Stomatová následuje svého kameramana Jána Schürgera, se kterým točila reportáže z okupované Ukrajiny. Zatímco ten z Primy odešel již loni v létě, Darja v televizi zůstala. Dokonce i napsala knihu Pod štítem Charkova, která čtenáře provádí prvními týdny konfliktu rozpoutaného dobyvačnými Rusy. Krátce poté, co kniha vyšla, ale podala výpověď. Její pracovní vztah s Primou skončí na konci února.

Co tedy stojí za jejím odchodem a jaké byly ty rozdílné představy o jejím dalším působení? To vedení redakce popsalo v tomto prohlášení:

„Děkujeme Darje za odvedenou práci. Především za její srdnaté zpravodajství z války na Ukrajině, které udělalo dojem nejen na diváky v Česku, ale i na kolegy ze CNN. Po návratu jsme Darje dali řadu příležitostí pro to, aby divákům mohla nabízet to nejlepší, co v ní je. Ještě v nedávné minulosti jsme s ní řešili možnost návratu na Ukrajinu na výročí začátku války. V době války Darja fungovala skvěle v terénu, o to těžší bylo vracet se za kolegy do redakce do ,mírového' zázemí. Naše ambice ukazovat na obrazovce její práci častěji, například i v roli expertky ve studiu CNN Prima NEWS, se bohužel nesetkala s pochopením. Darja se rozhodla pro odchod z týmu a nezbývá, než jí popřát hodně štěstí."

Zatímco o dalším působišti Darji Stomatové ještě není rozhodnuto, kameraman Schürger zamířil do České televize. „Moc mě to mrzí hlavně za Darju. Dělala svou práci srdcem a s plným nasazením. To, že jsme dělali naši práci dobře, ocenili i v zahraničí. Zvou si nás na přednášky. Zrovna se chystáme do Holandska,“ poznamenal kameraman.

Video
Video se připravuje ...

Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku Reuters

Fotogalerie
36 fotografií