Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záhadný záblesk nad Kyjevem: Ani padající satelit, ani UFO. Byl to meteorit, říkají experti

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
20. dubna 2023
10:39
Autor: ČTK, Mii - 
20. dubna 2023
06:55

Záblesk, který ve středu večer pozorovali obyvatelé Kyjeva i jiných míst na Ukrajině, podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) nesouvisí s jeho satelitem. Zástupce NASA to řekl britské zpravodajské stanici BBC. Ukrajinští experti se podle tisku domnívají, že nejspíš šlo o pád meteoritu.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v první chvíli podle agentury Unian přičetl záblesk palbě protivzdušné obrany. Později ale tento příspěvek ze sociálních sítí smazal a vyzval, aby se vyčkalo na informace od letectva. To uvedlo, že v danou chvíli protivzdušná obrana nestřílela. Agentura dodala, že záblesk byl tak intenzivní, že jej pozorovali i v sousedním Bělorusku.

Šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko ve středu uvedl, že podle prvotních informací byl záblesk nad Kyjevem „důsledkem pádu družice NASA na zem“. Ukrajinské vzdušné síly uvedly, že tento jev souvisel se satelitem nebo meteoritem. V situaci, kdy Ukrajina už skoro 14 měsíců čelí ruské agresi, ujistily, že nešlo o další útok ze strany Moskvy.

NASA dříve tento týden informovala, že do atmosféry se ve středu vrátí 300kilogramový satelit. Vědecká družice RHESSI, jejímž úkolem bylo sledování slunečních erupcí, odstartovala v únoru 2002 a její mise skončila v roce 2018. Poté byla na nízké oběžné dráze Země. Rob Margetta z oddělení komunikace NASA BBC řekl, že v době, kdy na Ukrajině zaznamenali záblesk, byl satelit stále na oběžné dráze a návrat do atmosféry ho teprve čekal. Dodal, že NASA i Pentagon satelit sledují.

Ukrajinská sociální média kvůli záhadnému záblesku zaplavily spekulace a vtipy o tom, co ho mohlo způsobit. Často se objevovalo tvrzení, že jde o mimozemšťany.

Astronomové: Šlo o meteorit

Hlavní středisko zvláštní kontroly, které působí při ukrajinské vesmírné agentuře a tedy má podobné jevy na starosti, uvedlo, že zaznamenaná „akustická událost s velkým výdajem energie“ nejspíš souvisela „se vstupem vesmírného tělesa do hustých vrstev atmosféry“. To si myslí i Jiří Borovička z Astronomického ústavu AV ČR.

„Vzdušné síly se nestarají o nebeská tělesa. Vzdušné síly se starají o odražení ruské agrese,“ prohlásil v televizi mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat v odpovědi na otázku, proč nebyl vyhlášen letecký poplach.

Ukrajinské letectvo a experti na kosmonautiku z projektu Alpha Centauri se podle webu deníku Ukrajinska pravda domnívají, že šlo o pád meteoritu. „Nešiřte lži o pádu satelitu NASA. U Kyjeva spadl meteorit,“ napsali experti na sociální síti s tím, že dráha amerického satelitu je příliš vzdálená od Ukrajiny.

12:33
Dnes

„Ruský teror je možný jen proto, že máme méně zbraní a rozhodnutí na ochranu života, než má Rusko prostředků na jeho ničení,“ tweetuje prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Každý ví, jak účinné jsou Patriot, IRIS-T, NASAMS, Hawk a další moderní systémy protivzdušné obrany. Potřebujeme je tady na Ukrajině: v Charkově, Dnipru, Oděse, Mykolajivu, Chersonu, Donbasu a dalších městech, která trpí ruskými útoky. Každý vůdce, každý stát, každý velvyslanec, který nám nyní pomáhá s protivzdušnou obranou, je nejen ochráncem života, ale také tím, kdo snižuje pokušení Ruska vést válku. Čím méně toho Kreml dosáhne terorem, tím více bude mít zájem usilovat o mír. Musíme k tomu Rusko společně donutit,“ apeluje prezident.

11:09
Dnes

Tři členy známé ruské metalové skupiny Korrozja Metalla zadržela policie, která v sobotu večer vtrhla na koncert kapely ve městě Nižnij Novgorod. Hudebníky obvinila z „propagace nacistických symbolů“.

Příslušníci zásahové jednotky vtrhli do klubu přímo při koncertu a donutili diváky lehnout si na podlahu. Některé z nich zbili, napsal server Meduza s odvoláním na záběry ze sociálních sítí. Kromě hudebníků byly zatčeny také čtyři desítky návštěvníků klubu Nenávist.

Tři členové kapely ve věku 57, 42 a 19 let čelí obvinění z „propagace či veřejného předvádění nacistických symbolů“, což je přestupek obvykle trestaný pokutou či krátkodobým uvězněním. Policie uvedla, že zabavila knihy a trička se zakázanou symbolikou. Ředitelka skupiny Marija Runovová státní agentuře TASS řekla, že se jednalo o „staroslovanské symboly“.

10:38
Dnes

Ministerstvo zahraničních věcí Tádžikistánu vydalo naléhavé doporučení svým občanům, aby se dočasně zdrželi cest do Ruska, pokud cesta není naprosto nezbytná. Tádžikové čelí v Rusku nepříjemnostem zejména od březnového útoku v koncertní síni na okraji Moskvy, který si podle úřadů vyžádal nejméně 144 mrtvých a stovky zraněných. Většina z následně zadržených jsou Tádžikové, včetně předpokládaných pachatelů. K útoku se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát, ruské úřady se incident snaží spojovat s Ukrajinou, kde Rusko už déle než dva roky vede agresivní válku.

Občanům Tádžikistánu v posledních týdnech ruské úřady masově odmítaly vstup do Ruska, upozornilo již dříve ministerstvo. V pátek ruskému velvyslanci v Dušanbe vyjádřilo své znepokojení nad případy bezdůvodného odmítnutí vstupu do Ruska.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa