Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Prigožin vyvázne ze vzpoury bez trestu, FSB zastavila stíhání. Wagnerovci předají techniku armádě

Aktualizováno -
27. června 2023
10:54
Autor: ČTK - 
27. června 2023
10:25

Ruská Wagnerova soukromá vojenská společnost předá svoji těžkou armádní techniku jednotkám ruské armády, uvedlo dnes podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany. Oznámení přišlo poté, co wagnerovci během víkendu podnikli tažení na Moskvu na protest proti armádnímu velení, ale nakonec se s Kremlem díky zprostředkování běloruského lídra Alexandra Lukašenka dohodli na jeho ukončení.

„Probíhají přípravy na předání těžké armádní techniky Wagnerovy soukromé vojenské společnosti aktivním jednotkám ozbrojených sil Ruské federace,“ citovala agentura TASS prohlášení ruského ministerstva obrany.

Budoucnost Wagnerovy společnosti je po víkendových nepokojích v Rusku nejasná. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov už v sobotu prohlásil, že účastníky vzpoury nebudou ruské úřady stíhat, poněvadž berou v potaz jejich „zásluhy na frontě“. Agentura TASS dnes informovala, že ruská FSB zastavila stíhání, které zahájila v pátek na základě podezření z ozbrojené vzpoury v souvislosti s kroky iniciátora protestního pochodu, šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí řekl, že členové Wagnerovy skupiny se buď mohou přesunout do Běloruska, kam měl podle Kremlu na základě sobotní dohody dorazit i Prigožin, nebo vstoupit do ruské armády. Podle analýzy amerického Institutu pro studium války (ISW) ale patrně bude Moskva na wagnerovce, kteří by se rozhodli Prigožina do Běloruska následovat, pohlížet jako na zrádce a Putinovo vystoupení slouží k identifikaci členů skupiny loajálních Prigožinovi. Analytici z ISW se také domnívají, že Putin se většinu wagnerovců pokusí včlenit do struktur ruské armády.

Video  Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa