Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

K volebním urnám už v šestnácti: Hnutí STAN chce dát šanci teenagerům, co na to politici?

Autor: Jakub Veinlich - 
13. dubna 2019
07:08

Je to takový nekončící příběh, který občas zarezonuje, a pak utichne. Řeč je o volebním právu pro mladé. Ve všech typech voleb mohou Češi rozhodovat o politice až od 18 let. Hnutí STAN teď oživuje ale myšlenku, aby tuto pravomoc měli už 16letí teenageři. Podobnou novinku slibovali například před volbami v roce 2017 Zelení, mluvilo se o ní i v roce 2014.

Po zavedení přímé volby prezidenta v roce 2013 by to byla další malá volební revoluce. Tentokrát s ní přichází hnutí STAN – které má ve Sněmovně nejmenší poslanecký klub, v Senátu naopak aspiruje na největší frakci. „Nezavrhli jsme vnitřně ani revoluci a zkusit v nějakém typu voleb nechat volit i šestnáctileté,“ řekl Blesk Zprávám při rozhovoru kandidát na předsedu hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. Příznačně se inspiroval právě v Rakousku, kde zavedli tuto možnost pro 16leté nejdříve pro zemské volby a o pár let později rozšířili na všechny druhy hlasování, včetně výběru prezidenta republiky.

„Účast to v Rakousku zvýšilo, a pokud vidíme aktivitu mladých lidí, kteří stojí na náměstích a vyzývají politiky, ať se vzbudí a začnou něco dělat se životním prostředím, tak je vidět, že nějaká uvědomělost a nespokojenost s tím systémem u mladé generace je,“ přidal argument Rakušan, který chce tuto otázku otevřít mimo jiné i kvůli dohadům okolo snížení věkové hranice, kdy je člověk trestně odpovědný.

ANO a Lidovci nejsou v zásadě proti

Změnit volební zákony přitom není nic jednoduchého. Podporu návrhu si bude muset STAN najít u ostatních parlamentních klubů. Podle informací Blesk Zpráv mezi stranami teď koluje dotazník ministerstva vnitra, který zjišťuje požadavky na možné volební změny.

Snížit hranici, kdy by mohli jít mladí lidé k volbám, úplně nezavrhl šéf poslaneckého klubu ANO. I když nejdříve sondoval, zda je tato praxe i někde jinde v Evropě. „Fakt? To je zajímavé, probereme to v hnutí,“ reagoval Jaroslava Faltýnek na informaci, že mladí volí například i v Rakousku.

Debatu na půdě Sněmovny si dovede představit i nově zvolený předseda lidovců, který mimochodem sedí v poslanecké lavici právě s Vítkem Rakušanem, Marek Výborný.

„Obecně ale nejsem příznivcem - a nakonec i KDU-ČSL je konzervativní strana - aby se hýbalo s věkovou hranicí,“ řekl Blesk Zprávám šéf lidovců. O jeho názoru ho prý přesvědčila i nedávná dětská konference ve Sněmovně, kam dorazily na dvě stovky žáků a studentů ve věku od 14 do 16 let, kterých se přítomní poslanci ptali právě na snížení věkové hranice u uren. „Zdálo se, že to bude naprosto jasný výsledek, tedy že to všichni přivítají, ale ten výsledek byl přesně opačný. Z řady důvodů by volební právo neměnili,“ dodal pro Blesk Zprávy Výborný.

Už v roce 2003 například někdejší předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda a jeho místopředseda Tomáš Kvapil navrhovali, aby volební právo za své ratolesti mohli u uren využít jejich rodiče. Kdo by měl víc dětí, měl by tak víc hlasů. Jenže takový revoluční krok si oba nevyjednali před 16 lety ani ve své vlastní straně.

ODS, TOP 09 a SPD děti u uren nechtějí

Pravicové strany ve Sněmovně jsou k volebnímu právu šestnáctiletých na komunální úrovni spíš skeptické. Místopředsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové přijde mnohem důležitější především kvalita vzdělávání. Proto je zatím proti myšlence hnutí STAN.

„Komunální volby jsou pro to ideální a mladé lidi motivují k participaci na veřejném životě. Každopádně by však bylo potřeba, aby se ve školách více dbalo na výchovu k občanství, kritickému myšlení, mediální výchovu a výuku moderních dějin. To mi přijde jako stěžejní a stále ještě velmi zanedbané na velké části škol,“ reagovala na dotaz Blesk Zpráv Pekarová Adamová.

Stejně opatrný je například i starosta a poslanec Líbeznic v jedné osobě, Martin Kupka z ODS. I když ani jeho strana podobnou otázku ani náznakem ještě neprojednávala. „Je jasné, že spousta šestnáctiletých a sedmnáctiletých má už jasný názor na dění ve své obci či městě. Jsem ale k tomu návrhu zdrženlivý zejména s ohledem na to, že by stejně sami nemohli být voleni,“ přidal další z argumentů Kupka.

A podporu by nenašli Starostové zatím ani u čtvrtého nejsilnějšího klubu ve Sněmově, tedy u SPD. Okamurovci chtějí zachovat hranici dospělosti včetně volebního práva tak jak je dnes, na 18 letech věku.

„Voleb by se měli účastnit lidé, kteří mají nějakou sociální zralost. Osmnáct let je stanovená hranice dospělosti a nevidíme žádný důvod, proč by volební právo mělo předcházet takto věkem stanovenou hranici dospělosti,“ reagovala mluvčí hnutí Barbora Zeťová.

Jaké je stanovisko Pirátů, KSČM a ČSSD není jasné, zástupci těchto stran na zaslané dotaz nereagovali, stejně jako tiskový odbor ministerstva vnitra, pod které problematika voleb spadá.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vadim ( 16. září 2019 08:50 )

Rakušane Ty ses opravdu nepovedl ale k věci. Já bych navrhoval už prvňáčky ty pako!!!

flora ( 15. dubna 2019 12:22 )

Hlavně ale těmto voličům mládeži nesmíš položit klíčové otázky typu : Kde leží Evrpoa, co je to EU, kdo to byl Masaryk, kdy skončila druhá světová , co se stalo v listopadu 1989 apod. No, možná jsou i na tebe složité

flora ( 15. dubna 2019 12:16 )

Politici přišli na to, že jimi očekávané výsledky voleb jim kazí ti, kteří mají přehled, vzdělání, zkušenosti a životní moudrost a odhad. Zkrátka mozek v hlavě. Tak by rádi zapojili puberťáky, kteří nemají z výše jmenovaho absolutně nic. A proč až od 16? Vždyť občanku mají už v 15 !! A do 18 let prakticky nemají za svoje veškeré konání žádnou odpovědnost. Ano, to jsou ti praví voliči,jděte do toho!

salto ( 15. dubna 2019 08:21 )

Pan Rakušan byl skvělý starosta, ale vysoká politika mu bohužel zatemnila mozek...

zadnice ( 14. dubna 2019 15:42 )

Rakušan je větší trouba než jsme si mysleli!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa