Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Boháči se sešli u slumů: Babiš na setkání elity a ostrý kontrast s chudými dětmi

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. ledna 2019
14:28
Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. ledna 2019
08:14

Toulaví psi, chatrče, slumy a sem tam i volně pochodující krávy. Do toho děti pobíhající mezi stany v prachu a chudobě, přesto s úsměvem a zvědavostí sobě vlastní. Pohled na výrazné sociální nerovnosti přinesla účast Andreje Babiše (ANO) na ekonomickém summitu Vibrant Gujarat v indickém komplexu Mahatma Mandir za účasti tisíců delegátů a mnoha státníků, v rámci nějž se má český premiér setkat i s indickým premiérem Naréndrou Módím. 

Lidé žijící ve stanech, chatrčích či polorozpadlých domcích lemovali přejezd české delegace z hotelu v indickém Ahmedabadu do sousedního Gandhinagaru, pojmenovaném po indické ikoně a duchovním vůdci Mahátmovi Gándhím.

„Je jí jeden rok,“ ukazovala redaktorovi Blesk Zpráv svou černovlasou kudrnatou dcerku jedna z obyvatelek tamního slumu, zatímco kolem pobíhaly v prachu další zvědavé děti, již starší chlapci, malí školáci. O České republice netušili nic, o Evropě prý slyšeli.

Země kontrastů

Byl to ostrý kontrast s nablýskaným summitem za účasti indického premiéra Naréndry Módího, ale i hostů z Evropy – dánského premiéra Larse Løkke Rasmussena, maltského premiéra Josepha Muscata nebo právě českého premiéra Andreje Babiše, který s českou delegací přiletěl do Indie ve čtvrtek večer ze státní návštěvy Thajska.

Po vypulírovaném Singapuru a známém thajském lákadlu Bangkoku s jeho světlými i stinnými stránkami v podobě „vykřičených“ čtvrtí nabízejících mladé thajské dívky přímo na ulici čekala českou delegaci země kontrastů. Indie se svými velkými rozvojovými plány, ale i miliony lidí žijícími na hranici chudoby a často i pod ní.

Chudoba v Indii: Chlapec ve slumu jde pro vodu Chudoba v Indii: Chlapec ve slumu jde pro vodu | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Babiš a spol. tak viděli úroveň života v další asijské zemi. Vše bylo zaprášené, špinavé, doprovázené neustálým troubením klaksonů v přehuštěné a místy až dusivým smogem notně zatížené dopravě, s bezprizorně postávajícími skupinkami Indů a s více či méně zahalenými Indkami.

Babiš: Slumy jsou problém

Babiš se při dotazu Blesk Zpráv pozastavil i nad problém indických slumů. „Já musím říct, že jsem byl překvapený, jak jsme jeli z hotelu sem a já to znám Maroka, kde z asfaltového sudu dělají plech, narovnají ho a z toho dělají chatrče, kde není voda, kde není nic. Tam ten král na to vyhlásil program, oni to všechno zlikvidovali a postavili tam asi 300 tisíc bytů. Tady mi bylo řečeno, že jsou tady strašně bohatí lidé a strašně chudí lidé,“ říkal Babiš v Indii.

„Samozřejmě je to velký problém, protože taková země, která má téměřř 1,4 miliardy lidí, si neumím ani představit, jak se to dá řídit všechno. Ale je to velký problém. Pan premiér to bude muset určitě řešit,“ dodal Babiš.

Vážení hosté z Evropy i světa

To na summitu samotném hned zkraje proběhla řada proslovů slibujících skvělé zítřky pro celou Indii. A všechny, kteří s ní budou spolupracovat. Přivítání se dočkal i premiér Babiš, který usedl vedle dánského kolegy Rasmussena.

Summit se odehrál za partnerství zemí jako Česko, Norsko, Austrálie, Kanada, Francie, Polsko, Jižní Afrika, Maroko, Jižní Korea, Thajsko, Uzbekistán, jenž reprezentoval jeho prezident, či třeba Japonska. Mezi řečníky se tak objevil třeba Tishihiro Suzuki, prezident Suzuki Motors.

Obrovský indický trh však láká samozřejmě i další automobilky. Včetně Škody Auto. Premiér Babiš ostatně v sobotu v poslední den své asijské mise slavnostně otevře nové vývojové centrum škodovky a Volkswagenu v Puné. 

Indický premiér Narendra Modi přichází 17.1. zahájit Vibrant Gujarat Global Trade Show v Gandhinagaru. Indický premiér Narendra Modi přichází 17.1. zahájit Vibrant Gujarat Global Trade Show v Gandhinagaru. | Reuters

Indie jako Čína: Pro Čechy obtížné trhy

O obtížích toho, jak se dostat na indický trh a jak s Indy spolupracovat, promluvila při dotazu Blesk Zpráv ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). „V Indii mají zatím tu strategii, že mají zájem o transfer technologií, mají zájem o transfer know-how, nicméně mělo by to všechno zůstat na území Indie. Oni mají tu státní strategii Make it India,“ upozornila.

„Sedí srovnání s Čínou, Čína má podobnou strategii investic a Indie se od ní toto učí a jde po čínském vzoru. Ty trhy jsou obrovské, Indie má 1,2 miliardy obyvatel a vidí Čínu jako velký vzor,“ dodala Nováková.

„Všechno tam chtějí vyrábět, chtějí, aby tam zahraniční firmy investovaly, ten přímý byznys se jim moc nechce. Je to, pravda, podobné Číně. Mluvil jsem se zástupci zbrojařských firem, které tam nabízejí věci strašně dlouho a nedaří se. Uvidíme na místě. Já budu mít jednání s premiérem, pravděpodobně i s prezidentem,“ upozornil před konferencí v Gudžarátu Babiš a přitakával, že Indie je těžko dostupný trh.

Přivítání premiéra Andreje Babiše v Indii po příletu z Thajska (17.1.2019) Přivítání premiéra Andreje Babiše v Indii po příletu z Thajska (17.1.2019) | Úřad vlády - Veronika Rose

Billboardy, kam se podíváš

Summitu však udělali Indové velkou reklamu. V ulicích Ahmedabadu se objevily desítky billboardů, především s tváří tvůrce slibovaného ekonomického zázraku a indické prosperity Naréndrou Módím. Na billboard s Andrejem Babišem narazila česká delegace cestou z letiště také, byť převahu měly billboardy s jinými hosty.

„Namasté a dobré odpoledne vám všem,“ zahájil Babiš svůj proslov na summitu a mluvil mj. o tom, že Česko a Indie mají významné vazby a vztahy mj. v oblastech obchodu, investic, vědy nebo energetiky. „Přijel jsem s cílem posílit bilaterální vztahy mezi Českem a Indií a osobně přispět k tomu, aby se posunuly na úroveň strategického partnerství,“ uvedl Babiš.  

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zvonik54 ( 18. ledna 2019 14:00 )

Víš, jak poznáš vlezdozadka na silnici? Jednoduše: Má větší terénní drahé auto, a když jede po hlavní silnici, a z vedlejší silnice přijíždí auto, co má na bočních dveřích napsáno ,,pomáhat a chranit" bez svítících výstražných modrých světel, a to logicky čeká a dává přednost všem na té hlavní, tak náš vlezdozadek zastaví provoz na hlavní, dá přednost vozidlu s ,,pomáhat a chránit", aby se zařadilo na hlavní, a až se zařadí, tak teprv vozidlo vlezdozadka umožní ostatním na hlavní silnici se opět rozjet. Ostatním vozidlům to takto zásadně neumožňuje a chová se jinak v provozu agresivně!

ivuska1 ( 18. ledna 2019 12:42 )

Nechapu smysl tohoto systemu a nechapu lidstvo , ze s timto systemem souhlasi. Nechapu proc jedna rodina zije na nekolika hektarovych pozemcich a jina rodina musi zit v tak malych prostorech v radech par metru. Nechapu uznavani a respektovani ELIT a BOHACU. Jsme stado ovci.

petrw ( 18. ledna 2019 11:24 )

spatne napsano... většina obyčejných lidi neumi manipulovat s lidma aby dosahli miliony po 90 roce

petrw ( 18. ledna 2019 11:19 )

většina bohatych v Cesku neumi manipulovat s lidma aby na nich vydelali ...x .. i n.. dl

petrw ( 18. ledna 2019 11:17 )

banany no prave taky mam stejny nazor

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa