Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin udělá všechno, aby ho „nechal zmizet“. Bývalý agent KGB nastínil další osud Prigožina

Autor: Darina Jíchová, swp - 
27. června 2023
09:39

Jak dopadne Jevgenij Prigožin, zakladatel a šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny a hlavní vůdce jednodenní vzpoury v Rusku, kdy on a jeho muži začali pochod na Moskvu. Oficiálně se měl stáhnout do Běloruska, wagnerovci ani on podle slibů nemají být stíháni, tak zní dohoda, kterou vyjednal pro ruského prezidenta Vladimira Putina běloruský diktátor Alexandr Lukašenko. Jenže podle bývalého agenta sovětské tajné služby KGB Sergeje Žirnova rozhodně není Prigožin v bezpečí a Putin udělá vše proto, aby se ho zbavil, uvedl web Newsweek.

Žirnov, který studoval na stejné škole jako Putin, poskytl rozhovor španělskému listu La Vanguardia. Podle něj si Prigožin získal, co chtěl – pozornost. A kdyby se teď měly v Rusku konat volby, měl by šanci Putina porazit. Exagent Putina dobře zná, poprvé se potkali v roce 1980, navštěvovali spolu tzv. Andropovův institut, což byla vlastně vysoká škola pro KGB. Pak oba ve službě působili. Žirnov nakonec Rusko opustil a od roku 2001 žije ve Francii.

Prigožin v pátek 23. června večer oznámil, že ruská armáda bombardovala pozice wagnerovců a začal se dovolávat odvety. V sobotu se svými muži překročil ruské hranice, obsadil Rostov na Donu, pak i Voroněž, podle všeho se dostal i do Krasnodaru, na okraj Volgogradu a do Lipecku. Právě v Lipecké oblasti se zarazil, v tu chvíli jeho „pochod spravedlnosti“ na Moskvu dělil od metropole jen 200 kilometrů. Jediný telefonát s Lukašenkem však přinesl dohodu. Kdo nejvíce Prigožinovi ležel v žaludku? Nebyl to Putin, ale ministr obrany Sergej Šojgu a šéf armády Valerij Gerasimov.

Prigožin je ruský Trump

„Putin je jasným loserem téhle jednodenní vzpoury, Prigožin jejich kdo s koho vyhrál. Putin jako prezident, jako představitel státní mašiny prohrál,“ domnívá se Žirnov. Zároveň dodal, že z politického hlediska je Prigožin populista. „Vlastně je to takový ruský Donald Trump. Je to žvástal, používá přímý a jadrný jazyk, vysvětluje pravdu,“ objasnil Žirnov.

„Když Prigožin něco o Rusku kritizuje, většinou má pravdu. Není jeho zvykem lhát o realitě. Jenže to, co navrhuje, ta jeho řešení, jsou úplně mimo. Ale jelikož říká pravdu, což je v Rusku nezvyk, mezi Rusy se těší velké oblibě,“ nastínil náladu v Rusku. „Loví ve stejných voličských vodách jako Putin. Ti lidé, co hlasovali pro Putina, by mohli hravě přejít do Prigožinova tábora. A Rusové krajní pravice? Ruští nacionalisté, kteří Putina kritizují? Tak ti mají z Prigožina radost,“ poznamenal Žirnov.

„Takže asi takhle, kdyby měly být volby a Prigožin by proti Putinovi kandidoval, porazil by ho,“ prohlásil někdejší tajný agent s tím, že Putin si je vědom Prigožinova nebezpečí pro prezidentovo postavení i jeho popularity mezi lidmi. Prigožin vévodil žebříčkům osobností, kterým Rusové nejvíc věří a na které jsou nejvíce pyšní. Navíc si o něm Rusové vyhledávají více informací než o Putinovi.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

„Prigožin je nyní beze sporu nejnebezpečnějším nepřítelem Putina a ten udělá všechno proto, aby miliardáře nechal zmizet,“ nechal se slyšet Žirnov. Podobného názoru je také poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. „Putin Prigožinovi zradu, která odkryla slabiny jeho režimu, nikdy neodpustí. Udělá vše, aby ho neutralizoval. Nejlepší možností pro Putina by bylo Prigožina fyzicky eliminovat, ne ho zatknout nebo poslat pryč. Pokud by Prigožina věznil, jeho wagnerovci ho osvobodí, z exilu se zase může vrátit ještě mocnější a s ještě větší zášti vůči Putinovi a jeho generálům,“ shrnul Heraščenko.

„Podle mě Prigožina jednou najdou mrtvého a scéna bude odpovídat rádoby typické ruské sebevraždě, tedy pistole v ruce a směšný dopis na rozloučenou,“ takhle osud Prigožina vidí expert na postkomunistickou transformaci východní Evropy Vlad Mychněnko.

Video  Analytik Mikulecký o konci vzpoury v Rusku: Jednoznačná habaďůra! Lukašenko vliv nemá.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa