Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Topolánkův plán pro pravici po sedmi letech ožívá. Rakušan: Situace je vážnější

Autor: Jiří Rys - 
8. července 2019
12:15

V české politice je vláda na spadnutí a předčasné volby na obzoru. Znovu se přitom objevila myšlenka na sjednocení, případně na větší integraci či blok pravicových a středových stran. Naposledy s ní přišel před hlasováním o nedůvěře vládě Andreje Babiše (ANO) šéf Starostů Vít Rakušan. Například expremiér Mirek Topolánek tento plán načrtl jako jednu z cest pro záchranu ODS na jejím kongresu v roce 2012. A nynější šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek ideu oprášil v roce 2016. Jakou má tentokrát šanci?

Do volebního spojenectví chtěl Topolánek, který na kongres do Brna v roce 2012 přijel už jako bývalý předseda, začlenit ODS, TOP 09, Svobodné, LIDEM a Stranu soukromníků a případně další subjekty. Občanští demokraté vedení tehdy Petrem Nečasem ho ale neposlechli.

O něco podobného se později pokoušel bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, po spolupráci pravicových stran volal v roce 2016, nedlouho před zatím posledními sněmovními volbami. „Jsem přesvědčen, že kdyby k tomu tenkrát jsme našli všechny síly, tak ty volby nedopadly tak, jak dopadly, a pan Andrej Babiš by se nestal předsedou vlády,“ povzdechl si pro Blesk Zprávy. Zamrzelo ho také, že „některé subjekty daly přednost budování vlastní značky“.

Návrh na užší spolupráci teď oprášil i předseda STANu Vít Rakušan, který považuje tehdejší situaci před sedmi lety a nynější politikou realitu za zcela odlišnou. „Tak ta situace je teď samozřejmě vážnější, protože tady máme premiéra, který si s panem prezidentem parcelují politickou scénu, jak se jim zamane, a sekunduje jim u toho sociální demokracie,“ sdělil Rakušan ze své dovolené Blesk Zprávám.

Michálek navrhl spojení poslaneckých klubů STAN a TOP 09. A schytal to

Poslanec Pirátů Jakub Michálek jako první krok navrhnul spojení poslaneckých klubů Starostů a nezávislých a TOP 09, aby se podle něj upozadilo negativní působení Miroslava Kalouska. Michálek toto zdůvodňuje průzkumem z června 2018 od agentury STEM, kde 82% respondentů Kalouska negativně ohodnotilo.

Michálkův návrh ale Rakušana nadzdvihl, Pirátům totiž nemohl zapomenout odmítnutí těsnější spolupráce. „Když jsem přišel s myšlenkou bloku proti Babišovi, byli Piráti první, kteří se ozvali s tím, ať je do žádného bloku netahám a neberu si jejich stranu do úst,“ ucedil šéf Starostů.

I když Piráti o sjednocení mluví, sami podle Rakušana odmítají být jeho součástí. A úvahy o dalším spojování by prý měli nechat na samotných subjektech. „Nemyslím, že by Piráti ani kdokoliv jiný měl zasahovat do dění v jiných stranách a hnutích,“ sdělil Rakušan.

Aby se Piráti starali sami o sebe, jim přes Blesk Zprávy vzkázal také Miroslav Kalousek. „My o spolupráci se STANem hovoříme, já bych si snad uměl představit i stejný postup a spojení klubů, nicméně panu kolegovi Michálkovi bych doporučil, ať pečuje o vlastní stranu a neplete se nám do našeho dialogu,“ zmínil.

Kalousek: Osobní averze si musí každý odpustit

Problémy pro širší spojenectví stran mohou nastat už na ose TOP 09 a KDU-ČSL. Křesťanské demokraty v letech 2003-2006 Kalousek vedl, nicméně v roce 2009 odešel a založil společně s Karlem Schwarzenbergem stranu TOP 09, která už oslavila deset let existence. Rivalitu kvůli tomuto kroku nicméně mezi oběma politickými subjekty odmítá.

„Já to tak necítím. Pokud někdo k někomu cítí averzi, tak si jí má buď odpustit, nebo z toho diskusního klubu odejít. Osobní averze jsou pocity, které si v politice nemůžeme dovolovat,“ podal lidovcům ruku jejich někdejší šéf.

Šéf lidovců: TOP 09 pro mě dnes není Miroslav Kalousek

Vznik Kalouskova nového uskupení zažil současný předseda KDU-ČSL Marek Výborný v roce 2009 jen jako řadový člen a spolupráci si dokáže představit. „Já jsem předsedou tři měsíce. Opravdu se nechci dívat do minulosti, ale dívám se budoucnosti. Mohu říct, že pro mě TOP 09 dnes není Miroslav Kalousek a já žádnou antipatii osobně ani v rámci vedení KDU-ČSL vůči TOP 09 nevnímám a necítím, “ sdělil Výborný Blesk Zprávám.

Volební spojenectví s TOP 09 si umí představit i na jižní Moravě, kde je největší ideový kontrast obou stran. Zatímco zdejší křesťanští demokraté jsou v rámci strany jedni z nejkonzervativnějších, členové TOP 09 reprezentují v tomto kraji značně liberální proud. KDU-ČSL ale jedná i s dalšími sněmovními subjekty.

„My s výhledem k senátním a krajským volbám v roce 2020 vedeme intenzivní konzultace s předsedou STANu Vítem Rakušanem, stejně tak jako s předsedou ODS Petrem Fialou,“ řekl Výborný. V Pardubickém kraji má strana už dokonce do tamních krajských voleb v roce 2020 předběžnou koaliční smlouvu se Sdružením nezávislých kandidátů – Evropskými demokraty (SNK-ED).

O projekt integrace pravicových stran se v menším měřítku TOP 09 pokoušela i ve volbách v roce 2017, kdy několika menším stranám a to konkrétně Klubu angažovaných nestraníků, monarchistům z Koruny české a Konzervativní straně dala několik míst na svých kandidátních listinách a též i finanční podporu. Vedení TOP 09 dle Kalouskových slov ale na tuto spolupráci později rezignovalo, což ho mrzí.

Fiala: Jsem příznivec evoluce, ne revoluce

Předseda ODS Petr Fiala bližší spolupráci subjektů nechce zbytečně uspěchat. „V otázce prohlubování spolupráce politických stran a také vytváření předvolebních koalic jsem příznivec evoluce, ne revoluce,“ sdělil Blesk Zprávám, aby dodal: „Předpokládám, že do krajských a senátních voleb v příštím roce půjde ODS v některých krajích/senátních obvodech v koalici/spolupráci s jinými politickými subjekty.“ Že by případná aliance oslabila značku ODS, se Fiala neobává.

V krajských a senátních volbách chce také spolupracovat i Kalousek. „Co se týče krajských voleb, tam se společné kandidátky domlouvají velmi intenzivně už teď a pevně věřím, že se to podaří i v senátních kandidátkách,“ uzavřel pro Blesk Zprávy Kalousek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

donypan ( 8. července 2019 20:12 )

Problém je ,že opozice (pravicová) nemá už občanům co nabídnout.Víme co předváděly vlády Topolánka a Nečase.Proto má Babiš podporu,ač kapitalista,tak dobře ví ,že bez sociální politiky se v dnešní době prostě vládnut nedá.Je potřeba hledat novou formu společenského systému.Pan Fiala ,tak dlouho volal po demokracii až je mu na obtíž.Představte si,že by důchodci založíli politickou stranu a 2.500000 by si rozhodlo jak se v ČR bude žít.Taky Demokracie.

e.lesanova ( 8. července 2019 18:00 )

Opoziční "snaživci", škodiči a žvanilové s vymlátí navzájem...a Trikolóra zatím potichu sbírá body...hrají si na velké politiky a zatím nepochopili ani základy...a politická mrtvola Topolánek se potřebuje před smrtí ještě zviditelnit...toho nechce už nikdo a nejspíš ani manželka...

jajas ( 8. července 2019 15:35 )

Chytří? No...jak na co a jak v čem.....

1pravda1 ( 8. července 2019 14:42 )

TO JE ALE SEBRANKA - TEN DEMOBLOK S PIRÁTY

Evka4 ( 8. července 2019 14:16 )

Fuj, to jsou dva xichty.Jeden vyvalenej jako pulec, druhej se nahatej producíroval v Itálii.Dobytek.Měl sedět s Dalíkem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa