Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bývalého mariňáka zabili při evakuaci civilistů: Brutální útok ruské rakety zachytil svědek

Aktualizováno -
14. února 2023
15:28
Autor: DVL, swp - 
6. února 2023
21:40

Bývalý americký mariňák zahynul při ruském raketovém útoku na Ukrajině, když zachraňoval civilisty. Stalo se tak v Bachmutu, nyní obleženém městě. Jel sanitkou, která byla zasažena raketou. „Zachránil svůj tým vlastním tělem,“ řekla vdova. Napsal o tom deník Daily Mail. Moment zásahu sanitky zachytily fotografie, vyplývá z nich, že Rusové věděli, že míří na civilní cíl.

Bývalý americký námořník pracoval jako dobrovolný zdravotník na Ukrajině, byl však zabit při evakuaci civilistů z Bachmutu na východě země.

Pete Reed (33) zemřel 2. února poté, co jeho sanitku zasáhla raketa, když evakuoval lidi z obleženého města, které se stalo hlavním Putinovým cílem.

Stalo se to, když se další evakuační tým poblíž Reeda stal terčem útoku a bylo nutné reagovat a poskytnout jim pomoc, řekla jeho manželka Alex Potterová listu Washington Post.

Reed sloužil ve dvou misích jako voják námořní pěchoty v Afghánistánu a v roce 2017 založil se svou manželkou neziskovou organizaci Global Response Medicine.

Je jedním z nejméně sedmi Američanů, kteří zemřeli na Ukrajině od ruské invaze v únoru 2022.

„Můj manžel Pete Reed byl zabit včera v Bachmutu na Ukrajině. Evakuoval civilisty a pomáhal zraněným, když byla jeho sanitka ostřelována,“ napsala Potterová v pátek na sociálních sítích. „Zemřel při tom, v čem byl skvělý, co mu dalo život a co miloval, a sice při tom, že zachránil člena týmu vlastním tělem,“ dodala.

Moment, kdy sanitku zasáhla raketa, byl zachycen na kameru. Rusové pravděpodobně použili protitankovou řízenou střelu 9K135 Kornet. Ta k úspěšnému zásahu cíle potřebuje vyklizenou cestu, tudíž Rusové zřejmě věděli, že míří na civilní cíl.

Veterán se zkušenostmi

Reed se připojil k námořní pěchotě v září 2007, krátce po svých 18. narozeninách. Jako pěšák byl během následujících čtyř let dvakrát nasazen do afghánské provincie Hílmand, uvedl Washington Post.

Vysloužil si stužku za bojovou akci, to znamená, že se dostal pod nepřátelskou palbu. Reed opustil aktivní službu jako desátník v září 2011 po ukončení čtyřleté povinné služby.

Údajně začala jeho humanitární kariéra v roce 2012, kdy jeho domovský stát New Jersey zasáhl hurikán Sandy. Sloužil také v severním Iráku, kde dohlížel na operace lékařského výcviku.

Ošetřil více než 10 000 lidí

Je pozoruhodné, že Reed poskytl lékařskou pomoc během bitvy o Mosul, která začala v roce 2016, a ošetřil více než 10 000 pacientů s traumatem. Od roku 2017 se podílel na operacích Global Response Medicine (GRM) v Iráku, Jemenu a Sýrii.

„Toto je ostrá připomínka nebezpečí, kterému čelí záchranáři a humanitární pracovníci v konfliktních zónách, když slouží občanům, kteří se ocitli v křížové palbě. Peteovi bylo pouhých 33 let, ale žil život ve službách druhých, nejprve jako vyznamenaný americký mariňák a poté jako humanitární pracovník. GRM se bude snažit ctít jeho odkaz a nezištnou službu, kterou praktikoval,“ napsali po jeho smrti Global Outreach Doctors.

V pokračujících pokusech o dobytí Bachmutu Moskva nasazuje tisíce vojáků. Ačkoli někteří analytici tvrdí, že Bachmut má malý vojenský význam, stal se ústředním bodem ukrajinského odporu i snah Moskvy znovu získat dynamiku po územních ztrátách.

Bitva je proto spíše symbolická než praktická a předpokládá se, že stojí Rusko více než 100 vojáků denně. Putin však slíbil ruskému lidu, že Donbas bude osvobozen, a cesta k tomuto cíli leží v Bachmutu.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
18. 4. 2024

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa