Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vedro mění chování dovolenkářů. Roste zájem o severnější země, jako je Česko či Dánsko

Autor: ČTK, inf - 
20. července 2023
11:48

Rostoucí teploty na jihu Evropy by mohly vést ke změně chování turistů, například k výběru destinací s chladnějším podnebím či přeložení dovolené na jaro či podzim. Myslí si to cestovní kanceláře a centrály turismu, píše agentura Reuters.

Podle organizace European Travel Commission (ETC), která sdružuje národní centrály cestovního ruchu, počet lidí, kteří chtějí navštívit oblast Středozemního moře v období od června do listopadu, klesl letos meziročně o deset procent. V loňském roce oblast zasáhlo velmi teplé počasí, které doprovázelo sucho a lesní požáry. Naopak destinace jako Česká republika, Dánsko, Irsko nebo Bulharsko zaznamenaly nárůst zájmu turistů.

„Předpovídáme, že nevyzpytatelné meteorologické podmínky v budoucnu výrazně ovlivní turistické preference v Evropě,“ uvedl šéf ETC Miguel Sanz. Zpráva organizace ukazuje, že v současnosti bezmála osm procent turistů považuje extrémní počasí za výraznou hrozbu pro cestování v období od června do listopadu.

Mezi těmito turisty je i Anita Elshoyová, která se vrátila společně s manželem do Norska z dovolené, kterou strávili v oblíbeném středisku Vasanello na sever od Říma. Na místě panovaly teploty kolem 35 stupňů, což Elshoyové způsobovalo bolesti hlavy, otoky nohou a závratě. Dvojice odcestovala krátce před tím, než Itálii zasáhla nová vlna veder. „Měli jsme tam být na dva týdny, ale kvůli horku jsme tam nemohli zůstat,“ uvedla Elshoyová.

Poptávka po cestovaní letos znovu vzrostla po dvou hubených letech způsobených pandemií covidu-19. Cestovní kanceláře tvrdí, že horko zatím nezpůsobilo masivní rušení zájezdů. Nebo alespoň prozatím ne. Situace by se ale mohla změnit, jelikož se vedra budou stávat čím dál více vyčerpávajícími. Vědci dlouhodobě varují, že změny klimatu, které způsobují emise oxidu uhličitého například z používání fosilních paliv, povedou k častějším, vážnějším i nebezpečnějším projevům počasí.

Zprávy o tom, jak záchranáři museli odvážet z italských pláží či aténské Akropole kolabující turisty kvůli vedru, zaplnily stránky evropského tisku. „Náš nedávný průzkum ukázal, že klesá počet lidí, kteří mají zájem cestovat v srpnu, což je hlavní měsíc pro dovolené, a roste podíl Evropanů, kteří zvažují cestování na podzim,“ uvedl Sanz.

Turisté v Římě agentuře Reuters řekli, že si příště dvakrát rozmyslí, zda podniknou svou cestu znovu v červenci. „Přijela bych, když je chladněji, pouze v červnu nebo dubnu,“ řekla agentuře americká turistka Dalphna Niebuhrová. Svou dovolenou s manželem v Římě označila kvůli horku za „mizernou“. A to je špatnou novinkou pro italské hospodářství, které stále těží z letního cestovního ruchu.

Italské ministerstvo životního prostředí uvedlo letos ve své zprávě, že by zahraniční turisté mohli častěji jezdit na jaře či na podzim a vybírat si destinace s chladnějším podnebím. „Saldo bude negativní, protože část italských turistů rovněž přispěje mezinárodnímu cestovnímu ruchu cestami do méně teplých zemí,“ uvedlo ministerstvo.

Někteří ale doufají, že změny v chování turistů nepovedou k jejich úbytku, ale jen k přeskupení termínů. V Řecku čelí nejpopulárnější cestovní destinace, například ostrov Mykonos, přeplnění turisty. Častější cestování v zimě, na jaře a na podzim by mohlo zmírnit tento problém a vykompenzovat ztráty v létě, uvádí řecké ministerstvo životního prostředí.

Ve Španělsku se očekává větší zájem dovolenkářů o pobřeží na severu země a na některých ostrovech, kde jsou teploty mírnější, uvádí zpráva sdružení cestovního ruchu Exceltur.

Pro norskou turistku Elshoyovou jsou dovolené na jihu Evropy záležitostí minulosti. Místo toho zváží, zda nestráví své volno v rodném Norsku. „Nechci znovu strávit dovolenou v místech, kde budu mít závratě a bolest hlavy,“ uvedla.

Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil.  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi