Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Svědectví z Rostova a Voroněži: Selfíčka s wagnerovci, fronty u bankomatů i vykoupené obchody

Autor: red, Darina Jíchová - 
25. června 2023
05:00

V sobotu ráno se obyvatelé Rostovu na Donu probudili do nové reality, jejich město obsadili ozbrojenci z žoldnéřské Wagnerovy skupiny založené a vedené Jevgenijem Prigožinem. Ten se došuval, že město pod kontrolu dostali bez jediného výstřelu a bez odporu místních. Ovládli klíčové budovy a ulice živého města byly rázem plné vojenské techniky a mužů v maskáčích a se zbraněmi v rukou. Jak tuto novou skutečnost skutečně přijali rezidenti města, popsala spolupracovnice Blesku Tatiana s rodinou nejen v Rostovu na Donu, ale i v dalším obsazeném město Voroněž. Vývoj situace byl v sobotu skutečně divoký, Prigožin nakonec zastavil pochod na Moskvu a wagnerovci by měli opustit i Rostov.

Ještě v sobotu se Prigožin nacházel přímo v Rostovu, informovala Tatiana s odkazem na svoje zdroje. „Když jsme se s manželem v sobotu ráno probudili a dozvěděli se, co se děje, začali jsme okamžitě psát a volat příbuzným a blízkým žijícím v těchto městech, abychom se zeptali na situaci,“ nastínila s tím, že ona má příbuzné v Rostově na Donu a její manžel ve Voroněži.

Podotkla, že nálady ve městech byly smíšené. „Lidé jsou většinou zmatení a trochu vystrašení, ale nepanuje mezi nimi žádná silná panika,“ Tatiana následně upřesnila, že na telegramu jsou zprávy o tom, jak lidé město opouštěli.„Generace mezi 50 a 60 lety současný stav hodnotí spíše negativně,“ vysvětlila, že šlo hlavně o osoby, které podporují „speciální vojenskou operaci“, jak se v kremelské rétorice označuje válka na Ukrajině, a které čerpají informace hlavně z proruských zpravodajských kanálů.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

„Nic dobrého z toho nebude.“

„No, co se děje… je to něco nepochopitelného. Každý má svou pravdu, samozřejmě, ale to přece není důvod se navzájem zabíjet. Vzpoura je vzpoura a je jasné, že nic dobrého z toho nebude,“ komentoval pro Blesk Tatianin otec. „Rodiče mého manžela žijí ve Voroněži a pociťují úzkost, ta je však spojená spíše se strachem z ukrajinské ofenzivy, ke které by mohlo dojít, zatímco spolu ruské strany bojují,“ vylíčila.

„Obecně se k tomu staví negativně, podporují však spíše wagnerovce a obviňují Putina ze slabosti a neschopnosti zajistit armádě vše potřebné,“ doplnila také, že na lidech byla velmi patrná zmatenost a nejasnost z toho, co se bude dít dál. Odkazovala převážně na telegramové kanály, které jsou plné záběrů z Rostova i Voroněži, obě města jsou plná ozbrojenců.

„Mladá generace – třicátníci – reaguje různě. Občané zastávající protiválečné postoje teď oslavují svou pravdu, že ruská moc si sama vychovala Prigožina a že nyní jen sklízí, co sama zasela. Je ale škoda, že to budou i civilisté, kdo v tomto konfliktu s největší pravděpodobností bude trpět. Nebo na celou věc mnozí třicátníci hledí nesouhlasně s tím, že: Uvidíme, co bude,“ řekla s odkazem na řadu svých přátel.

Tichý šok a nejistota

„Přítel mého manžela žije na severu Voroněže, blízko dálnice M4, řekl nám, že viděl spoustu techniky na trati, autobusy s armádou, že na obloze létaly stíhačky a vrtulníky. Podle něj všechno mířilo směrem na Moskvu, sám ale nevěděl, komu technika, ozbrojenci a letouny patří. Mluvil rovněž o frontách u bankomatů, na benzinkách a o tom, jak lidé v obchodech skupují potraviny,“ doplnila, že podotkl, že všichni jsou „v tichém šoku a nejistotě“. „Není jasné, na čí stranu se mají postavit, řekl nám,“ uvedla.

Tatiana rovněž nastínila, jak to v Rostově v sobotu vypadalo: „Na hlavních ulicích procházejí lidé, někteří na wagnerovce nadávají, někdo se s nimi fotí. Čeho se ale lidé obávají, jsou Čečenci (poz. red. čečenský vůdce Ramzan Kadyrov slíbil Putinovi pomoc a vyslal své obávané kadyrovce),“ poznamenala s tím, že nikdo z obyvatel není schopný odhadnout, co se stane.

Lidé neví, jak reagovat

„Lidé jsou neustále na telegramu, kde čtou zprávy a volají svým blízkým, aby zjistili, co se děje jinde. Naši známí nám řekli, že oni konkrétně zatím žádné výstřely neslyšeli a neviděli žádné náznaky násilí v ulicích. Skutečně to vypadalo, že wagnerovcům nikdo ve vstupu a postupu nebránil,“ komentovala. Ruská oficiální média se Prigožinově vzpouře věnují, zmiňují ji však laxně, televizní síť Rossija 24 například v sobotu odpoledne místo mimořádného zpravodajství o wagnerovcích odvysílala dokument o zemřelém italském expremiérovi Silviu Berlusconim.

„Objevují se zprávy z Rostova, že mnoho mladých lidí opouští město, tvořily se obrovské kilometrové fronty na benzínkách a také vznikaly fronty na vlak. Některé studentské koleje byly evakuovány. I tak však je v centru města dav, lidé projevují spíše zvědavost, mluví s wagnerovci a fotí se na tancích. Zatím není mezi lidmi jednoznačná představa, jak reagovat na současné dění. Do ulic ale s největší pravděpodobností vyšli ti lidé, kteří mají k wagnerovcům pozitivní nebo neutrální postoj. Většina lidí se však snaží sedět doma, jak opakovaně doporučil starosta města,“ zakončila Tatiana.

 

Video se připravuje ...
Další videa