Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidovci vymírají. Spasí stranu nový předseda, Slováci a možná i nový název?

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
29. března 2019
05:35

Lidovci slaví sto let strany, rok od roku je jich ale méně a méně. Nejčastější příčinou je přitom úmrtí straníků. Novými členy se stávají především mladí lidé. Stranu by měl nastartovat nový předseda, kterého si členové KDU-ČSL zvolí na svém sjezdu, který začíná v pátek v Brně. Delegáti budou schvalovat také nové stanovy – v nich je i návrh, aby členy strany mohli být i cizinci, anebo změna názvu.

Osm let a čtyři měsíce stál v čele KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Jeho mise je ale u konce. Loni ještě před vyhlášením výsledků senátních voleb oznámil, že už nechce dál pokračovat v čele lidovců. Strana prý stagnuje a potřebuje nový impuls. Po Josefu Luxovi je tak bývalý ministr v Sobotkověvládě druhý nejdéle sloužící předseda v čele strany.

„Být předsedou je samozřejmě poměrně náročné, nejen časově, ale i psychicky, takže už se těším na to, až vyklidím kancelář a budu víc doma a budu víc s dětmi, s manželkou, které jsem doteď poměrně dost zanedbával. A přál bych si, abych byl zase tátou na plný úvazek. A ne jako nyní, kdy jsem byl spíš takový víkendový táta,“ popsal Bělobrádek Blesk Zprávám své vyčerpání loni v říjnu.

Video  Bělobrádek otevřeně: Proč končí jako předseda a jak bojuje s nemocí  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Práci ve vysoké politice mu už několik let komplikuje také roztroušená skleróza, se kterou se léčí. Prý to ale nebyl rozhodující faktor, proč balí předsednickou kancelář v sídle strany v Praze.

„Rozhodující bylo to, že jsem se cítil vnitřně vyhořelý,“ tvrdí Bělobrádek, který přivedl lidovce v roce 2013 zpět do Sněmovny.

„To je skutečně jeho největší úspěch, stejně jako to, že ač lidovci byli v koaliční vládě s ČSSD a ANO nejmenší stranou a neměli tolik ministrů a poslanců, tak patřili k viditelné síle,“ vyjmenoval úspěchy Bělobrádka v čele KDU-ČSL politolog Jan Kubáček. Pro Blesk Zprávy také dodal, že se končícímu šéfovi lidovců ze začátku také dařilo nastolit lidský a pro lidi srozumitelný slovník. „Bohužel, postupně ho ta Sněmovna upravila k obrazu svému,“ dodal politolog.

Tři muži a žádná žena

O Bělobrádkovo předsednické křeslo si řekli hned tři muži. Dosavadní první místopředseda strany Marian Jurečka, předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek a poslanec Marek Výborný. Žádná lidovecká žena odvahu ke kandidatuře nenašla, a nominaci tak nemá, na druhou stranu v jiných partajích lídr mnohdy neměl ani konkurenta.

Jedním z hlavních úkolů pro nového šéfa strany bude mimo jiné stabilizovat členskou základnu. Kvůli úmrtím je totiž lidovců od roku 2010 o 12 tisíc méně. Strana má teď 22 tisíc členů s průměrným věkem 65 let.

Kolik členů nakonec opravdu zůstane, ukáže až případná přeregistrace všech držitelů žluto-modré stranické knížky.

O členské základně i směřování strany promluví Bělobrádek na sjezdu v Brně. Bude to jedno z jeho posledních vystoupení v předsednické funkci. A předá navíc cenu předsedy. Čestné ocenění za přínos straně, která si v neděli připomene také 100. výročí založení, si odnese podle informací Blesk Zpráv první polistopadový premiér a také někdejší předseda senátu Petr Pithart.

Změna těsně před volbami a otevřené dveře pro cizince

Lidovci si zvolí nového předsedu a kompletní vedení jen dva měsíce před evropskými volbami. Podle Kubáčka to straně ale zřejmě nijak nepomůže, ale asi ani neuškodí. „Vzhledem k tomu, jací kandidáti se o post předsedy hlásí, tak to asi velkou vlnu neudělá. Ale rozhodně to straně neuškodí – stávající předseda je značně neviditelný a je vidět, že je na odchodu,“ míní Kubáček.

Jestli je lidovců skutečně alespoň 22 tisíc, má ukázat až případné přepočítání členů. Tento návrh je v nových stanovách, které mají schválit delegáti v průběhu brněnského sjezdu. Přeregistrace má být do konce června letošního roku.

V Karviné také vznikl nápad, aby se strana otevřela cizincům. Podle návrhu stanov, které mají Blesk Zprávy k dispozici, „může být členem strany občan ČR nebo občan jiného státu EU s trvalým pobytem na území ČR“.

„Na území naší oblasti žijí trvale občané Polska nebo Slovenské republiky,“ přidal zdůvodnění k návrhu předseda OV KDU-ČSL v Karviné Bohuslav Niemiec. A komise pro změnu stanov není proti.

Změna názvu ve hře

Stejně jako nedávno ČSSD řeší i KDU-ČSL možnou změnu svého názvu. Z Křesťanské a demokratické unie – československé strany lidové by se mohla stát jen Česká lidová strana, což ale komise ke schválení nedoporučuje.

Na sjezdu lidovců vystoupí s krátkými zdravicemi také zástupci jiných politických stran. Místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan, který bude kandidovat na předsedu svého hnutí v dubnu. Právě se Starosty přitom lidovci odmítli jít v koalici do sněmovních voleb v roce 2017. Do Brna dorazí také šéf ODS Petr Fiala a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Všichni hosté budou mít dohromady ke svým vystoupením 10 minut. Prezident Miloš Zeman pozvánku na sjezd lidovců nedostal.

KDU-ČSL se aktuálně pohybuje na hranici volitelnosti. Několik průzkumů lidovcům přisuzuje v posledních týdnech okolo pěti procent hlasů – v případě voleb do Poslanecké sněmovny, kde má strana aktuálně 10 poslanců. V nadcházejících evropských volbách přitom lidovci obhajují tři křesla.

agfor ( 29. března 2019 15:54 )

Vymírají nějak dlouho. Nemělo by se jim v tom pomoci ?

doktormediciny ( 29. března 2019 12:51 )

Ono s tim lustrovanim to je takove ano a ne.Pop tak zvane Sametove revoluci naješdnopu zacali nekteri lide utocit naq veedouci cinitele lidove strany ohkledne spoluprtace, uávedeni v Cibulkovycvh seznamech atd atd.Cely tento akt znacne ty lustrace zpochybnil..

santikxauz ( 29. března 2019 11:14 )

Lidovce spasí odchod na smetiště dějin.

panda82 ( 29. března 2019 10:21 )

Tu vedl l Kalousek a nespasí ji ani sám PáBůh, ani jejch ovečky je nezachrání

Felix Julec ( 29. března 2019 09:55 )

Pochybuji,že někdo ze svaté trojice na obrázku má šance na pozvednutí preferencí upadající strany.Na vzkříšení kdysi významné strany by bylo třeba lídra s úplně jiným programem a drajvem.Ať bude vítězem následujících voleb kdokoliv z těchto tří,bude dále jen prodlužovat stávající agonii.Jediným výsledkem - výhodou pro vítěze, bude slušné koryto na pár dalších let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa