Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Exposlanec Wolf se stále skrývá v Jižní Americe?! 10 let prchá před policií, promlčení nehrozí

Aktualizováno -
25. ledna 2023
11:12
Autor: ČTK, Mii - 
25. ledna 2023
10:41

Před deseti lety, 25. ledna 2013, bylo vyhlášeno pátrání po exposlanci ČSSD Petru Wolfovi, který byl odsouzen za dotační podvod. Wolf předtím neúspěšně požádal o odložení výkonu trestu a do vězení nenastoupil. V roce 2019 policisté zveřejnili, že Wolfa vypátrali v jihoamerické Paraguayi, se kterou ale nemá Česká republika příslušnou smlouvu o spolupráci. O jeho vydání z Paraguaye, kde pravděpodobně stále pobývá, se snaží orgány České republiky dodnes, uvádí tn.cz.

V kauze uprchlého bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa odsouzeného za dotační podvod k šestiletému pobytu ve vězení, promlčení nepřichází v úvahu. ČTK to dnes řekl předseda senátu Krajského soudu v Ostravě Miroslav Mucha, který Wolfa odsoudil.

Policie po něm na základě evropského i mezinárodního zatýkacího rozkazu pátrá už 10 let. Podle posledních informací, které zveřejnila, se skrývá v Paraguayi. Tamní úřady jej ale nezadržely a se zemí Česko nemá uzavřenou dohodu o vydávání zločinců.

Soudce: Promlčení nepřichází v úvahu

U Wolfa by podle Muchy mohlo promlčení jeho trestu nastat právě po deseti letech vyhýbání se výkonu trestu. „V tomto případě ale promlčení nepřichází v úvahu,“ řekl Mucha.

Podle něj by situace byla jiná, pokud by soud či policie nepodnikaly žádné kroky k dopadení uprchlého odsouzeného. „Pokud by se nic nedělo, pak by bylo promlčení reálné,“ uvedl. V kauze Wolf je ale policie v kontaktu se soudem a podniká konkrétní kroky vedoucí k jeho dopadení, zatím ale neúspěšně.

Útěkem do zahraničí si pohoršil?

„Do promlčecí doby se nezapočítává doba, po kterou nebylo možné trest vykonat proto, že se odsouzený zdržoval v zahraničí. Pokud je opravdu v zahraničí, k promlčení nemůže dojít, po návratu do Česka bude muset do výkonu trestu odnětí svobody nastoupit,“ řekl ČTK právník Tomáš Miketa.

Útěkem do zahraničí si naopak může ještě pohoršit. Za maření výkonu úředního rozhodnutí mu může hrozit další dvouletý trest.

Mucha uvedl, že je postupně informován o krocích policie. „Naposledy jsme byli v kontaktu koncem loňského roku. Probírali jsme vše kolem tohoto případu. Seznámil jsem se s jejich postupem. S tím, jak pátrání probíhá. Jsem přesvědčen, že se policie velmi snaží,“ doplnil. Dodal, že v minulosti se například překládal pro paraguayské úřady rozsudek do angličtiny a španělštiny. Zda se policisté vydali i přímo do jihoamerické země, říct nechtěl.

„Využívají všech dostupných a efektivních prostředků. Můžou vyjet na místo, popřípadě využít kontaktů s Interpolem,“ řekl Mucha. Už dříve řekl, že podle něj musí Wolf postupovat sofistikovaně a mít k dispozici peníze, které mu skrývání umožní. Popřípadě si musí v zemi pobytu najít nové živobytí a prací si vydělávat.

Mluvčí prezidia: Pátrání pokračuje

Mluvčí policejního prezidia David Schön ČTK potvrdil, že pátrání po Wolfovi pokračuje. Momentálně ale nemá k dispozici žádné informace, které by mohl za policii poskytnout. „Jsou nastaveny komunikační kanály,“ uvedl.

V roce 2019 policisté zveřejnili, že Wolfa vypátrali právě v jihoamerické Paraguayi. Tamní policisté však zatím nepřistoupili k jeho zadržení. Od té doby k jeho pobytu nic oficiálního neuvedli.

Wolf v SMS: Proměnil se ve strom a trápí ho datel

Dva roky po útěku uprchlý politik požádal ministerstvo spravedlnosti o milost. Žádost tehdy podal Wolfův rodinný příslušník.

Odůvodněna je tím, že na odsouzeném bylo spácháno bezpráví. „Milost tehdy udělena nebyla,“ řekl Mucha. Dva týdny po útěku byl ještě Wolf v kontaktu s médii. Prostřednictvím SMS zprávy Právu sdělil, že se proměnil ve strom a trápí jej datel.

 

Wolfa v roce 2012 uznal ostravský soud vinným z toho, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun. Část peněz použil na hrazení vlastních nákladů, projekty navíc byly zkopírovány z internetu. Wolfovi za to soud uložil pět let vězení a pokutu milion korun. Vrchní soud v Olomouci trest Wolfovi zpřísnil na šest let a pokutu pět milionů korun.

V únoru 2013 byl na Wolfa vydán evropský zatykač a v dubnu pak i mezinárodní. K tříletému podmínečnému trestu a pokutě milion korun byla odsouzena i Wolfova manželka. Peněžitý trest s manželkou uhradili ve splátkách. Peníze přicházely na účet soudu i v době, kdy už byl na útěku. Platila je uprchlíkova manželka.

Wolf si již před vyhlášením pátrání stěžoval na údajné porušení práva na spravedlivý proces. Ústavní soud ale jeho stížnost zamítl, politik neuspěl ani se žádostí o milost (žádost, kterou podal Wolfův příbuzný, zamítlo ministerstvo spravedlnosti).

Pátrání bez výsledku

V červnu 2015 sdělil Wolf televizi Prima, že z vězení by se nemohl efektivně bránit. Televize s ním pořídila rozhovor prostřednictvím tabletu, Wolf měl velké sluneční brýle a plnovous. V lednu 2018 server Novinky.cz uvedl, že Wolf podle policie zanechal poslední stopu v Jižní Americe a v roce 2019 policisté zveřejnili, že Wolfa vypátrali v jihoamerické Paraguayi. Tamní policisté však zatím nepřistoupili k jeho zadržení. Od té doby k jeho pobytu nic oficiálního neuvedli.

„Pátrají všemi možnými prostředky. Je ale obtížné najít někoho, kdo má dostatečné prostředky. Navíc v zemi, se kterou nemá Česká republika uzavřenou smlouvu a spolupráci,“ řekl nedávno soudce Krajského soudu v Ostravě Miroslav Mucha, který Wolfa poslal do vězení.

To potvrzuje i mluvčí ministerstva zahraničí Vladimír Řepka. „Řízení o vydání pana Wolfa z Paraguaye do České republiky stále probíhá. Příslušný paraguajský soud vydal příkaz k jeho předběžnému zadržení na paraguajském území. Dodnes se jim ho ale nepodařilo zadržet,“ sdělil pro TN.cz.

Za útěk mu hrozí další trest

Wolf byl v roce 2006 zvolený za ČSSD do Poslanecké sněmovny. Později ze strany odešel a příležitostně hlasoval s tehdejší vládní koalicí premiéra Mirka Topolánka (ODS). Poslancem byl do roku 2010. Již v říjnu 2009 policie požádala Sněmovnu, aby Wolfa vydala ke stíhání kvůli podezření z úvěrového podvodu a porušování autorských práv. V listopadu téhož roku dolní komora Wolfa vydala a policie zahájila jeho trestní stíhání. Obviněn byl v únoru 2010. Za maření výkonu úředního rozhodnutí mu k původnímu trestu nyní hrozí další dvouletý trest.

Video  Předseda ČSSD Šmarda: Můžeme si za to sami, že nejsme ve Sněmovně. Společnost čeká proměna  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levicove-smegma ( 25. ledna 2023 12:56 )

Co čekat od Zemanovců.

LuCo ( 25. ledna 2023 11:14 )

Šmardo, chyť Wolfa a všichni bývalí voliči ČSSD se vrátí jako jeden muž!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa