Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jizva na krku ruského prezidenta vyvolala debatu: Putin má rakovinu?!

Autor: rix - 
20. dubna 2023
09:00

Velkou vlnu diskuzí vyvolaly fotografie ruského prezidenta Vladimira Putina vyfocené při bohoslužbě u příležitosti oslav pravoslavných Velikonoc. Na krku ruského vůdce je zřejmá podivná jizva. Ta vyvolala spekulace o tom, že státník trpí rakovinou štítné žlázy a jde o důsledek operativního zákroku. 

Snímek zachycuje ruského prezidenta, jak s kamennou tváří svírá v ruce svíčku. Mnohé ale zaujala jiná věc, než zdrcený výraz. Vladimir Putin má na krku zvláštní jizvu. Ta vyvolala bouřlivé debaty. 

Okolo zdraví ruského vůdce panují od začátku války na Ukrajině neshody. Právě tato jizva má podle diskutérů dokazovat, že Putin trpí rakovinou štítné žlázy a jizva je důsledkem operativního zákroku. 

Podle deníku The Sun není záhadou, že ruského prezidenta doprovází na jeho cestách celý tým chirurgů. Jedním z nich je i doktor Jevgenij Selivanov. Právě on je i předním ruským expertem na rakovinu štítné žlázy. 

Na záhadnou jizvu upozornil také známý ukrajinský blogger Denis Kazaksky. „Co se s Putinem děje?“ ptal se v nedávném příspěvku na sociálních sítích. Plastický chirurg Amjad Al-Yousef dodal, že po po intubaci související s léčbou se může objevit jizva. „Teoreticky tam může zůstat taková jizva,“ uvedl s tím, že většinou se ale kůže zahojí bez následků. 

Al-Yousef přesto krotil vášně. Jizva po zákroku je podle něho sice pravděpodobná, ale také se může jednat o svraštělou kůži, kterou mají všichni starší lidé. Poukázal na to, že leč má Vladimir Putin plasticky upravený obličej, krk zůstal nedotčený. „Když vidíme dokonale upravenou tvář, často si všimneme krku. Pro ten žádný takový zákrok neexistuje,“ dodal. 

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

Zobrazit celý online

Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa