Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Hřbitov ruských raket v Charkově: Prokurátoři věří, že nakonec dohledají viníky válečných zločinů

Autor: mav - 
26. března 2023
16:25

Prokurátoři v Charkově mají zvláštní sbírku: Zbytky víc než tisícovky raket a výbušnin. „Polovina toho, co na nás Rusové vypálili,“ říkají. Řady munice mají pomoci ukrajinskému úsilí dovést ruské velitele před soud, píše reportér deníku The Guardian.

V prvních měsících mohutné ruské invaze zůstávaly rakety doslova zapíchnuté do budov. Pak je zaměstnanci prokuratury začali jednu po druhé mapovat, registrovat, odstraňovat a odvážet do oploceného areálu v průmyslové čtvrti Charkova. Zrodil se „hřbitov raket“. V úhledných řadách jich tam mají přes tisíc, zabírají plochu poloviny fotbalového hřiště.

Ukrajinská armáda počítá, že Rusko během války vypálilo přes pět tisíc raket s plochou dráhou letu a bezpočet menších raket ze salvových raketometů od raketového dělostřelectva. Významná část toho dopadla na Charkovskou oblast. Druhé největší město Ukrajiny, vzdálené jen 30 km od ruských hranic a do té doby mluvící převážně rusky, se po skoro třech měsících ubránilo obléhání a do poloviny května obránci nájezdníky zahnali. Od září pak Ukrajinci protiofenzivou vytlačili Rusy i z venkova Charkovské oblasti.

Důkazy válečných zločinů

Místní úřady říkají, že jednoho dne se z kusů raket stanou muzejní exponáty. Zatím však jde o předměty doličné, doufají, že pomůžou ve vyšetřování ruských úřadů a vojáků a jejich zločinů na Ukrajině.

„Toto místo vzniklo pro sběr důkazů válečných zločinů,“ řekl Guardianu Dmytro Čubenko, mluvčí charkovského prokurátora. „Našly se po celém městě. A je to jen asi polovina toho, co na nás vypálili. Jsou to důkazy, které doufáme, že předložíme před mezinárodní trestní soud.“

Jak ukazuje videoreportáž BBC, najdeme tu i veliké střely Iskander. Na 95 % kolekce však tvoří střely ze salvových raketometů (MLRS) Grad, Uragan, Tornado či Směrč, jež mohou odpalovat i kazetovou munici. Takovou skrze Dublinskou úmluvu z roku 2008 zakázala většina světa, ne však Rusko (ani USA). Rusové kazetové pumy, účinné proti živé síle, posílali na Ukrajinu i do míst, kde nebyli ani vojáci, ani armádní infrastruktura.

Charkovští prokurátoři u každé jedné nalezené rakety či výbušniny analyzují její typ a trajektorii. Označují je kódy, jež identifikují výrobce i další detaily, a když se to podaří - vzácně – zjistit, tak i jednotku, jež byla za údržbu rakety odpovědná.

„Ideálně, když chcete připsat použití munice ke zločinu, potřebujete zmapovat řetězec, kdo kdy měl munici v držení,“ popsal Guardianu Neil Corney z nevládní organizace Omega Research Foundation, jež se právě takovému pátrání věnuje. Je důležité zjistit, kde a v rámci které jednotky se rakety skladovaly, jak se dostaly k bojovému nasazení i kde a kdy byly vystřeleny. A také pak trosky bezpečně uložit.

Kazetové pumy na civilisty

Vyšetřují už desítky ruských představitelů a vojáků, včetně generálplukovníka Alexandra Žuravljova, jenž do května velel Západnímu vojenskému okruhu. Podle několika reportů byl tento velitel (jenž má mimochodem na kontě i bombardování rebelů, když velel ruským silám v syrské občanské válce) jediný, kdo mohl podepsat rozkaz střílet kazetovou munici z raketometu Směrč. 79. brigáda raketového dělostřelectva tak učinila 27. a 28. února 2022. „Rozhovory se dvěma svědky a analýza 40 videí a fotografií ukazují na použití submunice vystřelené kazetovými raketami 9M55K Směrč ruské výroby,“ uvedli vyšetřovatelé nevládní organizace Human Rights Watch.

Dalším zločinem, který aktuálně Ukrajinci vyšetřují, je bombardování Charkovského fyzikálního a technologického institutu včetně laboratoře jaderného výzkumu. Dopadlo tam přinejmenším sto raket. „Samozřejěm Rusové věděli, že se tam nachází jaderný reaktor, neboť byl postaven v sovětských časech a Rosatom má všechny detaily,“ uvádí Čubenko. Nešlo zde přímo o hrozbu jaderného výbuchu, i tak šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi odsoudil, že útok „porušil všech sedm pilířů jaderné bezpečnosti“.

Vrchní charkovský prokurátor Oleksandr Filčakov říká, že jen v jeho oblasti už otevřeli tisíce případů potenciálních válečných i dalších zločinů páchaných ruskými představiteli a vojáky. Podle úřadů ruské bombardování zabilo v Charkově a okolí přes 1700 lidí včetně 44 dětí. To představuje přes pětinu všech civilistů zabitých od 24. února na Ukrajině – Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) k 20. březnu napočítal 8 317 zabitých civilistů (včetně 1871 mrtvých na územích okupovaných Ruskem). „OHCHR věří, že skutečná čísla jsou výrazně vyšší, neboť přijímání informací z některých míst, kde probíhají intenzivní boje, se zpozdilo, mnoho reportů stále čeká na ověření,“ dodal úřad.

Video  Slavná ukrajinská rapperka Alyona Alyona (30) sdílela na sociálních sítích šokující záběry z bombardování ukrajinských civilistů.  - Instagram.com/alyona.alyona.official
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa