Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Řecku trpí i zvířata: Hasiči zachraňují němé tváře, lidé skočili do plamenů pro psy a kočku

Autor: mvr - 
26. července 2023
05:00

Velmi smutný pohled nabízí v těchto dnech silnice na řeckých ostrovech Rhodos, Korfu, Euboia nebo na poloostrově Peloponés. V důsledku ničivých lesních požárů jsou zde k vidění ohořelé ostatky psů, koček, králíků a dalších zvířat, kterým se před ohněm utéct nepodařilo. Jejich osud se snaží zvrátit místní organizace na podporu zvířat.

Jak informuje Metro.co.uk, čas na záchranu dosud přeživších zvířat se nemilosrdně krátí. Celková bilance rozsáhlých požárů je následující - na třech ostrovech a na pevnině bylo zničeno nejméně 7 400 akrů lesa, což si vyžádalo životy nespočtu zvířat. Drastické záběry jejich zčernalých těl plní sociální sítě.

Pomocnou ruku nyní podávají řecké útulky a další organizace, jež se zabývají pomocí zvířatům. Jejich kapacity jsou však již přeplněné.

„V některých postižených lesních oblastech byly pozorovány popálené želvy, protože pomalu se pohybující zvířata plameny prostě nedokázala předběhnout,“ řekla pro Metro.co.uk Céline Sissler-Bienvenu z Mezinárodního fondu pro dobré životní podmínky zvířat.

Trpícím zvířatům odhodlaně pomáhají také hasiči, jimž jejich osud není lhostejný. Důkazem toho může být například příspěvek níže, kde záchranáři dávají napít zjevně dehydratovanému srnečkovi.

Popáleniny, dušení se kouřem i otrava

Teplota na požárem zasažených místech dosahovala až 46 °C. Kromě popálenin ohrožuje život zvířat také fakt, že se mnoho z nich nadýchalo kouře. Záchranáři také uvádějí, že někteří velcí ptáci, jako jsou například pelikáni a supi, vykazují příznaky otravy, která je pravděpodobně způsobena spolknutím velkého množství mořské vody při pokusu o ochlazení podél pobřeží.

Skočili do plamenů pro psy a kočku

Záchranáři z organizace ANIMA pak tvrdí, že někteří menší ptáci, mezi které patří třeba rorýsi, museli opustit svá hnízda v zákoutí vysokých budov, kde teplota dosahovala 60 °C. „Některé městské chodníky byly pokryté ‚bezmocnými‘ mláďaty, která jejich rodiče předčasně vyhodili z hnízd, aby jim zabránili vařit se zaživa,“ zmínili na svých sociálních sítích.

Lidem pochopitelně nejsou osudy němých tváří lhostejné a snaží se je zachránit. „Dva dobrovolníci riskovali své životy, skočili do plamenů a dokázali zachránit sedm psů a kočku, z nichž všichni utrpěli popáleniny,“ zdůrazňuje Céline Sissler-Bienvenu.

Video  Požáry na Rhodu: Přílet evakuovaných českých turistů do Prahy  - Blesk.cz - David Malík
Video se připravuje ...

luklovah ( 27. července 2023 14:39 )

Běžte do někam,tady je diskuze co uhořelo zvířat a vy tady plácáte jak lobotom o nějakých penězích a Čedoku.

luklovah ( 27. července 2023 14:38 )

Chudáci zvířata,lituju jich víc než lidí,protože člověk většinou má možnost utéct ale zvíže bohužel ne.Chudinky.

punisherr ( 27. července 2023 09:28 )

Čedok se teda ukázal😡😡

cid2000 ( 26. července 2023 13:22 )

Ono to odškodnění nebude až tak jednoduché jak si novináři a lidé představují.Bude to ještě dlouhé handrkování (rok a více) o slovíčka a oficiální statusy Řeckých-Českých úřadů, vlády atd. U soudu se hraje o každé slovíčko ze smlouvy ! Většinou úředníci, politici říkají alibisticky nic neříkající a zavazující slova jako např. ,, nedo­poru­čuji,­,...­...tím se nic neskazí. Ale říci ,, ANO,, nebo ,,NE,, dokáže jen někdo, kdo má opravdu velké slovo a nemá strach, nebojí se ,, ROZHODNOUT,, !!! Stačí jen nastoupit do letadla na Ruzyni a odletět,,.....už tím je splněno to, že jste odletěl na dovolenou !! To že již není váš hotel a shořel nevadí. Bylo splněno dle smlouvy,, cestovka dodržela dohodu a odcestoval jste,....to že není kam složit hlavu na Korfu nebo Rhodosu je již podružné, protože nikdo v úředních orgánů to jednoznačně nezakázal ....jsou jen neoficiální doporučení, které nic jednoznačně neřeknou/nedefinují !!Jo, ale něco jiného je, že neodletíte vůbec !!! Jóó, to již máte velkou šanci na odškodnění skoro 100% a to se, ale cestovkám samozřejmě nelíbí, takže se snaží vás narvat alespoň do letadla a odletět alespoň nad Brno....tím se splnilo zadání smlouvy o uskutečněné dovolené !! chápu cestovky,......aby vraceli tisícům lidí peníze za dovči je na bankrot.....,ale když, politici/úřady nic nezakazují, vlastně znamená.....,že je vše dovolené a nic nehrozí lidem, vše je bezpečné (to bude použito následně u soudu)! Politici jsou samozřejmě na straně podnikatelů z cestovního ruchu !!! A nebudou jim přeci kazit kšefty nějakým jednoznačným rozhodnutím, kterému všichni rozumí!! Politici mají strach udělat jednoznačné rozhodnutí,, zákaz,, i pouze platný na jeden týden nežli se situace v daných oblastech stabilizuje, ani tohle nedokáží ze strachu udělat !!Tak o čem se chcete bavit..........

housenkaa ( 26. července 2023 12:46 )

Výsledek lidského chování k této planetě, které nejsou páni ale jen součástí. Prachy, arogance

Zobrazit celou diskusi