Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hayato Okamura, sběratel neúspěchů: Další propadák. A zaryl do bratra „populisty“

Autor: Petra Štefková - 
23. března 2019
06:15

V Česku žijí hned tři bratři Okamurové – Tomio, Hayato a Osamu. Dva z nich se aktivně angažují v politice, Hayato ale stále ne a ne uspět. Nedostal se do Sněmovny ani Senátu, v sobotu pak usiloval o post předsedy pražských lidovců. Skončilo to opět stejně. Porážkou. S kandidaturami ale Hayato Okamura nekončí – v květnu bude usilovat o křeslo poslance v Evropském parlamentu. A z 10. místa kandidátky doufá ve vykroužkování.

KDU-ČSL si před blížícím se sjezdem zvolila na krajských konferencích nové předsedy. U většiny z nich nedošlo na příští dva roky ke změně. Ve Zlínském kraji znovu obstála senátorka Šárka Jelínková, na Vysočině obhájil funkci Vít Kaňkovský. V Praze ale neuspěl bratr Tomia Okamury Hayato. V souboji skončil třetí a nedostal se ani do druhého kola. 

Neúspěšná kandidatura? Taktika, tvrdí Okamura o Praze

„Na předsedu jsem kandidoval spíše z taktických důvodů. Vyzývali mě k tomu mnozí spolustraníci. Rozmýšlel jsem se do poslední chvíle a zvažoval, jestli to bude k dobru obrody lidové strany v Praze. A to se pak skutečně podařilo, s výsledkem jsem tedy spokojen,“ prohlásil pro Blesk Zprávy Okamura. Naráží tak na to, že před hlasováním z kandidatury na šéfa pražských lidovců na poslední chvíli odstoupil dosavadní šéf a zastupitel hlavního města Prahy Jan Wolf.

Bratr Tomia Okamury kvituje, že se předsedou pražské KDU-ČSL nově stal zastupitel Prahy 5 Vít Šolle. Sám Hayato Okamura skončil v 1. kole třetí a do druhého nepostoupil. „Před 2. kolem jsem přítomným delegátům jasně doporučil volbu Víta Šolleho a on, i když v prvním kole skončil druhý, tak nakonec ve druhém vyhrál. Je to pozitivní překvapení,“ řekl Okamura. Ještě dodal, že sobotní jednání trvalo dlouhých 10,5 hodiny a on sám byl alespoň zvolen členem Pražského městského výboru. 

„Teď chci do Evropského parlamentu“

Aktuálně se tlumočník Hayato Okamura připravuje na volby do Evropského parlamentu. Na kandidátce KDU-ČSL mu patří 10. pozice. I přesto nevylučuje, že by ho mohli lidé vykroužkovat. „Pracuji mimo jiné na tom, aby se Evropa nerozbila, aby se zamezilo czexitu. Kdyby došlo k překvapení, že by mě lidé vykroužkovali, jsem připravený obstát v Evropském parlamentu. Ale ani kdybych zvolen nebyl, tak nepokládám své úsilí za marné,“ uzavírá Okamura svoje vyjádření ke květnovým evropským volbám. 

Své dosavadní kandidatury nepovažuje Okamura za neúspěch. „Kandidoval jsem předloni do Sněmovny, měl jsem výrazný výsledek, přes pět tisíc preferenčních hlasů. Loni jsem kandidoval do Senátu, a i když jsem skončil až pátý, tak jsem s mnohem skromnějším rozpočtem jen těsně zaostal za kandidáty velkých stran. Takže i toto považuji za úspěch,“ hodnotí své minulé výsledky pro Blesk Zprávy.

Hayato Okamura kandidoval v Praze ve volbách do Sněmovny v roce 2017 z 5. místa a skončil třetí, když získal 5053 preferenčních hlasů. V senátních volbách v roce 2018 se umístil na Praze 8 na 5. pozici s počtem 5326 hlasů.

I další neúspěch ho v příští kandidatuře neodradí

Pokud ale ani úsilí ve volbách do Evropského parlamentu nebude zužitkováno, naznačuje, že to nebude poslední kandidatura. „O dalších plánech teď mluvit nechci, chci se soustředit na evropské volby, udělám pro to maximum,“ řekl pro Blesk Zprávy Okamura. A zároveň dodal: „Když člověk kandiduje, má to i jiný smysl než jenom být za každou cenu zvolen – může například v mediálních rozhovorech dobře prezentovat ty názory, které v naší společenské debatě dost chybí – a přitom jsou pro budoucnost důležité a životodárné. Takhle to vnímám,“ přibližuje, proč i samotnou kandidaturu považuje za významnou.

K otázce, koho bude volit na konci března na sjezdu lidovců do funkce předsedy strany, se zatím nedokáže vyjádřit. „Všichni tři kandidáti na předsedu lidovců jsou kvalitní a ještě nejsem rozhodnutý. Budu to ještě zvažovat a dost možná se rozhodnu až na celostátním sjezdu v Brně. Nyní je budu ještě bedlivě pozorovat,“ řekl pro Blesk Zprávy bratr Tomia Okamury.

S Tomiem máme některé věci společné

Okamura se rád vyjádřil i k filmu Bratři Okamurovi, který o něm a jeho dvou sourozencích natočil režisér Filip Remunda. „Ten film je pravdivý, je to dílčí výsek, ale nic tam není překrouceno. Jezdím na projekce a následné diskuse, zajímá mě, jak diváci reagují,“ připomenul, že cestuje s projekcí dokumentu po celé republice. „Je to příběh rodiny, je to o mezilidských vztazích, je to podobenství celé české společnosti,“ míní o filmu Hayato Okamura.

I přestože ho s bratrem Tomiem dělí odlišná politická příslušnost a jiné názory, v některých věcech se podle něj shodují. „Některá témata máme s Tomiem společná, i když je velký populista. Ta témata, kterých se chytil, jako sociální, například exekuce, jsou opravdové problémy. A ta výtka k tradičním stranám, že v tom něco zanedbaly, je oprávněná,“ uzavírá Hayato. 

Tomio v evropských volbách kandidovat nebude

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura chtěl původně v květnových volbách do Evropského parlamentu kandidovat na posledním místě listiny. V případě zvolení chtěl přenechat mandát jinému kandidátovi. Podle usnesení předsednictva SPD ale tento úmysl zpochybnilo ministerstvo vnitra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rasmussen ( 23. března 2019 11:41 )

A z čeho soudíte že kydá na něj špínu? Vždyť v závěru článku se píše,že mají i něco společného že v něčem s ním souhlasí...Ten jeho povedenej brácha by totiž někdy zasloužil profackovat...

egyptanka ( 23. března 2019 08:22 )

Hayato nemá coby sluníčkář šanci. Jde proti vlastnímu bráchovi. Fuj tajbl.

Franta Ziegerbauer ( 23. března 2019 07:45 )

Nerozumím proč dva Japoncici se vehementně snaži prosadit do České politiky a hlavně nerozumím lidem, kteří se s nimi stotoznuji já nechci aby za mne rozhodoval Japonec či Koreec máme české politiky

jirka68 ( 23. března 2019 07:43 )

Další přitroublo jako Džamila ke které raději nedali diskuzi.

europa ( 23. března 2019 06:43 )

Ten člověk neumí nic jiného, než kydat špínu na vlastního bráchu. Člověka s takovým charakterem by volil leda blázen. Na korýtko si nech zajít chuť, leváku!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa