Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš má vzkaz pro Moniku. Promluvil o obtížích s hubnutím i Indy, projel se lodí

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. ledna 2019
12:29

Andrej Babiš (ANO) zakončil státní návštěvu Thajska. Přijetí v Bangkoku ho nadchlo, a to včetně kulturního programu i toho, jak kvůli jeho koloně dělali Thajci rozsáhlé manévry a uzavírky dopravy. Při dotazu Blesk Zpráv promluvil také o tom, jak si kromě jednání s premiérem Prayutem a dalšími hodnostáři užil samotné město. A jak těžké to mají české firmy v pronikání na indický trh. Babiš se následně vydal právě do indického Ahmadabádu.

Projel se lodí i tuk tukem - populární motorizovanou tříkolkou. Andrej Babiš měl nakonec v thajském Bangkoku vedle jednání i trochu času „provětrat hlavu“. „Včera konečně jsme dostali dovoleno jít ven, jeli jsme tuk tukem,“ uvedl premiér. 

„Šli jsme na trh, podívat se trochu do města a potom jsme se vrátili domů lodí. A dneska jsme se šli oficiálně trochu projet po řece a navštívili jsme velice hypermoderní, luxusní nákupní středisko, kde překvapivě v přízemí je thajský trh, a je to kombinace typického tržiště a luxusních prodejen. Je to jedno z nejmodernějších středisek, otevírali to minulý rok v listopadu, byla to velká sláva a je to moc pěkný,“ pokračoval Babiš.

Babiš řeší hubnutí i dovoz thajské rýže

V Thajsku ho čekalo přijetí premiérem Prayutem - a to včetně další slavnostní večeře, tu předchozí připravili Babišovi v Singapuru. Do toho ještě pracovní obědy a snídaně v pětihvězdičkových hotelích a předsevzetí, že bude premiér hubnout, má rázem problém. I když ten vyvstává i v praktické rovině. „Na pokoji nemám digitální váhu,“ okomentoval šéf ANO.

Babiš však nezastírá, že se o hubnutí snaží. „Nevypadá to, protože jsem neměl moc času cvičit, takže se budu snažit. Hlavně abych nepřibral, to je důležitý,“ dodal Blesk Zprávám.

V Thajsku řešil Babiš mj. i dovoz thajské rýže do Česka. „Strašně mi záleží na dovozu rýže z Thajska, Thajsko je jeden z největších exportérů. My jsme samozřejmě vždycky ochutnali, je vynikající. Také jsem už ráno psal panu ministrovi Tomanovi, jak to vlastně je, tak tam je to údajně tak, že jsou licence v rámci EU. Tak se tomu budu věnovat, až se vrátím,“ dodal premiér.

Vzkaz pro Moniku

Ke dvoudenní návštěvě království řekl, že s thajským premiérem navázal přátelský vztah. „Já jsem velice spokojený, protože jsem se potkal potřetí s panem premiérem, my jsme se potkali v Bruselu na bilaterálce, tam se už poprvé mluvilo o těch našich letadlech, hi -tec. On po návratu hned telefonoval veliteli letectva. Potom jsme se viděli po návratu v Paříži, takže i jeho paní nechala pozdravovat moji paní,“ prozradil Babiš, který před odletem do Singapuru, Thajska a Indie nechal manželku Moniku Babišovou doma. 

„To přijetí bylo velkolepé, já jsem byl v rozpacích, jak jsme tady zastavili dopravu. Úžasné, to jsem ještě v životě nezažil,“ pochvaloval si Babiš thajské přijetí. „Proběhlo to velice dobře, myslím si, že ty dveře jsme otevřeli,“ dodal k vyjednávání o obchodních záležitostech.

Výměna Plagy ve vládě? Babiš komentář odmítl

Dotazy padaly i v souvislosti s českou politikou. A spekulacemi o tom, zda ministra školství Roberta Plagu (ANO) vymění někdejší brněnský primátor Petr Vokřál, místopředseda Babišova hnutí. „Ne, ne, já teď o tom vůbec neuvažuju, teď uvažuju o té přímé lince a o tom, jak budeme dovážet rýži do ČR,“ uvedl Babiš po jednání s Thajci ze společnosti Air Asia, která by měla do Vánoc začít provozovat přímý let Bangkok - Praha a létat do Česka jednou denně, sedm dní v týdnu.

„Dobře víte, že to nebudu komentovat, že držím tu linku - pokud by k tomu došlo, tak nejdřív za panem prezidentem a potom vám to řeknu. Ale v této chvíli to není vůbec aktuální,“ vrátil se Babiš ke spekulacím ohledně možné vládní rošády, kdy v minulosti podržel i ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), čelícího kritice za komplikace na D1. S Babišem do Asie vyrazila pouze ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

Obtíže českých firem v Indii

Jak Babiš, tak právě Nováková se při dotazu Blesk Zpráv pozastavili nad obtížemi českých firem na indickém trhu. Právě tam aktuálně premiér zamířil. Indové totiž razí čínskou cestu, kdy spolupracují v počátcích projektů, následně si je však vyrábějí s nižšími náklady sami. 

„Indie uplatňuje systém Make in India, všechno tam chtějí vyrábět, chtějí, aby tam zahraniční firmy investovaly, ten přímý byznys se jim moc nechce, je to pravda podobné Číně,“ uvedl Babiš v Bangkoku před odletem. „Je pravda, že Indie je těžko dostupný trh. Uvidíme na místě, já budu mít jednání s premiérem, pravděpodobně i s prezidentem,“ dodal ke svému programu. Také podle ministryně Novákové to nemají české firmy v Indii snadné a Indie se zhlédla právě v čínském vzoru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

titen33 ( 17. ledna 2019 17:06 )

co mě nejvíc sejříc se nikdo nedoví, ty něčí kvítku medový, nikdo tady z vás na diskusi to není vrr a haf

titen33 ( 17. ledna 2019 17:04 )

ty woe ty máš dost, primitivní hňupe tobě co ti nakvákají u vás v nálevně tak se domníváš , že u jiných to vypadá doma stejně

titen33 ( 17. ledna 2019 16:58 )

" Bez kloubouku bos natloukl si nos, boule byla ve veliká, ví to celá Afrika" ta afrika v tom rčení dělá zmatek v situejšn nau s letcem babišem ehm

marmat ( 17. ledna 2019 16:56 )

finančně závislé ???-opr.

marmat ( 17. ledna 2019 16:53 )

Tyhle trolly (zdenkky a spol.)platí, nebo jen toleruje redakce ? Jsou ty děti na TOM finančně závislí??? Za každé náměstí "káplo 2,400,-Kč a teď "kulový s přehazovačkou"...Ten vztek a frustrace (bez kapesného)jsou zřejmé z každé řádky"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa