Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vídal jsem Babiše víc než manželku.“ Udělali lidovci s opozicí chybu? Výtku Čunka smetli

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. února 2019
05:25

Takovou debatu byste v ANO neviděli. A nyní ani u ČSSD. Ve vládních stranách je o šéfovi jasno. Andrej Babiš (ANO) má neochvějnou pozici, Jan Hamáček (ČSSD) je taktéž jediným kandidátem. To u lidovců je situace zcela opačná. Rozešli se se svými dřívějšími koaličními partnery, jsou v opozici a kandidáty na předsedu mají hned tři. Jan Bartošek, Marian Jurečka a Marek Výborný čelili v pražské debatě i dotazům Blesk Zpráv. S trestně stíhaným Babišem by však do vlády nešli ani dnes.

Souboj o křeslo po Pavlu Bělobrádkovi v čele KDU-ČSL vyvrcholí na konci března na sjezdu lidovců v Brně. Již nyní se však v debatě střetli tři kandidáti – Jan Bartošek, Marian Jurečka a Marek Výborný. A reagovali v úvodních třech dvacetiminutových blocích i na otázky nestranných novinářů. Jako první dostaly prostor Blesk Zprávy. A tak byla řeč i o tom, zda udělali, a nebo neudělali lidovci chybu, když odmítli jít do vlády. 

Podle Čunka udělali lidovci chybu

Podle Jiřího Čunka, který by nakonec do boje o křeslo šéfa lidovců neměl zasáhnout, je chybou, že KDU-ČSL odmítla koaliční spolupráci s ANO. „Já to považuji pořád za chybu. Jsem přesvědčen, že pokud nejde o komunistickou stranu, se kterou my spolupracovat nemůžeme a ve vládní koalici bychom s ní nemohli být, tak pokud nejde o takovouto variantu, tak určitě jsme měli jít do vládní spolupráce s ANO,“ řekl Blesk Zprávám Čunek. 

Podle něj je „hodnotové zakotvení ANO“ pro lidovce „svým způsobem uchopitelné“, takže by mohli prosadit řadu priorit z programu a zabránit naopak věcem typu zdanění finančních náhrad za církevní restituce.

Andrej Babiš šel sestavovat vládu jako premiér, ale zásadní bylo to, že on a případně ještě předseda poslaneckého klubu Faltýnek byli trestně stíhaní v tu dobu a my jsme řekli, že jsme připraveni jednat s hnutím ANO o vládě, že jsme připraveni hledat programové průniky, na druhou stranu, že je pro nás nepřijatelné, abychom seděli ve vládě s někým, kdo je trestně stíhaný bez ohledu na to, kdo to je a z jaké je politické strany,“ upozornil při debatě Jan Bartošek.

Jurečka si rýpl: Otočila ČSSD, my setrvali

Zapochyboval snad někdy exministr zemědělství Jurečka, zda lidovci měli jít do vlády? „Nezapochyboval. A nám bylo v minulosti vytýkáno občas, že lidovci otočili. A my jsme tentokrát neotočili, my jsme dali jasné mantinely před volbami, dali jsme slovo voličům, za jakých podmínek budeme či nebudeme ve vládě,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv.

Lidovci dle něj zůstali na svých jasných, vymezených pozicích, „na rozdíl od sociálních demokratů, kteří otočili“. „Jít do vlády s osobou, která je trestně stíhaná a navíc v pozici premiéra, je obrovský problém a vidíme, jaké problémy s tím mají sociální demokraté,“ řekl během debaty v divadle Minor Jurečka. 

Výborný: Babiše bychom nedokázali brzdit

Pro poslance Výborného je důležitá politika založená na hodnotách slušnosti. „Pokud něco v politice slíbíte, tak je to třeba dodržet,“ připomněl. „Jestli má někdo představu, že bychom my ve vládě, kde ANO má většinu, ne jako v té minulé, dokázali Andreje Babiše brzdit v jeho rozletu, tak se šeredně plete. Není to tak. Podívejte se, jak to zvládá, nebo nezvládá sociální demokracie,“ upozornil.

Když došlo na osobní zkušenosti tří lidoveckých rivalů v boji o křeslo předsedy, došlo i na úsměvnější momenty. „Já jsem ho čtyři roky potkával jeden čas možná častěji než svoji manželku, takže ty zkušenosti mám poměrně bohaté,“ říkal exministr Jurečka o šéfovi ANO, se kterým seděl ve vládě Bohuslava Sobotky.

„Já Marianovi nezávidím, že vídal Andreje Babiše častěji než manželku, doufám, že tohle mě nikdy nepotká,“ smál se poslanec Výborný. Ten si prý dokáže dnes představit, že by jednal o podpoře např. lidoveckých, ale třeba i vládních návrhů se všemi relevantními partnery – vyjma KSČM a SPD. Za jednací stůl by tak sedl rád i s Babišem, protože lidovci nechtějí blokovat vše, co vláda přinese. „Potom je potřeba i s Andrejem Babišem jednat a mluvit, já jsem na to připraven,“ vzkazoval Výborný.

„Tati, chová se jako Babiš“

Jurečka současného premiéra Babiše hodnotil coby pragmatika, který však tak úplně nedrží slovo. „Kdybych ho měl charakterizovat jedním slovem: pragmatik, neuvěřitelný pragmatik, který pokud něco říkáte dnes, můžete si na to i podat ruku, tak pokud je to pragmaticky dobré a marketingově dobře prodatelné, tak už to zítra nemusí platit,“ tvrdí Jurečka.

Odnesl si z toho prý velké ponaučení a tvrdí, že lidovci v mnoha případech věřili slovům a podané ruce, ale spálili se. Dnes prý i jeden z jeho pěti synů o sourozenci říká: „Tati, chová se jako Babiš.“ To když jeho bratr řekne, že odejde do půl hodiny od počítače, ale za půl hodiny tam stále sedí.

Bartošek: Babiš byl na schůzkách sprostý

Bartošek přidal jiné zážitky s Babišem, se kterým se za vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL potkával na koaličních radách. „Ne všechny výroky, které tam z jeho strany zaznívaly, by mohly zaznít před 10. hodinou ve sdělovacích prostředcích, což mě mrzí,“ podotkl Bartošek.

I podle něj je však třeba do budoucna hledat partnery pro podporu lidoveckých návrhů všude možně a i když „hnutí ANO a jeho předseda je tvrdý hráč, který občas ochotu k dialogu bere jako slabost“, je třeba se na tuto šachovou partii připravit a hrát ji stejně tak tvrdě.

Čunek by měl zůstat hejtmanem, vzkázal Jurečka

Dotazy na kandidáty dostali příležitost pokládat i zástupci Seznam Zpráv a Aktuálně.cz. A Bartošek s Jurečkou a Výborným se dostali i k samotnému Čunkovi, který se ohledně vlastní kandidatury rozhodoval, ale nakonec patrně do souboje nezasáhne ani na sjezdu.

„Jiří Čunek je úspěšný senátor, byl zvolen v prvním kole, má velmi silnou pozici ve svém regionu, to dokázal, je úspěšným hejtmanem, který má velké vize,“ chválil Čunka poslanec Výborný a dodal: „Jeho tah na vítězství a na branku je přesně to, co nám schází a co se my musíme naučit zde v Praze.“

Jurečka podobnou poklonu Čunkovi nevysekl: „Tím, že tady stojím, dělám maximum pro to, aby Jiří Čunek byl dlouhá léta dobrým hejtmanem Zlínského kraje, myslím si, že mu to sluší.“

A Bartošek k Čunkovi přistoupil jako k lidoveckému „Lordu Voldemortovi“, jehož jméno se nevyslovuje. Případ, že by se Čunek někdy v budoucnu stal předsedou, okomentoval Bartošek lakonicky slovy, že KDU-ČSL je strana, která si má právo zvolit svého předsedu zcela demokraticky. „Nenařizujeme, netlačíme lidi do kouta, necháváme jim svobodu volby, to je obrovská deviza KDU-ČSL. Jak rozhodnou delegáti sjezdu, tak to budu respektovat. Respektuji svobodnou volbu,“ upozornil Bartošek. 

Video  Bělobrádek otevřeně: Proč končí jako předseda a jak bojuje s nemocí?  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Pro nás jako pro stranu se stoletou tradicí je velmi důležité, abychom si teď do té nové stovky vybrali předsedu, který bude skutečně tím, který bude zosobňovat naše hodnoty, náš program i naši vizi,“ uvedl přitom dosluhující šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který věří, že KDU-ČSL není jen strana s historií, ale i strana s budoucností.

Topolánek bez plavek i obrana Sobotky

Během debaty přišla na přetřes i jiná známá jména české politiky. Byť někdy v náznacích. „Já jsem nikdy politiku nedohadoval v sauně. Ani jsem neběhal nez palvek u bazénu jako v minulosti jeden premiér,“ říkal na debatě Jurečka s narážkou na někdejší návštěvu báývalého premiéra za ODS Mirka Topolánka v Toskánsku.

A zastal se někdejšího premiéra Sobotky, kterého označil za nejlepšího po roce 1990. „Pro mně to byl premiér, ač někomu zdá zvenku slabý, tak u Bohuslava Sobotky, tak když jsme se na něčem dohodli, tak to platilo,“ reagoval opět Jurečka a oceňoval čestnost jeho politiky.

A dotřetice exministr zemědělství Jurečka - během debaty si rovněž rýpl i do Miloše Zemana. „Já si teď v rychlosti přehrávám těch šest let a říkám si, jestli může od pana prezidenta přijít něco horšího, než přišlo doposud. A tajně doufám, že už ne,“ uvedl s tím, že oproti Zemanovi byl Václav Klaus dobrý prezident. „Dobrý je za tři, ve škole. A ve světle toho, co vidíme dnes v podání pana prezidenta Zemana, tu trojku bych mu dal,“ dodal Jurečka.

iFender ( 18. listopadu 2019 18:36 )

Mimo Cunka co politik to sliz a hnus. Je smutne ,ze clovek ktery ma rozum a dobre napady se v teto strane vice neprosadi,skoda!

marmat ( 26. února 2019 21:02 )

NIKDY se pan premiér Babiš nepropůjčil jejich stylu a la´"závistivý hrouda".To mu dává sílu...Když ho kdekoliv znemožňují, nepropůjčuje se drbům !!! Takoví Trpaslíci se odrovnávali poslední dva roky jako kamikadze...až na 2 % preferencí

marmat ( 26. února 2019 20:55 )

Vy myslíte zdenkku , že je Jurečka Slovák!??? To radši dejte ten o teplácích Takhle se sám zbytečně odstřelujete...

marmat ( 26. února 2019 20:49 )

pooomeranc: Jurečka je dobrý pohádkář , ale taky zřejmě NIKDY nemusel tolik m a k a t

marmat ( 26. února 2019 20:44 )

Od n e p o d a ř e n é h o puče 17.11.2018, který ohlásil šéf TI Ondráčka....přikrmila Slonková (Šumanovci?)neuvěřitelně ubohým/skandálním dnem novinařiny, je pracovitý AB , podporovaný 1/3 národa čím dál silnější....o Čapím hnízdě už nemňoukne dokonce ani Kalousek. Ten už má taky svá 3% jistý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa