě,“ řekla Zoja. Požádala, aby byla identifikována pouze svým křestním jménem, protože jak řekla, je vyčerpaná z reportérů, kteří přicházejí a žádají ji, aby vylíčila své zážitky. Nosí náhrdelník s cinkajícími klíči, některé jsou od sousedů, o kterých doufá, že se jednoho dne vrátí, spolu s jejími drahými členy rodiny. „Stýská se mi po dětech a vnoučatech,“ řekla a šedé oči se jí zalily slzami. Bydleli vedle, ale od loňského března jsou v Kyjevě.

Obyvatelé uvedli, že elektřina byla obnovena teprve nedávno, zatímco čerpadlo na centrálním nádvoří je jediným zdrojem vody. Starosta Lymanu Oleksandr Žuravlev uvedl, že populace klesla z 22 000 před ruskou invazí na současných asi 6000, i když nikdo si není jistý tím, kolik obyvatel přesně zbývá. 

V Lymanu a okolních vesnicích zůstává něco málo přes 500 dětí. Většina města byla zničena, řekl Žuravlev, ale služby se pomalu vracejí. „Žádní lidé nezůstali bez domovů,“ řekl a dodal: „Každý člověk dostal pomoc při hledání místa k životu. Spousta lidí si najde nový domov v bytech sousedů, rodiny nebo přátel.“

Neměli kam jít...

Někteří obyvatelé odmítli Žuravlevovo optimistické hodnocení životních podmínek. I když nejsou úplně bezdomovci, jejich zničené činžovní domy ukrývají pouze jejich zbývající věci. Vracejí se většinou pro oblečení a další nezbytnosti, zatímco žijí převážně ve sklepech.

„Za celou tuhle válku jsem ho neviděla ani jednou,“ řekla jedna žena o starostovi.

Bez významné vládní pomoci se zdejší obyvatelé spojili, aby přežili. Sousedé se proměnili v přátele a vytvořili příbuzenství. Společně vaří, uklízejí, povídají si a utěšují se.

„Slavíme spolu Nový rok, svátky, narozeniny,“ řekla 68letá Nadja, která bydlí se dvěma generacemi členů rodiny ve sklepě a také požádala, aby byla identifikována pouze křestním jménem. „Sjednocuje nás to... Ať je to jakkoli, museli jsme si na to zvyknout. Neměli jsme kam jinam jít.“

„Prázdnota i hněv“

Nadja seděla u vchodu do sklepa na okraji budovy a zajišťovala, aby nikdo nerušil její 7letou vnučku, která má online školní lekce.

„Je tu určitá prázdnota, určitý hněv. Už neexistuje žádné štěstí,“ řekla. „Čekáme na mír. Čekáme na konec. Věříme našim obráncům.“

Zatímco její vnučka studovala, z nízko položené budovy se vynořila další 7letá Anastasija, která se energicky projížděla na růžovém kole.

„Je to osobnost,“ řekl její 38letý otec Kostjantyn, který seděl u malého stolku venku. Její matka – 33letá Iryna přihlížela. Mluvili také pod podmínkou, že nebude použito jejich příjmení.

Kostjantyn byl před válkou hlídačem, ale jako prakticky všichni jeho sousedé nemá jeho rodina peníze ani prostředky, aby se mohla přestěhovat do bezpečnějších a stabilnějších podmínek. Anastasija vyplňuje své dny hodinami pravopisu a počítání, které dokončí a pošle zpět svému učiteli. Její otec řekl, že se od listopadu více zaměřuje na hodiny, které jsou online, než na válku, která kolem nich zuří.

V dálce bylo slabě slyšet ostřelování a kolem projel malý konvoj obrněných transportérů M113 americké výroby. Vojáci stojící v poklopech mávali na kolemjdoucí. 

Pozdní odpoledne přineslo obyvatelům úlevu, když se u nich zastavil vojenský transport, aby dodal jídlo připravené a darované civilisty. Denní nabídka zahrnovala: sklenice s domácími polévkami, plechovky tuřínu se smetanou, nakrájené brambory a fazole. 

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

Video  Český dobrovolník zraněný na Donbase: „Zachránil desítky lidí. Jeho stav je stále vážný,“ říká o něm kolega.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa