Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policista smetl ze stolu „únos“ Babiše juniora. Došlápla si na něj inspekce

Autor: Mii - 
5. února 2019
15:15

Únos Andreje Babiše mladšího. Kauza, kvůli které na podzim málem padla česká vláda. Syn premiéra vloni oznámil, že byl proti své vůli odvezen na Ruskem anektovaný Krym. Policie následně uvedla, že o jeho pohybu věděla a vyšetřovala to, případ však odložila. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) nyní začala prověřovat, proč pražský policista toto rozhodnutí učinil. Informuje o tom deník Právo.

„Ta věc je v prověřování. V lednu tam byly zahájeny úkony trestního řízení pro možný trestný čin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Nyní probíhají výslechy, analyzují se některé listiny, takže závěry, zda bude někdo obviněn, či věc skončí odložením, ještě nejsou,“ komentoval věc Ondřej Šťastný z Městského státního zastupitelství v Praze.

Jméno i konkrétní funkci prověřovaného člověka Šťastný odmítl sdělit. Podle informací Práva jde ovšem o pražského kriminalistu, který se na původním vyšetřování únosu Babiše juniora podílel. Pokud by byl shledán vinným, může strávit až rok za mřížemi nebo dostane zákaz činnosti.

Policista se spokojil s fotografií

Psal se leden 2018 a policisty kontaktoval syn českého premiéra. „Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec mě potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ napsal Babiš junior do Česka. Zpráva přišla z města Krivoj Rog, z bytu jeho přítelkyně Jelizavety.

Jelikož šlo o závažné oznámení, případ začal prošetřovat pražský policista. Jako první vyslechl právníky jak premiéra, tak jeho syna a pokračoval prověřením Petra Protopopova.

Právě Protopopov měl být mužem, který Babiše juniora na Krym unesl. Premiér později jeho roli vysvětloval jako kombinaci ochránce, ošetřovatele a kamaráda, který se měl o syna starat kvůli jeho špatnému psychickému stavu – Babiš ml. má trpět schizofrenií. Diagnózu mu stanovila manželka Protopopova, bývalá psychiatrička Národního ústavu duševního zdraví.

Protopopov po výzvě policistů odvezl syna premiéra k jeho matce na Slovensko a ukázal zainteresovanému kriminalistovi fotografii, na které Babiš junior drží aktuální noviny. To mělo dokazovat, že je muž v pořádku a nikdo jej násilím nedrží.

Policista následně věc zhodnotil jako vyřešenou a případem se dál nezabýval. A to přesto, že s hlavním představitelem celé kauzy Andrejem Babišem mladším nemluvil a neměl k dispozici jeho výpověď.

Co udělal a neudělal

Co následovalo poté, jsou už události z loňského podzimu, které si většina lidí pamatuje. Reportérům Seznam Zpráv se podařilo Babiše ml. vypátrat ve Švýcarsku. Na kameru zopakoval to, co dříve napsal policistům – tvrdí, že byl unesen člověkem jménem Protopopov, protože se ho jeho otec chtěl zbavit kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.

Policie tak případ znovu otevřela, ačkoli se jím již jednou zabývala. Zároveň se stala terčem pochybností, zda předchozí vyšetřování proběhlo standardně. I proto začala počínání policisty prověřovat GIBS, mimo jiné v reakci na podnět městského státního zastupitelství. „Inspekce prověřuje jeho postup, tedy zda udělal či naopak neudělal vše, co pro objasnění té věci mohl,“ uvedl zdroj pro Právo.

Video  Babišova rodina podala trestní oznámení na novináře. Za skrytou kameru.  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík/ Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

pavel11 ( 6. února 2019 11:51 )

opravdu tragedie!! když hovna,špína,křiváci,zloději,fetáci,aktivisti,žumpa,kavárna špiní,lžou,intrikují proti slušnému,chytrému,premierovi který maká,zvedá ekonomiku,životní uroven,první slušný politik který nekrade a maká.

marmat ( 6. února 2019 10:24 )

Musíte si NĚCO přečíst a zkusit SˇAM dát do souvislostí...Vám zdenkku jdou JENOM nadávky a vydržte jako ostatní do dubna....

marmat ( 6. února 2019 10:21 )

zdenkku -ONI Vám hlášení o vyšetřování NEPOSÍLAJÍ ??? a "určitě by měli" §§§!!!

marmat ( 6. února 2019 10:18 )

máte dobrej nick - Máte v tom generální hokej ..Takovej shit je hit -to se jinde nečte !!! Zaklekl na to, že se TO odložilo, nebo před rokem si ho půjčil = vytáhnul před úřad ...na ulici, do hospody, do ČH a mučil, podplácel, hučel ,aby toho na něj měli VÍC??? Pokud jste starší, než 10 let, tak vyhledejte Bleskové lékaře

marmat ( 6. února 2019 10:12 )

Všude anonym007/01/zdenekk kam se podíváš - jen skončil jeho Caps Lock??? JDE PŘÍKLADEM To je zatím BINGO

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa