Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kampaň na hromadě mrtvých Wagnerovců: Prigožinův boj s generalitou se rozhořel otevřeně

Autor: CNN, mav, swp - 
25. února 2023
05:00

Tohle je jistě jedna z nejpodivnějších PR kampaní. Využívat hromady mrtvol jako argument proti státní moci. Právě to patrně udělal ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny, když si nezvykle veřejně stěžoval, že se jeho bojovníkům na Ukrajině nedostává munice. Posvítil tím na svůj zápas s vojenským velením Ruska, píše CNN.

Ve středu se na telegramovém kanálu zvaném Tisková služba Prigožina (@concordgroup_official - Concord je jeho konglomerát firem) objevila fotografie desítek mrtvých mužů v maskáčích (potažmo nahých). A k té přidal snímek žádosti o munici pro své žoldáky, adresované náčelníkovi generálního štábu ruských vojsk Valeriji Gerasimovovi.

„Toto je jedno ze shromaždišť mrtvých,“ prohlásil Prigožin. „Tito chlapi padli včera kvůli hladu po kulkách. Mělo jich být pětkrát méně. A tak matky, ženy a děti dostanou jejich těla.“ Stěžoval si, že ČVK Wagner (zkr. častnaja vojennaja kompanija – soukromá vojenská společnost) u Bachmutu nedostává náboje.

Kampaň možná zafungovala. O den později už oligarcha oznamoval posun v kauze munice: „Dnes v šest hodin ráno bylo ohlášeno, že dodávky munice začínají. S největší pravděpodobností se vlak dal do pohybu. Zatím na papíře, ale jak nám bylo řečeno, hlavní dokumenty už jsou podepsané,“ informoval s poděkováním všem, kteří na zaslání munice tlačili – řadovým občanům a lidem ve vysokých funkcích. „Zachránili jste stovky, možná tisíce životů chlapů, kteří brání svou vlast, dali jste jim možnost žít dál,“ dodal.

Není to zdaleka první takové zvrácené divadlo, Prigožin si pěstuje reputaci bezcitného a krutého lídra. Koncem roku se nechal natáčet v márnici plné pytlů s těly Wagnerovců – mnoho z nich přišlo na Ukrajinu z ruských věznic, výměnou za prominutí trestu. „Jejich kontrakty skončily. Jedou domů,“ komentoval suše oligarcha. Poslední PR kousek však posouvá jeho kampaň a jeho střet s vojenským establishmentem Ruska, včetně ministra vnitra Sergeje Šojgua, ještě dál.

Před rokem, než naplno začala ruská invaze na Ukrajinu, byl Prigožin jen stínovou figurou v blízkosti Kremlu. O činnosti Wagnerovců se na Západě docela vědělo – působili v bojích v Sýrii a Libyi, na výcvikových a „poradních“ misích v několika afrických zemích a také na Donbase po boku separatistických povstalců. Kreml však existenci soukromé armády či přinejmenším její roli pro šíření ruských zájmů víceméně popíral.

Změnily to celkové neúspěchy řádné ruské armády na Ukrajině a s nimi do určité míry kontrastující nasazení wagnerovských žoldnéřů, kteří pomohli s dobytím několika měst a nyní, byť za cenu ohromných ztrát, pomalu obkličují Bachmut. Prigožin byl do té doby znám hlavně jako „Putinův šéfkuchař“, neboť některé součásti jeho konglomerátu Concord (Konkord) zajišťovaly catering pro Kreml. Úspěchy Wagnerovců chválil na sociálních sítích, párkrát se ukázal v jejich blízkosti na Ukrajině, přímé napojení však až do podzimu popíral.

Přiznal se k Wagnerovcům

Až v září otočil: „1. května 2014 se zrodila skupina vlastenců, jež později dostala jméno Wagner,“ popsal na na sociální síti VK„Já sám jsem čistil staré zbraně, třídil neprůstřelné vesty a hledal specialisty, aby mi s tím pomohli."

Prohnaný politický podnikatel se začal úspěšnými akcemi žoldnéřů otevřeně chlubit a také do jejich řad začal osobně rekrutovat vězně. Stejně tak se najednou přiznal, že k němu patří Agentura pro výzkum internetu, známá spíše jako „ruská trollí továrna“ nebo „olginští trollové“ podle petrohradské čtvrti, kde sídlí. A potvrdil i západní obvinění, že se jeho trollové snažili ovlivnit americké voliče. Právě za to roku 2018 USA na Prigožina a 12 dalších uvalily sankce, později na něj FBI vydala zatykač.

Oligarchův nečekaný vzestup rozvířil spekulace o možném soupeření moskevských elit. Šojgu patří k Prigožinovým rivalům od doby, kdy oligarcha přišel o výnosné kšefty s armádou.

Vladimir Putin si od pandemie koronaviru drží jistý odstup. A nemá jasného nástupce, pročež někteří zasvěcenci spekulují, že by oportunisté jako Prigožin mohli cítit příležitost či šanci budovat mocenskou základnu na Putinovi nezávislou.

„Šojgu se zbláznil“

Ještě nedávno byla kritika vrchního velení jen těžko myslitelná. Nedávno už Prigožin lamentoval o nejmenovaných „funkcionářích“ (patrně mířil právě na ministra obrany, Putinova dlouholetého spojence), kteří „snídají, obědvají a večeří na zlatých talířích a bezostyšně posílají dcery či vnučky na prázdniny do Dubaje, zatímco ruští vojáci umírají na frontě“.

„To je obvyklá tyranie úředníka, který se zbláznil z moci," popsal také Šojgua. „Náčelník generálního štábu a ministr vnitra rozdávají rozkazy napravo, nalevo, že ČVK Wagner nemá dostávat munici, také nepomáhají s leteckou přepravou,“ tvrdil nyní Prigožin na Telegramu. „To lze vnímat jako velezradu, když nyní ČVK Wagner bojuje o Bachmut, ztrácí stovky bojovníků každý den.“

Ruské ministerstvo obrany – aniž přímo zmínilo Prigožina či žoldnéře – v úterý ujišťovalo, že „úderné jednotky dobrovolníků bojujících u Bachmutu dostávají nezbytné množství munice". Kritika podle něj vůbec neodpovídá realitě, protože postup úderných jednotek by nebyl možný bez odpovídající palebné podpory. A za celý rok byly požadavky těchto jednotek uspokojeny „na 140 procent“, dodal úřad podle ČTK.

Není vůbec zřejmé, jaký vztah má Wagnerova skupina ke státní moci a k regulérní armádě či proč by měla dostávat munici a logistickou podporu. Experti poukazují na blízké vztahy k vojenské rozvědce – v GRU někteří žoldnéřští veteráni přímo sloužili, výcvikový tábor pak měli hned vedle… Prigožin na toto téma mlčí, hovoří o soukromé bezpečnostní firmě. Navzdory tomu, že takové jsou ruským zákonem zakázané.

„Navzdory obrazu Wagnerovy skupiny coby nezávislé paravojenské organizace je značka Wagnerovců, jejich komunikace i operace hluboce propleteny s Kremlem, prezidentem Vladimirem Putinem, Putinovými spojenci oligarchy i s ruskou armádou,“ uvedla v polovině února analytička Candace Rondeauxová v reportu pro think tank New America. Proto si Prigožin nemusí dělat hlavu se zákonným zákazem žoldáků. Rozhodně ne, dokud je Putinovi užitečný. Teprve se uvidí, zda jeho troufalost tuto užitečnost nepodryje.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa