Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlý exposlanec Wolf se „převlékl za strom“: Pro úřady je znovu neviditelný

Autor: Jakub Veinlich - 
10. srpna 2019
05:03

Před šesti lety prchnul z Česka a nyní je k nenalezení i v Paraguayi, kde ho policisté vystopovali. Uprchlý exposlanec Petr Wolf, který tvrdil, že ho vydíral bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek, byl v Česku odsouzený za podvody. Místo do vězení ale pláchnul. Až letos v květnu se ukázalo, že je v Paraguayi, odkud se ho ale úřadům nedaří dostat zpět do vlasti. Teď to navíc vypadá, že se politik buď opět důmyslně převlékl, nebo se po něm slehla zem. Jak totiž zjistily Blesk Zprávy, nikomu se nedaří mu v jižní Americe doručit příkaz k předběžnému zadržení.  

O bizarnosti v tomto případu není rozhodně nouze. Ani není jasné, zda si bývalý politik Petr Wolf ze všech, lidově řečeno, střílí, nebo svá vyjádření myslí skutečně vážně.

„Používám jeden z důmyslných převleků inspektora Clouseaua. Tento převlek je tak důmyslný, že mě ani zatýkací družina neobjevila. Na četné dotazy vašich kolegů jsem nemohl odpovědět, neboť jsem v té době použil převlek stromu a místo rukou jsem měl větve. Bohužel se na mne ještě k tomu všemu uhnízdil datel, což, jistě uznáte, není nic příjemného,“ napsal Petr Wolf Právu v roce 2013.

Tou dobou už měl být přitom ve vězení a odpykávat si šestiletý trest za podvody při získávání dotací. Nic z toho se ale nestalo do dnešního dne. Pár let to dokonce vypadalo, jako by se po Wolfovi slehla zem. Až letos v květnu Česká televize přinesla informaci, že se bývalý poslanec skrývá v Paraguayi.

To potvrdilo i ministerstvo spravedlnosti, které podle informací Blesk Zpráv usiluje o jeho přesun zpět do České republiky už od roku 2016.

„Ve věci jmenovaného požádalo Ministerstvo spravedlnosti o jeho vydání příslušné orgány Republiky Paraguay již v lednu 2016, a to na základě operativních poznatků. Policie ČR o jeho tamním pobytu ví,“ řekla nedávno Blesk Zprávám Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva.

O rok později doplnilo ministerstvo žádost o vydání Wolfa také o rozšíření jeho trestní minulosti. „Následně byla žádost o vydání rozšířena v listopadu 2017 o další trestní věc,“ řekla Blesk Zprávám další podrobnosti Machálková z ministerstva spravedlnosti.

Případ je ale o to složitější, že Česko a Paraguay nemají uzavřené smlouvy o vydávání svých občanů. „Proto byla žádost o vydání jmenovaného podána na bezesmluvním základu, za poskytnutí ujištění o vzájemnosti, které bylo orgány Republiky Paraguay přijato,“ dodala zástupkyně ministerstva s tím, že i proto se nedá odhadnout, jak dlouho celý proces vydání může nakonec trvat.

Další převlek? 

Blesk Zprávy teď zjistily, že případ nabral nový spád. Ovšem opačným směrem, než by si přály úřady. Wolf se totiž opět buď důmyslně převlékl, a hledí, jak se ho snaží najít, nebo se s ním propadla zem. Neviditelným se teď totiž stal i pro paraguayské úřady, které se ho snaží zadržet.

„Dle posledních informací paraguayský soud vydal příkaz k předběžnému zadržení osoby na území Paraguaye za účelem jeho extradice, do současné doby se ho však nepodařilo lokalizovat,“ řekl redakci mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

To může znamenat, buď že ho nemohou nikde najít, nebo že už může být na území jiného státu.

„Když nebude jmenovaný nalezen a zadržen, musí Ministerstvo spravedlnosti vyčkat, jak dopadne další pátrání paraguayské strany,“ dodal Řepka s tím, že v opačném případě by se mohl přiblížit proces vydání do ČR.

„Pokud dojde k jeho zadržení na území Paraguaye, předpokládáme, že paraguayské orgány zahání extradiční řízení na základě žádosti ČR o jeho vydání, kterou obdržely,“ doplnil.

Kde by se mohl Wolf aktuálně zdržovat, nebo proč ho nemohou úřady najít, netuší ani jeho někdejší advokátka Klára Veselá Samková.

„Petra Wolfa nezastupuji a naposledy jsem se s ním viděla v roce 2010,“ řekla na dotaz Blesk Zpráv.

Pátrání bylo přitom na Wolfa vyhlášené už 25. 1. 2013 a do dnes je v registru hledaných osob Policie České republiky.

Vyhrožování kvůli vládě? 

Petr Wolf byl v roce 2008 tedy v době před poslední prezidentskou volbou, kdy volili hlavu státu ještě poslanci a senátoři, jedním z mála poslanců ČSSD, kteří podporovali výstavbu amerického radaru v Brdech. Kvůli tomu také údajně čelil vyhrůžkám.

„Řadu týdnů mi někdo vyhrožuje esemeskami. Například, že když podpořím americký radar, tak mi to spočítají. Protože jde i o moji rodinu, rozhodl jsem se tento týden obrátit na policii,“ řekl Wolf novinářům v červnu 2008.

21. června pak opustil klub sociálních demokratů, a to krátce po té, co se v Brně sešel s tehdejším předsedou klubu Michalem Haškem, kdy mu předal dopis, ve kterém vysvětloval své důvody.

Hašek tehdy tvrdil, že za odchodem Wolfa z klubu stojí ODS. Sociální demokraté proto odmítli uzavřít s vládními občanskými demokraty příměří po dobu českého předsednictví EU v roce 2009. Pod vedením Jiřího Paroubka pak vyvolali také hlasování o nedůvěře vládě. Kabinet Mirka Topolánka nakonec padl a Wolf začal tvrdit, že ho Paroubek vydírá.

„Petr Wolf nebyl typem vášnivého parlamentního diskutéra ani významnou tváří tehdejšího poslaneckého klubu ČSSD. Nevzpomínám si ani na nějaké problémy v době, kdy byl členem klubu,“ řekl dnes s odstupem 11 let Blesk Zprávám Hašek.

O dva roky později jej ostravský krajský soud uznal vinným z toho, že podvedl nepřesnými, zkreslenými i lživými informacemi ministerstvo životního prostředí, od nějž dostal dotace. Bývalý politik čerpal společně s manželkou v letech 2005 až 2007 na dva projekty 11 milionů korun. Část peněz použil na hrazení vlastních nákladů, projekty navíc zkopíroval z internetu.

Kam se poděl exposlanec Wolf? Najít ho nyní nemohou ani v Paraguyi. Kam se poděl exposlanec Wolf? Najít ho nyní nemohou ani v Paraguyi. | Foto Blesk - Ivana Žáková

strejda777 ( 10. srpna 2019 09:20 )

Co já nechápu je, co dělaly úřady, když byl pro ně "viditelný"?

jajas ( 10. srpna 2019 08:40 )

Nechápu, že může takové t.r.o.t.l.y. bavit život, když se musejí pořád schovávat. Viz. Krejčíř, ten se taky pořád schovával, ale ten se zapletl do vražd, takže je tam, kde má být. No ale tento pajdulák je divný. Mu nedochází, že ho fakt jednou vyhmátnou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa