Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Fotka, co vydá za tisíc slov: Osamělá truchlící v záplavě hrobů obětí války v Charkově

Autor: tsv, swp - 
19. února 2023
05:00

Ukrajinci se v Charkově loučí se svými blízkými, kteří se stali oběťmi ruské invaze. Ve městě bylo vytvořeno památeční místo, kde hrob každého zesnulého značí ukrajinská vlajka. Svět oblétl působivý snímek, který zachycuje osamělou ženu mezi nespočtem hrobů obětí ruské agrese.

Fotografie z pietního místa nahánějí husí kůži, truchlící se v slzách sklánějí nad hroby, mnohdy nad rakvemi svých milovaných. Bohužel je to jen další z obrazů krvavé agrese, kterou loni v únoru rozpoutal Vladimir Putin.

Ruští okupanti dosud zabili přes 7 000 ukrajinských civilistů, v konfliktu bylo dále zraněno dalších 12 tisíc. Z řad vojáků pak přišla Ukrajina o více než 13 tisíc mužů a žen, uvedly úřady loni v prosinci. Informoval o tom server DailyMail.

Lidé v ukrajinském Charkově se loučí se svými blízkými - oběťmi války Lidé v ukrajinském Charkově se loučí se svými blízkými - oběťmi války | ČTK / AP / Vadim Ghirda

Ukrajina v prosinci uveřejnila počty zesnulých vojáků až na popud předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která úmrtnost odhadla na 100 tisíc. Ukrajinské úřady původně informaci nechtěly zveřejňovat, jelikož se obávaly, že by poskytnutá data mohla pomoct ruskému Kremlu.

Lidé v ukrajinském Charkově se loučí se svými blízkými - oběťmi války Lidé v ukrajinském Charkově se loučí se svými blízkými - oběťmi války | Reuters

6:21
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jako premiéra budoucí vlády předsedu té dosavadní Michaila Mišustina. Podle Reuters to dnes oznámil předseda dolní komory parlamentu, Státní dumy. Ta by dnes měla o novém premiérovi hlasovat. .

Dosavadní ruská vláda podala podle zvyklostí demisi po Putinově pondělní inauguraci značící začátek pátého prezidentského období.

Mišustin byl považován za favorita na pokračování v úřadě, hovořilo se nicméně i o zástupci šéfa ruské prezidentské kanceláře Sergeji Kirijenkovi nebo moskevském starostovi Sergeji Sobjaninovi.

6:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři,

ruská protivzdušná obrana zlikvidovala jižně od Moskvy ukrajinský dron mířící na metropoli, uvedl to v pátek moskevský starosta Sergej Sobjanin na síti Telegram. Další dva bezpilotní letouny zlikvidovalo Rusko v Belgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou, oznámilo podle agentury Reuters ruské ministerstvo obrany. Tři drony pak podle úřadů sestřelilo Rusko v Brjanské oblasti poblíž hranic s Běloruskem a Ukrajinou.

22:09
9. 5. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Dominik Hašek o Rusech, olympiádě a „vrahovi“ Putinovi  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa