Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Procházka vybombardovanými městy: Ukrajina spustila vlastní Google Street View

Autor: rc, swp - 
18. března 2023
13:27

V únoru uplynul rok od začátku války na Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko. K příležitosti prvního výročí konfliktu Ukrajina spustila webovou stránku, na níž si lidé mohou projít zničené ulice ukrajinských měst. Projekt Undeniable Street View připomíná Google Street View.

Za projektem stojí několik ukrajinských fotografů včetně Mykoly Omelčenkova. Fotograf se stal před sedmi lety prvním certifikovaným fotografem Googlu na Ukrajině. Když Rusko zahájilo invazi, začal dokumentovat zvěrstva, která Rusové páchají v jeho rodné zemi.

Nakonec se rozhodl podílet na projektu, díky němuž si lidé po celé světě mohou projít ulicemi ukrajinských měst a vidět tak rozsah škod, které Rusko napáchalo. Na webu s názvem Undeniable Street View mohou procházet ulicemi šesti měst včetně Kyjeva, Irpině, Charkova, Izjumu, Černihivu a Sumy. Navíc u některých ulic je možnost podívat se, jak vypadaly před válkou a jak vypadají nyní, po masivním ruském bombardování.

Nejhorší bombardování podle fotografa pravděpodobně zažily Irpiň a Boroďanka. „Znám ty obce. Hodně jsme tam jezdili za obchodem a zábavou,“ uvedl pro britský deník Metro s tím, že při natáčení používaly různou techniku včetně dronů. „Natáčeli jsme s drony v jedné oblasti, abychom viděli, jaké jsou škody, a přišla k nám malá holčička, asi pětiletá, a ptala se: ‚Budete nás bombardovat?‘,“ vyprávěl s tím, že při dalším natáčení vyšel ze zdevastovaného domu člověk a zeptal se, co dělají. „Když jsme mu to vysvětlili, přinesl nám švestky,“ dodal.

14:09
Dnes

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes uvedla, že informace, které obdržela o údajném použití chemických zbraní na Ukrajině, nejsou dostatečně podložené. Rovněž sdělila, že dosud neobdržela oficiální žádost o prošetření těchto tvrzení, informovala agentura AFP. Spojené státy minulý týden obvinily Rusko z použití chlorpikrinu proti ukrajinským jednotkám a z porušení mezinárodní úmluvy o chemických zbraních.

13:34
Dnes

SBU zadržela pět lidí, mezi nimi dva členy státního bezpečnostního úřadu, který má na starosti ochranu nejdůležitějších úřadů v zemi. Jedním z úkolů agentů bylo vyhledat mezi členy prezidentské ochranky člověka, který by byl ochotný vzít Zelenského jako rukojmí a pak ho zavraždit. Kromě Zelenského prý agenti plánovali zabít také ředitele SBU Vasyla Maljuka a šéfa vojenské rozvědky (HUR) Kyryla Budanova. Podezřelí podle ukrajinských vyšetřovatelů předávali ruské straně informace a také připravili prostředky pro provedení teroristického útoku. Jeden z nich dostal dva drony a munici k nim. Prý je měl předat svým společníkům, aby je použili.

13:27
Dnes

A tady jsou další nové snímky z inaugurace Vladimira Putina.

Zobrazit celý online

Video  Raketový útok na Záporoží: Komplikované odstraňování trosek  - Ukrajinské záchranné složky
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa