Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rakušan k dění v Rusku a Putinovi: Medvěd na hliněných nohou. Probíhá tam klanová bitva

Autor: ula, swp, ČTK - 
25. června 2023
13:38

Jeden den trvala v Rusku Prigožinova vzpoura. Po telefonátu s běloruským diktátorem Lukašenkem se wagnerovci stáhli. Ministr vnitr ČR Vít Rakušan přirovnal v pořadu Otázky Václava Morace na ČT ruský režim k „medvědovi na hliněných nohách", kdy se kolem Putina zápasí různé skupiny o moc a jeho pozice oslabuje.

„Okolo Putina se vytvářejí nejrůznější skupiny, které zápasí o moc. Je to klanová bitva. Ta bývá vždy o to urputnější, když jeden velký vůdce je slabší. Pozice je oslabující,“ uvedl Rakušan.

Podle Rakušana vzpoura wagnerovců ukázala, že ozbrojovací moc nemá v Rusku jen oficiální armáda, ale další skupiny, jako jsou právě wagnerovci - žoldnéři z Wagnerovy skupiny založené Jevgenijem Prigožinem - a také kadyrovci - čečenští bojovníci ve službách Ramzana Kadyrova, kteří vyrazili Rusku na pomoc.

„Vše jednoznačně svědčí o tom, že situace v Rusku není dobrá, situace ruské armády je horší, než jsme si mysleli. Zároveň bych byl ale velmi opatrný z radování se z neklidu v Rusku a nemluvil o tom, že Prigožin je dobrou alternativou za Putina a že bude něco lepšího,“ upozornil Rakušan.

Podle něj to svědčí o tom, že situace v Rusku není dobrá a režim je „medvěd na hliněných nohách“. Míní také, že Putinův projev o zradě ukázal, že je ruský lídr nervózní a „ze sebevědomí zbylo málo“. Zopakoval, že radovat se z nepřehledného vývoje v Rusku by bylo krátkozraké.

Zároveň dodal, že Česko má nastavenou přísnou vízovou politiku vůči ruským občanům a naznačil, že s ministerstvem zahraničních věcí konzultoval zpřísnění.

„Pokud ale srovnáme to, co navrhuje Pobaltí, tak my to už v tuto chvíli máme zavedeno,“ řekl k tomu Rakušan.

Zdůraznil rovněž, že je třeba dělat všechno pro to, abychom patřili na Západ. „Měli bychom dávat 2 % HDP do zbrojení, být skutečnými členy NATO, protože tam patříme, to je jediná jistota naší bezpečnosti, včetně naší bilatelární smlouvy se Spojenými státy,“ reagoval Rakušan.

Dění v Rusku je absurdní

Místopředsedkyně poslaneckého klubu a bývalá předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Mračková Vildumetzová (ANO) s Rakušanem souhlasila a dodala, že si všichni přejeme, aby válka na Ukrajině co nejdříve skončila. Zároveň řekla, že je otázkou, co udělá jednodenní puč s válkou na Ukrajině.

„To, co se v Rusku stalo, je absurdní, je třeba tu situaci vyhodnotit,“ řekla Vildumetzová.

„Ukrajinci dokáží velmi rychle vnímat rozložení sil na bojovém poli, včerejší protiofenzíva byla intenzivnější a je pravda, že pokud Rusko stojí na prahu něčeho, co by, nedejbože, mohlo vygradovat v nějaký typ občanské války, tak je logické, že se ruská armáda bude zaměřovat spíše na vnitřní bezpečnost, a to by mohlo mít pro Ukrajince výhodu,“ domnívá se Rakušan.

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa