Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ukrajinci o vzpouře Wagnerovců: Posměšky na síti i naděje na růst semínka krize v Rusku

Autor: Darina Jíchová - 
1. července 2023
09:00

Vzpoura Jevgenije Prigožina a jeho wagnerovců na sebe strhla pozornost celého světa, ruský prezident Vladimir Putin se musel minulý víkend vypořádat s tažením svého někdejšího přítele a šéfkuchaře, nicméně to ani v nejmenším neznamená, že zastavil svou brutální válku na Ukrajině. Ukrajinci byli opět terčem nelítostného bombardování, i tak ale sledovali a sledují situaci v Rusku. A přistoupili k tomu s reakcí sobě vlastní - s humorem, uvedla stanice Svobodná Evropa (RFERL).

Vedle klasického černého humoru, kdy Ukrajinci zaplavili sociální sítě nespočtem sarkastických memů a gifů, však z Ukrajiny zaznívaly i střízlivé hlasy a analýzy Prigožinovy vzpoury. V sobotu ráno Rusko na ukrajinskou metropoli zacílilo víc než 20 raket a útok usmrtil minimálně pět osob, v ten den si Moskvané prožili, jaké je to, když se jejich domovy ocitnou v nebezpečí. Prigožin totiž vyhlásil „pochod spravedlnosti“ na Moskvu.

Ukrajinci tak měli o víkendu o zábavu postaráno, mnozí na snahu wagnerovců hleděli s nadějí – Prigožin ukázal, jak rozdrobené je velení ruské armády i to, že Putinova pozice není neotřesitelná.

O chaosu mluví i řada vojenských expertů či západní lídři. Zároveň však Ukrajinci pociťovali i obavy – Prigožin na přednějších pozicích ruského velení by pro ně nevěstil nic dobrého, šéf wagnerovců se zasazoval o „efektivnější a drsnější vedení speciální vojenské operace“.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Popcorn pro Ukrajinu

Nicméně i tak jejich memy plné popcornu pobavily celý svět, humor je jedna z obrovských zbraní, pomocí nichž Ukrajina bojuje s ruskou agresí. „Tohohle čtyřiadvacátého se mi libí mnohem víc, než tamto,“ poznamenala na svém facebooku televizní reportérka Nelli Kovalská. Narážela na dvě data 24. června 2023 – den Prigožinovy vzpoury a 24. února 2022 – den, kdy Putinova vojska vtrhla na Ukrajinu.

Výstižné bylo i video vojáka, který při sledování dění na Ukrajině pojídal popcorn mezi raketami a granáty. Či snímek balíků popcornu s nápisem: „NATO připravuje dodávku popcornu na Ukrajinu.“ Zapojil se do toho i ukrajinský maloobchod Rozetka, jeho zástupci na sociální síť přidali zprávu, že prodej popcornu se zmnohonásobil.

Semínko krize v Rusku

„Ruská armáda – v roce 2021 druhá nejlepší na světě, v roce 2022 druhá nejlepší na Ukrajině, v roce 2023 druhá nejlepší v Rusku,“ tento vtípek sdílel na facebooku designér Oleh Postyrnak.

„Když jsem četl první zprávy o Prigožinově vzpouře, myslel jsem, že to je fake news, pak jsem doufal, že bude opravdový převrat,“ komentoval dění Roman Čulipa (30), který působí v rámci donucovaných orgánů Ukrajiny. „Ukazuje to křehkost Putinova režimu. Semínko krize bylo zaseto, uvidíme, jestli vyklíčí v následujících týdnech či měsících,“ dodal.

Prezident Volodymyr Zelenskyj ve svých komentářích rovněž zmiňoval chaos v Rusku. Mnozí pak doufali, že tento neklid oslabí ruské útoky na Ukrajinu. „Dění v Rusku nabízí naději na rychlejší ukončení války a návrat našich vojáků domů,“ domnívá se manažer Andrij Romanovyč (24). Ne všichni však sdílí jeho optimismus.

„Situace na frontě je pro Rusy špatná, tak od toho potřebovali odpoutat pozornost,“ seniorka Natalja Osadčová (72) si myslí, že celá vzpoura byla předem naplánovaná. „Bylo to zinscenované, ale myslím, že se něco nepovedlo, že někdo zašel až moc daleko a museli to utnout,“ zakončila.

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa