Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš v turistickém ráji Čechů: Do Thajska chce dodat stíhačky, krále neuvidí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
15. ledna 2019
15:45

Kolona s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) se prohnala v úterý večer místního času thajským Bangkokem. Předseda vlády se totiž na své asijské cestě přesunul do další destinace, kam se na zimu létají ohřát i další Češi: po Singapuru zahájil návštěvu Thajského království. Oficiální přijetí je v plánu až ve středu, na letišti čekal premiéra krátký ceremoniál s nastoupenými vojáky. A právě o dodávkách pro thajskou armádu by se chtěl Babiš mj. bavit také. Se svým protějškem, kterým je generál Prayut Chan-o-cha, hodlá řešit stíhačky z Aera Vodochody.

Babiš má v Thajsku dvoudenní program rozplánovaný na středu a čtvrtek. V úterý večer dorazil Babiš na letiště v Bangkoku, po krátkém ceremoniálu naskočil do limuzíny a za ním následovala dlouhá kolona osobních vozů a dvou minibusů na závěr. Ta se poté rychle a zběsile za salutování přihlížejících policistů prohnala do centra Bangkoku, kde je česká delegace ubytována v hotelu Shangri-La – přímo na břehu největší thajské řeky Menam.

„Co se týká Thajska, je to vlastně první návštěva českého premiéra,“ avizoval Babiš před odletem do Asie. Za thajským králem však Babiš nevyrazí. Mahá Vatčirálongkón totiž po smrti svého otce stále ještě nebyl oficiálně korunován. Návštěva královského paláce však Babiše nemine.

Babiše čeká ohledně letadel z Aera Vodochody už ve středu ráno thajského času (oproti Česku plus 6 hodin) jednání s ministrem obrany, generálem Prawitem Wongsuwanem. „Thajská armáda má, myslím, 40 našich letounů Albatros, které už dosluhují, a my jim nabízíme nový model L-39 NG, který je skutečně hi-tec. Já už jsem o tom jednal s premiérem v Bruselu, viděli jsme se i v Paříži,“ připomněl dřívější setkání s premiérem Prayutem Chan-o-cha.

„Premiér je vlastně bývalý voják, bývalý generál. Po našem jednání v Bruselu on už dal i nějaké instrukce své armádě, předpokládám, že tam bude šance, že by naše hospodářské firmy mohly uspět,“ věří Babiš.

Levnější pro Čechy, dražší pro Thajce

Zatímco v Singapuru byli Češi ve složení premiér + podnikatelská delegace poprvé a šlo o navazování nových kontaktů, v Thajsku prý už Babiš ví, co by česká strana chtěla prodávat.   

„Já jsem na minulé vládě, protože pan ministr Metnar nás informoval, že i náš podnik chce koupit čtyři letadla, tak jsem se ho ptal, jestli nemá nějaký přehled o prodejních cenách. Pro nás to bude i marketing, že se dozvíme, kolik to stojí pro Thajsko, a samozřejmě pro českou armádu by to mělo být levnější,“ dodal Babiš.

Za premiérem ve středu odpoledne

Na thajský Úřad vlády se vydá Babiš ve středu odpoledne, kdy ho čeká oficiální přijetí premiérem Prayutem Chan-o-cha. A také oficiální večeře. Ve čtvrtek navštíví Babiš Královský palác. Později zahájí v hotelu Shangri-La podnikatelský seminář.

Babiše také v Bangkoku čeká projížďka lodí po řece Chaopraya a jednání s vedením společností Thai AirAsia a Thai Air Asia X. Právě zde by mohlo padnout rozhodnutí o přímém leteckém spojení na trase Praha–Bangkok.

Thajské politické záležitosti řešit nechce

Jednat do Thajska však vyrazil Babiš i o vědě a výzkumu. „V Thajsku mají velice konkrétní vizi pro budoucnost Thajska, oni to nazývají Thailand 4.0, takže ta čtvrtá průmyslová revoluce. My určitě chceme promovat ČR jako zemi pro budoucnost v Evropě a věda a výzkum tam samozřejmě hraje velice důležitou roli,“ upozorňuje Babiš.

V Thajsku se přitom zanedlouho, buď již v únoru, či na jaře mohou uspořádat další volby. „My tam jdeme dělat byznys, my tam nabízíme nová letadla z Aera Vodochody,“ odmítl Babiš komentovat tamní politickou situaci. „Je to obrovský trh, je tam 65 milionů obyvatel a určitě nechci řešit nějaké jejich politické záležitosti,“ dodal premiér. Ve čtvrtek večer se pak Babiš přesune do indického Ahmádábádu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Omur ( 15. ledna 2019 23:30 )

Tak jest, dragomíre taky.

Omur ( 15. ledna 2019 23:25 )

Musíš jí oslovovat mámo.

Omur ( 15. ledna 2019 23:23 )

To má Ovčáček a Soukup blbé.

dragomira ( 15. ledna 2019 23:19 )

POLICIE VARUJE: Příspěvkem nebo komentářem na diskusich a sociálních sítích mohou lidé spáchat trestný čin. Některými tvrzeními se mohou dopustit například pomluvy, křivého obvinění, podněcování k nenávisti vůči skupině osob, hanobení národa a rasy nebo šíření poplašné zprávy.Hrozí až 3 roky odnětí svobody! Zdroj: https://eurozpravy.cz/domaci/zivot/241626-policie-varuje-cechy-prispevkem-na-facebooku-lze-spachat-t restny-cin/

Omur ( 15. ledna 2019 23:19 )

Taky jsem koukl, právě tam táhne, a to už potřetí!! sadu věštců co mu v předešlých pořadech navěštili že zasedne Milošovi křeslo. Fakt. Jolanda nechybí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa