Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Snažil se Mynář ovlivnit soudy? Opozice chce řešit jednání Hradu, KSČM i SPD nevidí důvod

Autor: Mii - 
17. ledna 2019
15:39

O přístupu prezidenta Miloše Zemana a jeho kancléře Vratislava Mynáře k justici budou chtít jednat ve Sněmovně Piráti, TOP 09 a STAN. Představitelé stran tak reagovali na aktuální podezření, že zástupci Hradu se snaží ovlivňovat soudce v jejich rozhodovacím procesu. KSČM a SPD důvod k jednání Sněmovny nevidí, podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by záležitost mělo řešit ministerstvo spravedlnosti. Šéf resortu Jan Kněžínek (za ANO) však říká, že soudci musí umět tlaky ustát.

Týdeník Respekt minulý týden napsal, že Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se dotýkají Hradu a prezidenta. Bývalý předseda a nynější soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad opakovaně dával najevo, jak má v některých kauzách správní soud rozhodnout.

„Prezidentská kancelář by neměla tímto způsobem zasahovat do soudní moci, ta by měla zůstat nezávislá,“ řekl novinářům místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa. „Předpokládám, že se budeme koordinovat s dalšími stranami, které to chtějí řešit. Pokusíme se to zařadit na jednání Sněmovny,“ doplnil.

O projednání záležitosti už v příštím týdnu stojí TOP 09. „Měli bychom se tím zabývat prioritně,“ řekla místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. TOP 09 chce v usnesení Sněmovny navrhovat výzvu prezidentovi, aby Mynář skončil ve funkci kancléře, a také jednoznačně říct, že není přípustné, aby byla nezávislá justice ovlivňována.

STAN podporuje projednání věci ve Sněmovně, aby soudci věděli, že mají u poslanců zastání, řekl předseda poslaneckého klubu Starostů Jan Farský. „Pevně věřím, že oddělenost státních mocí, zákonodárné, výkonné a soudní, bude v ČR zachována. A že soudní moc, na kterou jsou vykonávány v tomto případě z mého pohledu nepříslušné a neodpustitelné tlaky, to ustojí,“ řekl.

Kněžínek: Soudci to musí vydržet

Na tom, že musí být zachováno oddělení zákonodárné, výkonné a soudní moci, se shodují i představitelé KSČM a SPD. Podle nich ale není situace taková, aby Sněmovna musela o věci jednat. „Nemyslím si, že by se k tomu měla vytvářet nějaká iniciativa,“ řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, podle něhož nebyly překročeny hranice mezi jednotlivými mocemi.

Předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil řekl, že pokud jsou zprávy médií o snahách Hradu ovlivňovat soudce pravdivé, považuje takové chování za nepřijatelné. Nebyl si ale jist, zda by Parlament měl ve věci přijímat nějaká usnesení. „Nejsem si úplně jistý, že nějaké veřejné produkce, které probírají kroky pana prezidenta či jeho podřízených, něčemu pomáhají. Protože on je velmi dobře využívá pro svoji popularizaci,“ řekl.

Hamáček označil informace médií za znepokojivé. Baxa ale podle něj měl informovat ministra spravedlnosti Kněžínka. „Pokud je to pro někoho otázka, je to otázka pro minstra spravedlnosti a asi by se tím měl zabývat,“ řekl vicepremiér.

Kněžínek v reakci uvedl, že tlakům na soudce zabránit nelze. Podle něj musí sami dokázat všechny tlaky striktně odmítnout a odolat jim. „Od toho jsou soudci nezávislí, neodvolatelní, proti své vůli nepřeložitelní a mají vcelku vysoký stálý plat,“ podotkl.

pavel11 ( 18. ledna 2019 14:40 )

anonym01 Ja znám ty trubko jen soudcovskou mafii a užvaněného Baxu který není chlap at je nejvýší nebo nejmenší je to žvanil.

pavel11 ( 18. ledna 2019 11:56 )

Pan Baxa zapoměl na jedno pravidlo slušnosti co dělá chlapa chlapem co se řekne mezi čtyřma očima tak se to dál neříká jinak je považován za nepolehlivéhu tlučhubu!!!A že zase špíny,tuneláři,křiváci,udavačiTOP KDU STAN ODS ale i pirátu v jedné linii chce řešit jen dokazuje že mezipolitickým sajratem není rozdíl je to humus opoziční politiku.

PPP150W ( 17. ledna 2019 22:38 )

Mynář je největší ostudou hradu a především prezidenta. V podstatě z něj udělal lháře. Nejhorší je, že je to hlavě státu jedno. Tak strašně pohrdá lidem této země. Ještě horší však je, že si už možná ani neuvědomuje čeho se dopouští. Samolibý hloupnoucí stařec. To není výsměch, to postihne mnoho starých lidí, ale žádný z nich není prezident a nedělá svému národu ostudu a nevyjadřuje okaté pohrdání lidem.

marmat ( 17. ledna 2019 17:14 )

Jednání bude určitě zajímavé, ale možná víc se těším na KOMENTÁŘ UPŘÍMNÉHO A NEZÁVISLÉHO ŘEDITELE TV-MAGNÁTA JAROMÍRA SOUKUPA §§§" snad se tomu nevyhne !!!

marmat ( 17. ledna 2019 17:07 )

Bez prověrky boss, natloukne si (konečně) nos ??? Panoptikum Hradu je bohužel jak za krále klacka...samý vlivný a nedotknutelný KAŠPAR).......Jako TUHÝ a Chovanec....Snad to má taky své "horizonty"............................

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa