Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Uprchlíci s ploutvemi. Charkovští delfíni našli v Rumunsku nový domov - i publikum

Autor: mav, swp - 
7. dubna 2023
18:28

Sotva na Ukrajinu vpadla loni v únoru ruská vojska, bylo zřejmé, že velkoměsto Charkov na východě země bude hned na ráně. Prchali nejen lidé, bylo potřeba odvézt i zvířata. Tamní delfinárium Nemo přesunulo své hvězdy do černomořského přístavu Constanța (Konstanca) v Rumunsku.

„Po vypuknutí ozbrojeného konfliktu byla do přírodovědného muzejního komplexu v Constanți zaslána žádost o záchranu mořských savců ze strany NEMO Ukrajina,“ informovalo zařízení na facebooku. „Předseda Rady okresu Constanța Mihai Lupu nařídil zahájení záchranných operací, které byly ukončeny 11. května 2022, kdy do constanțského delfinária dorazilo sedm mořských savců (čtyři delfíni a tři lachtani).“ Jednají ještě o převozu dalších ploutvonožců.

Napřed se Kiki, Mája, Maruša a Veterok plus lachtani Alex, Mary a Zosja z Charkova přesunuli na půl cesty do Oděsy, i ta ale byla pod palbou. V květnu vodní savci dorazili do Rumunska, měsíc strávili v karanténě - a pak se přidali k místním. „Máme teď víc kolegů - lidských i delfíních,“ popsala agentuře Reuters tamní cvičitelka Mona Mandrescuová. „Vycházíme spolu velmi dobře, hovoříme stejným ‚jazykem‘,“ dodala - a nemyslela žádnou z lidských řečí.  

„Byla to nová zkušenost pro nás i naše zvířata, jsme jiní - oni tu mají dvě hodně staré, krásné holky, my máme velmi mladá zvířata,“ vzpomínala šéfka ukrajinského týmu v Rumunsku Elena Komohorová, kterak to v červnu bylo trochu rozpačité. „Ale už jsme skvělí přátelé, a totéž platí pro lidi.“

Ukrajinští delfíni tak předvádějí své hrátky a úchvatné výkony s rozličným sportovním náčiním. Lachtani se mezitím jen tak motají mezi návštěvníky.

Veškeré osazenstvo charkovské delfinárium neevakuovalo. Zbývají tam dvě běluhy - velryby o něco větší než delfíni a podobně hravé a společenské - a také část delfíní party. Na jaře se tam totiž narodila malá Mrija, jež potřebovala od mámy krmit každou čtvrthodinu. Převoz tak malých delfínů je proto zakázaný, rodiče s ní nechali. Jak ukázalo delfinárium na Facebooku, muselo se opevnit pytli s pískem, na město nadále občas dopadají ruské rakety.

Video  Delfíni si hrají s bublinami  - /YouTube/
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa