Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Generál Šedivý exkluzivně pro Blesk: Prigožin je duševně narušený!

Autor: ula, swp - 
25. června 2023
05:00

Šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin je podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého psychicky nemocný člověk, a pokud by měl mít nějakou vysokou pozici a vliv na Rusko, byl by schopen používat nástroje, které sice Rusové mají, ale nepoužívají. Podle Šedivého se nedá ještě hovořit o občanské válce v Rusku, protože nemáme informace, jaké jsou odezvy ruské společnosti.

Co může Prigožinovo povstání znamenat pro Západ, potažmo pro Česko?

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý: Pro nás je to informace o tom, že celý  ruský systém má skutečně trhliny. Má trhliny v tom, že Putin využívá vždy nějakou skupinu lidí, ať už to jsou vysocí manažeři, případně to jsou oligarchové, policie a podobně, kteří nemají přirozenou autoritu a nějakým způsobem ho zneužijí. Prigožin postavil svou kariéru na vztahu k Putinovi a ten si ho v uvozovkách platil tím, že mu dával lukrativní nabídky, ať už z armády nebo z jiných částí ruské státní správy a Prigožin se mu odvděčil tím, že řešil se svou skupinou zahraniční záležitosti, ať už v Sýrii, Libyi, Mali nebo Kongu. Sice hájil zájmy ruské politické špičky, ale takový vztah není postaven na vzájemné důvěře, ale na vzájemném využívání toho druhého. Pokud je nejvyšší politická sféra Ruska takto postavena a pokud má takovéto vztahy, čímž zářným příkladem je právě současný konflikt, pak je vidět, že je hodně, velmi křehká a může se rozpadnout. My víme, že systém je brutální, krutý, diktátorský, ale na druhou stranu víme, že se může zhroutit, což je pro nás určitým mementem, aby se při tom zhroucení nestalo něco, co bychom neradi viděli - tedy rozpad Ruska, ale spojený s ozbrojenými konflikty a lokálními válkami.

Wagnerovci podle svých slov obsadili města Rostov a Voroněž. Jak moc jsou tato města důležitá pro Rusko, potažmo pro konflikt s Ukrajinou?

Celá jižní oblast je pro vedení války na Ukrajině velmi významným územím. Prigožinův  hlavní požadavek v současné době je, že s ním má začít vyjednávat. Šojgu a Gerasimov, které si, v uvozovkách řečeno, pozval do Rostova, aby tam s nimi řešil nějaké své problémy, a to ukazuje na to, že i Prigožin si je vědom toho, že překvapil Rusko i nejvyšší velení, ale asi pravděpodobně, kdyby mělo dojít k nějakému skutečně zásadnímu střetu, tak ten střet není schopen vyhrát.

Rostov může být blokován, může být nějakým způsobem nějakou dobu paralyzován přítomností wagnerovců, ale nemyslím si, že by Rusko nebylo schopno se dříve nebo později s Prigožinem vypořádat.

Starý dědeček Putin

Co vlastně tím vším může Prigožin zamýšlet? Je zaměřený proti ministrovi obrany Sergeji Šojguovi a šéfovi armády Valeriji Gerasimovi, nebo je jeho terčem samotný Putin?

Určitě spekulace hovoří o tom, že Šojgu a Gerasimov leží Prigožinovi v žaludku a všechna jeho vyjádření byla směřována proti nim. Ale v květnu označil Putina za starého dědečka, který nemá vše pod kontrolou a není tím nejlepším v čele Ruska. Prigožin si ale nedovolí zaútočit na Putina přímo, ale říkám, že je zcela zřejmé, že Prigožin není ten, kdo by v součané době rozhodl o budoucnosti Ruska, natož o budoucnosti Putina jako takového.

Může tato Prigožinova aktivita Putinově pozici nějak ublížit?

Samozřejmě, že může, ukazuje to nejenom slabiny  systému a jeho křehkost, jak jsem na začátku říkal, ale zároveň i osobní neschopnost statečně se postavit tváří v tvář problémům. Byť si o Prigožinovi myslím, že je psychicky nemocný, ta jeho vystoupení před kamerou ukazují, že on má skutečně nějaké psychické problémy, tak je to velitel, i když brutální, tak vždy stál se svými vojáky v prvních řadách a sdílel s nimi dobře i to špatné a takto to dovedl prezentovat i ruské společnosti. Toto Putin nebyl schopen udělat, většinou se prezentoval v bezpečí, desítky kilometrů za frontou. To je také zásadní rozdíl mezi Putinem a Zelenským. 

Takže Putinovi toto všechno může velmi ublížit a narušit to jeho kredibilitu v očích Rusů. Na druhou stranu v Rusku velmi intenzivně funguje propaganda a Putin má v rukou veškeré prostředky, a Rusům tak budou vše vysvětlovat tak, jak bude chtít on. Dezinformátoři vykreslí Prigožina jako člověka, co organizuje vzpouru proti ruskému režimu, a možná, že jej vykreslí jako tajného spojence či agenta Ukrajiny.

Eliminuje Putin Prigožina?

Může tento spor Ukrajina nějak využít?

Pokud se ukáže, že je narušeno ruské velení, že se Prigožinovi podařilo narušit morálku jak vojáků, tak části civilního obyvatelstva, které se nemusí přímo připojit k Prigožinovi, ale mohou s ním sympatizovat, tak ano, může toho využít a zcela jistě na tom už Ukrajina pracuje. Může to třeba využít k tomu, aby se spustila velká rozhodující protiofenziva, byť možná ještě není stoprocentně připravena, tak tento spor může mít zásadní vliv na její úspěch.

Jaká může být dohra této Prigožinovy vzpoury?

Uvidíme, ale myslím si, že ruský režim jednoduše Prigožina donutí, aby se podřídil. Ale to je jedna věc, druhá věc, pokud se  prokáže, že Rusové nebudou schopni řádně vést agresivní válku proti Ukrajině, tak to může mít za následek, že se skutečně Ukrajincům podaří Rusy, pokud ne stoprocentně, tak vytlačit z velké části ukrajinského území, což si myslím, že by mohlo být jedna z našeho pohledu pozitivních dopadů.

A co se týká Prigožina, nejsem si jist, někdo říká, že ho Putin takzvaně eliminuje, fyzicky zlikviduje. Myslím, že Prigožin skončí ve vězení, nebo jednoduše zmizí někde v Africe a tam si bude pokračovat ve svých bojůvkách, nicméně si myslím, že v Rusku jeho kariéra skončila.

Šedivý: Lepší by bylo Prigožina zkrotit

Ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že radovat se jakkoliv z toho nepřehledného vývoje v Rusku je krátkozraké, že mezi Putinem a wagnerovi neexistuje dobrá volba. Taky máte pocit, že ta radost je krátkozraká, předčasná?

Já bych řekl předčasná, protože my skutečně nevíme, jak se ta situace bude vyvíjet. Ale pokud by měl srovnat Putina a Prigožina, tak byť Putin je válečný zločinec, tak Prigožin je psychicky nemocný blázen, a měli bychom být opatrní. Takže ano, obojí je špatná volba, ale v té špatné volbě bych se přiklonil k tomu, aby se podařilo Prigožina nějakým způsobem zkrotit, protože pokud by se dostal do nějaké vysoké pozice, ze které by měl velký vliv na Rusko, potažmo na armádu, tak bychom se dřív nebo později mohli dostat do situace, že tam bude člověk, který dříve nebo později bude schopen používat takové nástroje, které Rusové sice mají, ale nepoužívají.

Video  Generál Jiří Šedivý: Válku jsem nepředpokládal.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa