Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Legie Svoboda Ruska bojuje na straně Ukrajiny. Přeje si Putinův pád

Autor: DVL, swp - 
7. května 2023
16:12

Legie Svoboda Ruska - tak si říkají ruští přeběhlíci, kteří se rozhodli bojovat za Ukrajinu. Jejich přání je svrhnout ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho diktaturu. Dva z nich, kteří si říkají Caesar a Ticho, promluvili o tom, proč vyměnili strany. Napsal o tom deník Daily Mail.

Ruští vojáci, kteří přeběhli, aby bojovali za Ukrajinu, uvedli, že je k tomu vedla touha svrhnout „diktaturu FSB“ (FSB je Federální služba bezpečnosti Ruské federace, pozn. redakce) Vladimira Putina a osvobodit svou zemi od tyranie.

Dva bojovníci, kteří si říkají „Caesar“ a „Ticho“, řekli v rozhovorech z frontové linie v Bachmutu na Ukrajině, že utekli z Putinovy ​​armády, protože ruský režim tyranů „ničí lidi“.

Muži, kterým je kolem 40ti let, bojují po boku ruských vojáků v legii „Svoboda Ruska“ na Ukrajině, která čítá zhruba 4000 členů.

Caesar, který zabil ruské vojáky na bitevním poli, řekl médiím: „Jasně jsem začal chápat, že země se ubírá zcela špatným směrem a že Putinův systém – diktatura FSB – ničí lidi nejen fyzicky, ale i morálně."

„Nedává lidem příležitost realizovat sebe a svá občanská práva," dodal. „A tento systém, aby si udržel moc, se stále více uchyluje k represím a neponechává občanům žádnou možnost legitimní změny moci.“

Říká si ruský „nacionalista“ a uvedl: „Vyškolil jsem lidi z pravicově nacionalistických organizací, kteří by mohli svrhnout současný režim silou zbraní.“

„Kdyby byli normální, vykopli by ty šmejdy"

Další bojovník přezdívaný Ticho dříve absolvoval vojenskou službu v ruské armádě a bojoval v Čečensku. „Byli jsme vycvičeni ukrajinskou armádou," sdělil novinářům.

„Řekli nám: Děkujeme, že stále existujete (myšleno Rusové, pozn. redakce), kteří mají mozky a srdce, kteří jsou připraveni bránit Ukrajinu."

Stavební dělník, který žil před válkou na Ukrajině, uvedl: „Nemám žádné emoce z toho, že střílím do svých krajanů, protože existují normální krajané a pak blázni."

„Mým úkolem je vykopnout je z Ukrajiny, osvobodit Krym," dodal. „Kdyby byli normální, obrátili by Kreml vzhůru nohama, vykopli všechny ty šmejdy a žili normálně."

Caesar, který se narodil v ruském letovisku Soči, je ženatý a má čtyři děti, novinářům prozradil: „Upřímně řečeno, nechci získat ukrajinské občanství a nechci zde zůstat. Jsem tu rád, cítím se tu dobře a moje duše je zde klidná, protože plním svou křesťanskou vojenskou povinnost. Chráním lid Ukrajiny. Ale při první příležitosti se vrátím domů, pokud samozřejmě zůstanu naživu."

„Vrátím se do Ruska ve zbrani, abych ji osvobodil od tyranie. Chci žít a zemřít ve své vlastní zemi," svěřil se bojovník.

Ticho je také ženatý a má dvě dospělé dcery. Narodil se v ruském městě Togliati. „Po začátku války jsme s manželkou začali dobrovolničit. Když byla oblast Kyjeva osvobozena, šli jsme tam pomáhat zraněným lidem. Moje žena přinesla jídlo a oblečení. S dalšími muži jsme tam postavili vojenský stan a rozebrali otlučené střechy a vložili okna.“

„Jsou to blázni"

Ticho řekl, že přeběhl a bojoval za ukrajinské síly, když viděl zvěrstva spáchaná ruskými jednotkami poblíž Kyjeva, a řekl, že vidět mrtvá těla dětí a žen na vlastní oči bylo strašné. 

Ticho byl na návštěvě u rodiny poblíž Kyjeva, když viděl zvěrstva v Buči, Irpinu a Borodyance a rozhodl se zůstat a bojovat za ukrajinské síly. „Když jsme viděli, co ruská armáda udělala v oblasti Kyjeva, byl jsem v naprostém šoku. Viděli jsme mrtvoly civilistů," řekl.

„Vůbec nechápu, jak můžeš být úplný blázen, jaký musíš být v životě nespokojený člověk, abys dokázal něco takového – znásilňovat ženy a děti. Jak ses vůbec mohl dotknout dětí? Připadá mi, jako by propustili z vězení všechny zvrhlíky, kteří měli být ve vězení po celý život, a poslali je na Ukrajinu," rozzlobil se.

„Putin 20 let kolem sebe shromažďoval lokaje a zdegenerované jedince. Nyní vidíme výsledek tohoto výběru," dodal.

Od doby, kdy Putinovy ​​síly před více než rokem napadly Ukrajinu, stále přibývají důkazy o tom, že vojáci páchali válečné zločiny. Rusko bylo obviněno ze znásilňování stovek žen a dívek, dále také ze zabíjení a mučení civilistů ve městech ovládaných Ruskem.

Legie Svoboda Ruska byla Ruskem odmítnuta a označena za PR trik. Kreml ji nedávno označil za „teroristickou organizaci“.

Ruské zdroje identifikovaly Caesara jako Maxmiliána Andronnikova a varovaly, že v případě odsouzení v Rusku mu může hrozit až 20 let vězení.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa