Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Všechno shořelo: Peklo na Rhodu připomíná biblickou katastrofu. Jak požáry snáší místní obyvatelé?

Autor: ČTK - 
25. července 2023
07:17

Mladá žena se dívá na ohořelý slunečník ležící v písku a povzdechne si. „Pro turisty to byl opravdu děsivý a špatný zážitek, ale pro nás to je horší, protože tu žijeme. Všechno tu shořelo,“ řekla serveru BBC News devatenáctiletá Edisa. S rodiči žije v letovisku Lindos na jihovýchodním pobřeží Rhodu zasaženém požáry, které tento řecký ostrov zpustošily.

Edisina rodina, která zde pracuje v mnoha hotelech, byla o víkendu nucena opustit svůj domov spolu s tisícovkami rekreantů. Redaktoři BBC na ně narazili, když se chránili před žárem pod markýzou na pláži Glystra. Ještě před pár dny se tu turisté opalovali a koupali v třpytivé modré vodě. Teď tu zbyly jen doutnající zbytky něčeho, co vypadá jako kavárna a vyhořelá kostra místního podniku.

Edisa se právě dozvěděla, že jejich dům přežil bez úhony, ale v okolí zuří požáry a velká část oblasti je poničená. Bojí se o svou budoucnost. „Bude trvat spoustu let, než se vše opraví, a myslím, že turisté se sem po tom všem nebudou chtít vracet,“ řekla.

Silný vítr po pláži roznášel štiplavý zápach kouře, když si opálený muž v reflexních brýlích přišel prohlédnout vrak své půjčovny vybavení pro vodní sporty. Takis Mitropulos byl rezignovaný, ale optimistický. „Přišli jsme o podnik. Ale máme dobré zdraví a doufáme, že to zase napravíme. Když budeme zdraví, můžeme všechno napravit,“ uvedl.

Po rozhovoru ihned spěchal pryč. Požár se začal znovu šířit. Všichni jsou tu v nejvyšší pohotovosti, připraveni na okamžik, kdy vítr zanese plameny jejich směrem.

Na místní komunitu to má strašný dopad, vysvětlil Kyriakos Sarikas, který je manažerem v jednom z nejhonosnějších hotelů v letovisku Lindos. Všichni hosté byli o víkendu evakuováni. Dodal však, že své domovy muselo opustit i mnoho místních zaměstnanců. Během našeho rozhovoru úřady oznámily evakuaci několika dalších vesnic. „Je to jako biblická katastrofa,“ řekl.

Samotný hotel nebyl poškozen. Vzhledem k tomu, že požáry se stále nepodařilo uhasit, je podle Sarikase ještě příliš brzy na to, aby mohl plně posoudit rozsah zkázy, je ale zděšen spálenou krajinou v okolí.

„Musíme mít plán, jak z této krize vyjít a celou oblast obnovit. Hotel je hotel - můžete ho přestavět, můžete ho přemalovat - ale nejdůležitější je příroda venku, protože to všechno je důsledkem ekologické krize, které čelíme,“ řekl.

Video  Požáry na řeckém ostrově Rhodos: Evakuace turistů  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi