Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Putin bude do října mrtvý, předpovídá opozičník: „Narozenin se nedočká, bude zabit“

Autor: DVL, swp - 
13. ledna 2023
05:00

Podle ruského politika Ilji Ponomarjova bude ruský prezident Vladimir Putin zabit před svými narozeninami, neboť v jeho úzkém kruhu rostou nepokoje ohledně průběhu neúspěšné invaze na Ukrajinu. Politik také věří tomu, že se Putin bude zodpovídat za své válečné zločiny před tribunálem v Haagu. Mezinárodní trestní tribunál mezitím shromažďuje důkazy o válečných zločinech, které se odehrály na Ukrajině, píše deník Daily Mail.

Vladimir Putin bude do října zabit lidmi zevnitř Kremlu, prohlásil exilový opoziční politik. Ilja Ponomarjov, jediný člen ruského parlamentu, který v roce 2014 hlasoval proti anexi Krymu, věří, že slábnoucí podpora a strach z možného procesu v Haagu by mohly znamenat, že Putin bude letos zavražděn svým nejbližším okolím.

Politik byl členem Státní dumy v letech 2007 až 2016, ale nyní žije na Ukrajině, kde vede nové hnutí, které, jak doufá, promění Rusko v moderní demokracii. Pro Newsweek řekl: „Putinova moc spočívá v jeho postavení alfa samce, jako osoby, která je neporazitelná. Rok 2022 byl rokem, kdy tato pozice začala slábnout. Předvídám, že se svých příštích narozenin nedočká."

„Mým snem je samozřejmě vidět ho v Haagu, ale nemyslím si, že se toho dožije,“ dodal Ponomarjov. „Ti kolem něj mu nedovolí jít do Haagu, protože jeho svědectví by pro ně mohlo být velmi škodlivé. Bude zabit.“

Válečné zločiny

Rusko bylo obviněno ze „systémových“ válečných zločinů na Ukrajině americkou velvyslankyní pro globální trestní spravedlnost Beth Van Schaackovou.

Cílené útoky na civilisty, použití znásilňování jako válečné zbraně, únosy dětí a hromadné popravy, to vše může představovat válečné zločiny. Akce Moskvy by mohly být klasifikovány jako „zločiny proti lidskosti“, které by mohly být souzeny u Mezinárodního trestního soudu v Haagu.

Navzdory výzvám, aby soud jednal, a mnoha důkazům proti Putinovi stále nic nenasvědčuje tomu, že by Mezinárodní trestní tribunál chtěl Vladimira Putina obvinit. 

Žalobce Karim Khan byl na Ukrajině a shromáždil dostatek důkazů, které svědčí o spáchání válečných zločinů, uvedl Mezinárodní trestní tribunál.

Sám Ponomarjov se snaží Putina sesadit zřízením Prvního kongresu lidových zástupců Ruska s nadějí na vytvoření ústavy, která zaručí cestu k demokracii. 

Chatrné zdraví?

Mnozí se obávají, že jediný důvod, proč by Putin odstoupil, by bylo jeho zdraví, o kterém se již dlouhodobě spekuluje. Znalci tvrdí, že v minulosti trpěl rakovinou, mezitím jeho nedávná veřejná vystoupení, kdy vypadal neklidně a nejistě, často se přidržoval objektů, vyvolala další otázky.

Šéf zpravodajských služeb řekl, že se Putinův vnitřní kruh zužuje a jeho moc oslabuje. To jej podle šéfa zpravodajských služeb činí zranitelnějším a snáze oklamatelným ohledně postupu ruských vojsk. Nedávná zpráva serveru Wall Street Journal také přišla s tvrzením, že Putin se vyhýbá internetu, protože má strach, že ho Západ sleduje. Je tedy plně závislý na zprávách svých poradců, kteří se ale bojí říct mu pravdu.

Některým aktualizacím z bitevního pole může dokonce trvat několik dní, než dorazí na jeho stůl, což znamená, že informace již nejsou relevantní. Jeho ochotní poradci často zdůrazňují úspěchy Moskvy a zlehčují její četné neúspěchy ve válce.

Americké zpravodajské služby tvrdí, že neexistuje ani jeden vysoký představitel Kremlu, který by byl ochoten vstoupit s ruským vůdcem do konfliktu nebo čelit jeho pokřivenému světonázoru. 

Prezident dokonce uspořádal setkání s vojenskými experty a výrobci zbraní, kteří byli zmateni jeho pomýleným stavem mysli.

Odkládání cest

Telegramový kanál General SVR, který má údajně zdroje v Kremlu, uvedl, že Putinovi lékaři nedávno zaznamenali „výrazné zhoršení jeho zdravotního stavu“ a doporučili mu, aby se vzdal veřejných vystoupení a místo toho odpočíval. „V prosinci na lékařská doporučení prezident zrušil několik tradičních akcí a několik návštěv,“ uvedl kanál.

Putin se „rychle unaví“, trpí „častými závratěmi a bolestí hlavy“, dodal kanál.

Stres z jeho neúspěšné války na Ukrajině si také vybírá svoji daň, tvrdí se. „Neustálé nervové napětí a ponoření se do problémů na frontě vytvořilo negativní prostředí pro průběh jeho nemocí.“ V prosinci zrušil plánovaná vystoupení na řadě významných akcí.

Mezi ně patří odvolání prezidentské cesty do Pskova na poslední chvíli dne 28. prosince, kdy se oficiálně jako důvod zrušení jeho návštěvy uvedly „nepříznivé podmínky pro let“, přestože předpovědi počasí ukazovaly, že obloha je jasná.

Ruský prezident údajně odložil návštěvu největšího ruského tankového závodu v Nižním Tagilu na Urale a také zrušil své obvyklé vystoupení na konci roku na zasedání ministrů své vlády.

Putin odmítl pokračovat se svou tradiční prosincovou tiskovou konferencí, na níž prezident obvykle mluví až čtyři hodiny a klade otázky novinářům a divákům, a dokonce zrušil svůj milovaný zápas v ledním hokeji na konci roku. 

Časté spekulace

Spekulace o Putinově zdraví se šíří od chvíle, kdy 24. února vydal rozkaz překročit ukrajinské hranice. Během veřejných vystoupení se jevil nejistý. Před jedním setkáním s běloruským diktátorem Alexandrem Lukašenkem na začátku války bylo vidět, jak se jeho ruka třese ve zjevném příznaku Parkinsonovy choroby. Jiné fotografie ukázaly, jak pevně svírá okraj stolu, jako by se snažil udržet ruku a zastavit chvění. Jeho chůze také vyvolala podezření kvůli zjevnému kulhání.

Jen před měsícem ruský investigativní web Proekt uvedl, že získal dokumenty, které dokazují, že Putin cestuje s velkým týmem lékařů. Byli mezi nimi specialista na resuscitaci, specialista na léčbu násilných traumat a specialista na rakovinu.

Ruský prezident také často na několik dní mizel z očí veřejnosti bez jakéhokoli vysvětlení. V roce 2015 zmizel na dobu 10 dní, což některé přimělo jít tak daleko, že naznačovali, že zemřel. Putin se pak v roce 2017 ztratil na 8 dní, v roce 2018 ho pak nebylo vidět během prezidentské volební kampaně. Při té příležitosti byl Kreml nucen přiznat, že prezident byl „nachlazený“.

Kreml neustále popírá zprávy o tom, že Putin trpí špatným zdravím, zejména od začátku války na Ukrajině. A nikdy se neobjevil žádný pevný důkaz, který by naznačoval, že je vážně nemocný. 

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

Nasťa Ivlejevová na nahé party předváděla drahokamy přes zadnici. Nasťa Ivlejevová se úspěšně předvádí na Instagramu. Nasťa Ivlejevová a rapper GeeGun na nahé party.
14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa