Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zmar, destrukce i odhodlání. Pavel otevřeně o pocitech z návštěvy Ukrajiny, se Zelenským si tyká

Autor: Mii, ula, swp - 
30. dubna 2023
05:00

Prezident Petr Pavel zakončil svou dvoudenní návštěvu Ukrajiny, během které navštívil město Buča, setkal se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, musel se běžet skrýt do krytu kvůli leteckému poplachu a jako první zahraniční státník se vydal na východ země, kousek od frontové linie. O svých pocitech z celé výpravy promluvil pro Českou televizi. Mimo jiné varoval, že pokud nebudeme Ukrajině dál pomáhat, Rusko časem zaútočí i na nás.

Podle Pavla je nálada na Ukrajině jasná. „Ukrajinci si rozhodně nedělají sebemenší iluze o tom, že by se s Ruskem dalo domluvit, že by se Rusko chovalo hezky, když se my budeme chovat hezky k němu. Oni prostě vědí, že v situaci, v jaké jsou teď, musí vyhrát,“ řekl prezident, který rozhovor poskytl přímo z Kyjeva.

Přesto lidé neklesají na mysli. „Člověk by řekl, že po více než roce a čtvrt velice drsné války a mnoha obětech, velká část země je zničena téměř do základu válkou, budou ti lidé tady trošku frustrovaní, rezignovaní, ale to není pravda. Já myslím, že mnoho lidí v našich zemích je válkou frustrováno víc, než jsou místní,“ upozornil Pavel.

Silně na něj zapůsobila zejména návštěva města Borodjanka, kterou Rusové téměř srovnali se zemí. „Zmar a možná takový paradox, že my vlastně žijeme v době, kdy už si nedokážeme válku připustit jako realitu, protože málokdo z nás ji viděl na vlastní oči (…) Kdežto tady, když to člověk vidí a vidí tu ohromnou míru destrukce, vidí to zoufalství (…) Naprosto jasný příklad barbarského vraždění, které nemělo nic společného s konfliktem, prostě jen barbarské vyrovnávání účtů s národem, který si troufl odporovat a chtít jít vlastní cestou. To na člověka opravdu působí depresivně, protože si uvědomí, že jsme se nedokázali z historie poučit,“ popisoval, jak místo vnímal.

Podle svých slov viděl podobné obrázky v Jugoslávii, pak v Afghánistánu, ale nikdy si nedokázal představit, že je uvidí na Ukrajině. Ruská armáda se podle něj několik dní po invazi chovala jako námezdní žoldnéři někde v afrických válkách minulého století.

Zdůraznil, že Ukrajině musíme dále pomáhat, protože je v sázce i bezpečnost Česka. „Měli bychom mít naprosto jasno v tom, že nechat Rusko v téhle válce vyhrát znamená předplatit si do dřívější nebo vzdálenější budoucnosti něco podobného, co dnes prožívá Ukrajina,“ míní Pavel. Rusko se nezměnilo a po této válce bude kvůli mezinárodní izolaci ještě horší.

Jak Pavel nabízel Zelenskému tykání

Generál ve výslužbě popsal také své setkání s ukrajinským prezidentem. „U Volodomyra Zelenského mě nepřekvapilo téměř nic (..) Já jsem si jen splnil to, co jsem si o něm vytvořil za názor. A musím říct, že pro mě je to, když použiju výraz z literatury, Velký malý muž, ač malý vzrůstem, tak opravdu velká osobnost. To, co se mu podařilo za tu poslední dobu, z člověka, který poměrně rychle ztrácel na popularitě, od kterého málokdo čekal výraznější politický výkon, kterého častovali poměrně hanlivými výrazy, které se vztahovaly k jeho dřívější profesi, tak ukázal nejen, že byl na svém místě, ale také naprosto unikátní cit pro situaci,“ uvedla česká hlava státu, která se se Zelenským setkala společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

„Při jednání se nám ho přimělo dvakrát nebo třikrát usmát. Vím, že příliš důvodů pro úsměv nemá. Přál bych mu, aby se mohl smát více a i s ním celá Ukrajina,“ navázal Pavel s tím, že si se Zelenským vyměnili telefonní čísla a přešli na tykání, které mu navrhl on.

„Když jsme nabyli v průběhu rozhovoru dojmu, že si rozumíme, že nemá smysl, abychom se nějak příliš zdržovali formalitami, tak i vzhledem k tomu, že jsem starší, tak jsem mu navrhl, že bychom mohli tyhle formality přeskočit. A nedalo mi to moc práce ho přemluvit,“ prozradil český prezident, jak tato nabídka probíhala. Byl to právě jeden z těch momentů, kdy se Zelenskyj usmál.

Video  Pavel odsoudil ruské barbarství na Ukrajině. Co řekl o videu údajné hrůzné popravy Ukrajince?  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa