Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Obědy zdarma i pro děti boháčů? ČSSD sklízí kritiku. A Babiš sepsul ministra školství

Aktualizováno -
7. ledna 2019
19:45
Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. ledna 2019
15:19

Obědy zdarma vzbudily rozsáhlou diskuzi. Návrh ČSSD počítá s plošným zavedením obědů zdarma pro děti ve školkách i na 1. stupních ZŠ, narazil však u koaličního partnera ANO i části veřejnosti. To ministr školství Robert Plaga (za ANO) naopak přišel s protinávrhem, za který však sklidil kritiku premiéra Andreje Babiše kvůli přílišným nákladům.

ČSSD přišla s obědy zdarma pro děti ve školkách a na 1. stupních základních škol, Andrej Babiš (ANO) byl nejprve s výhradami pro, ale ministr školství za ANO Robert Plaga návrh odmítl a připravil vlastní – na oběd zdarma by tak dosáhly děti z rodin, které na ně pobírají přídavky.

Oba návrhy pronikly i na pondělní jednání vlády, které se uskutečnilo tentokrát v novém čase od 14:00. Do Strakovy akademie se tak s novým rokem přestala „slétávat ranní ptáčata“. S ohledem na průtahy ve vládním jednání se však z Babišových ministrů stávají spíše „sovy“. Na tiskovou konferenci dorazili v čele s premiérem až po sedmé hodině večerní.

Valachová: Plagův návrh? Pořád špatně

Kritiky se dnes dostalo oběma návrhům - jak tomu z dílny ČSSD, tak tomu od ministra Plagy. Plagův návrh dnes kritizovala nejprve jeho předchůdkyně Kateřina Valachová (ČSSD). „Je to lepší než nic, ale pořád špatně. Přídavky jsou v ČR ‚chudinská dávka‘. Nedosáhnou na ně mnohé rodiny, které počítají každou korunu. I pro ně je třeba něco udělat,“ upozornila na Twitteru někdejší ministryně školství, která je podepsána pod návrh ČSSD. Ten ale nenašel pochopení ani u čtenářů Blesk.cz. V anketě z loňského prosince, kde se shromáždilo přes 4,5 tisíce hlasů, bylo pro tuto variantu pouhých 15 % hlasujících.

Anketa
Jste pro to, aby byly obědy zdarma pro VŠECHNY děti z posledních ročníků školek a děti na základkách do 15 let?
počet hlasujících: 5680

Babiš zkritizoval návrh ministra za ANO

Premiér Babiš však dnes zkritizoval Plagův návrh také. „Mně osobně se hlavně nelíbí, že v tom návrhu se předpokládají nějaké náklady a dost vysoké náklady v rozsahu téměř 500 milionů korun na administrativu,“ uvedl Babiš a dodal: „Požádali jsme pana ministra, aby to předělal.“

Návrh ministra Plagy bude však i po předělání velmi problematický a bude se týkat pouze nejužší hranice rodin, varovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

Hamáček: I Babiš mluvil o plošném zajištění obědů

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) před jednáním vlády ohledně obědů zdarma upozornil: „Nás v této věci ještě čeká koaliční jednání, protože ty dva návrhy si konkurují. My máme celou řadu otázek, které jsou spojené s tím návrhem pana ministra Plagy. I sám pan premiér hovořil o plošném zajišťování obědů.“

Hamáček si tak lehce rýpl do Babiše, který loni v prosinci tvrdil: „Moje představa je pro všechny děti posledních ročníků mateřských škol a děti na základkách do 15 let. Platit by to mělo jen pro státní školy.“ Pak ale Babiš své vyjádření korigoval. A od obědů zdarma pro všechny děti po vlně nevole raději „cukl“.

S tím ale dál nesouhlasí ČSSD. Ministryně Maláčová se dnes při příchodu na jednání vlády u novinářů zastavila jen letmo: „Vzhledem k tomu, že neproběhlo meziresortní připomínkové řízení, tak si ty argumenty nechám pro své kolegy, ale my k tomu máme celou řadu věcných připomínek, co se týká návrhu pana ministra Plagy.“

K návrhu na obědy zdarma pro všechny děti se Maláčová vyjádřila již dříve např. v Otázkách Václava Moravce na ČT, kdy uvedla, že jde o dlouhodobou prioritu ČSSD. „Obědy zdarma znamená, že všechny děti budou najezené ve škole, budou žít zdravě, budou mít zdravou stravu, budou lépe koncentrované a pak budou mít lepší školní výsledky,“ tvrdila ministryně.

ČSSD sklízí údiv: Chtějí platit obědy i dětem boháčů?

ČSSD však za svůj návrh sklízí kritiku opakovaně. „Sociální demokracie bojuje za obědy zdarma pro děti z bohatých rodin. To nevymyslíš,“ podivuje se na Twitteru politolog Matěj Trávníček. „Obědy zdarma pro všechny děti je další pitomost z dílny ČSSD: Platit obědy například i dětem miliardářů mohou chtít jen...,“ přisadil si europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

A zuří i další opoziční představitelé. Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka jsou obědy zdarma „návratem do komunismu“.

MŠMT: Návrh Valachové a spol. nelze podpořit

V případě návrhu ČSSD došlo během připomínkového řízení na výraznou kritiku - s výjimkou Maláčové MPSV. Řadu výhrad mělo právě Plagovo ministerstvo školství. Návrhu na plošné zřízení obědů zdarma vytýká to, že „neřeší způsob, jakým bude školní stravování finančně zajištěno“ a že finanční dopady přitíží státnímu rozpočtu.

„Návrh vůbec nepočítá s tím, že by se v důsledku zavedení plošného bezplatného školního stravování velice pravděpodobně zvýšil celkový počet strávníků v zařízeních školního stravování a s tím i potřebný počet zaměstnanců – není tedy vyčíslen dopad vyplývající z vyššího úhrnu mezd těchto nepedagogických pracovníků,“ vytklo MŠMT návrhu ČSSD.

Hamáček však Plagovu smeč na dotaz Blesk Zpráv odvracel. „To, co navrhuje pan ministra Plaga podle kalkulací, které mám k dispozici, by znamenalo také docela slušnou administrativní zátěž v řádu tisícovek pracovníků, kteří by posuzovali, kdo na to nárok má a nemá. Ta debata běží a musíme si to koaličně vyříkat,“ reagoval Hamáček předtím, než to samé kritizoval i Babiš.

Video  Obědy zdarma že setřou rozdíly mezi dětmi? Naivní, říká vzdělávací expertka.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Irena Stehlikova ( 8. ledna 2019 19:09 )

Dobrý den jsem zaměstnancem školní jídelny, vaříme 1300obedu denně máme 14000hrubeho je vnas málo poněvadž tuto dřinu nikdo dělat za almuznu dělat nebude a oni by ještě chtěli abydeti měli jídlo zdarma tak to aby nejdříve školství přidalo kuchařka a pomocným silám jinak si budou moc dát obědy zdarma ale nebude kdo to uvaří už se konecnechytnete za nos nebo si budou děti nosit obědy z domova jako to bývalo za éry mých rodičů tak že ministři zapremyslejte

prasatkopernicek ( 8. ledna 2019 07:01 )

Naseru si do huby💩

prasatkopepicek ( 7. ledna 2019 22:02 )

Kobliharum je to jedno. Ikdyby se jim Babis vys.ral do huby tak mu pochvali jeho vonave hov.no a jeste mu zatleskaji. Kdyz ma nekdo dutou kedlubnu nevidi a neslysi a jen slepe nasleduje vudce. Komousi, nackove, hadraci, koblhari, zemanoidi...

AHAa ( 7. ledna 2019 20:51 )

Nepřihrávejte Babiš-Burešovi zásluhy tomu šéfíčkovi z ČSSD. Ten nemá na takové věci čas, pořád někam leze (do pr..le Babiš-Burešovi především)a má se co držet, aby nesklouzl; na chudé akorát zvysoka se.e.

AHAa ( 7. ledna 2019 20:44 )

Co to blábolíte o ČSSD? Obědy zdarma ve školkách aškolách prezentoval sám Babiš (ANO 2011)! Neberte mu tu zásluhu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa