Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajincům docházejí rakety: Zásobování je problém, hrozící ztráta kontroly nad nebem katastrofa

Autor: Darina Jíchová, lig - 
18. dubna 2023
05:00

Uniklé utajované americké dokumenty plné citlivých informací o válkou zmítané Ukrajině uváděly, že by Kyjev na počátku května mohl vyčerpat zásoby svých S-300 AA raket. Proč je tento údaj tak důležitý a zároveň tak znepokojivý? Jde o protiletadlové střely dlouhého doletu, které napomáhají při obraně proti ruskému ostřelování, pokud by Ukrajinci vyčerpali zásoby, mohlo by to vést ke ztrátě kontroly nad nebem, píše list Daily Mail.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat s ohledem na tenčící se zásoby podotkl, že „může být jen otázkou týdnů, kdy by mohly ruské VKS dostat šanci na prolomení vzdušné obrany. V ohrožení by byla ukrajinská města a jaderné elektrárny,“ komentoval Ihnat pro The Times. Pod zkratkou VKS měl na mysli Vzdušně-kosmické síly Ruské federace (VKS). Dodal, že taková situace by ohrozila celou plánovanou jarní fázi protiofenzivy.

Kyjev samozřejmě nemá k dispozici jen sovětské protiletadlové rakety S-300 AA, o víkendu například Ihnat oznámil, že očekávají zásilku amerických protiletadlových střel Patriot. I přes časté ostřelování se Moskvě nepodařilo získat kontrolu nad ukrajinským nebem, a to právě i díky vynikajícím systémům protivzdušné obrany.

„Města by byla napadrť.“

Uniklé dokumenty mluví o tom, že střely S-300 AA budou vyčerpány do 2. května. „Pokud by protivzdušná obrana Ukrajiny nápor Rusů nevydržela, v rámci týdnů by získali převahu. Pokud bychom to na nebi prohráli, následky by byly kritické. Rusové by rozbombardovali naše města napadrť tak jako v Sýrii,“ varoval Ihnat.

„V ohrožení by byly také naše jaderné elektrárny a samozřejmě, nemohli bychom bránit naše jednotky v předních liniích,“ poznamenal s tím, že páteř protivzdušné obrany tvoří střely Buk a právě S-300. Co se problémů raket typu Buk a S-300 týče, jde hlavně o zásobování, to je velmi obtížné, a to z toho důvodu, že jsou vyráběné v Rusku. Do této doby rakety posílalo na Ukrajinu Slovensko, prozradil Ihnat.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa