Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boj o obědy zdarma pro školáky: Valachová je zkouší prosadit i pro dietáře

Autor: for - 
1. ledna 2019
12:10

Politická pře o obědy zdarma pro všechny děti z mateřských a základních škol neutichá. A to i přesto, že nový rozpočet schválený Sněmovnou ještě před Vánoci s návrhem nepočítá. Poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) nově žádá peníze i pro malé strávníky s dietou. Rodiče dětí s diabetickým, bezlepkovým nebo bezlaktózovým omezením musí za zvláštní stravu připlácet, a to se exministryni školství nelíbí, jak informoval v pondělí deník Právo.

V obědech zdarma pro děti s intolerancí vidí exministryně pomoc pro ty rodiče, kteří musí doteď za zvláštní stravu doplácet. A není v tom sama.

„Někde umožní rodičům alespoň donést vlastní jídlo, ale výjimkou nejsou i taková zařízení, kde není možné ani to,“ řekla pro Právo předsedkyně Sdružení celiaků Blanka Rubínová. Rodiny s dietářem podle odbornice často čeká neútěšné kolečko po školách, kde se snaží dojednat pro svého malého strávníka ty nejlepší podmínky. Financování státem by tak podle ní zjednodušilo situaci.

Rubínová vidí v dosavadním fungování diskriminaci dětí s jinými stravovacími návyky. „Tím, že jsou tyto děti vyloučeny ze stravování, jsou následně i vyřazeny z kolektivu, nemohou navštěvovat družinu a účastnit se odpoledních aktivit,“ uvedla odbornice. Podle ní by se situace dala vyřešit i dovozem speciálních obědů z jiných míst, jelikož ne každé školní zařízení může být na odlišný jídelníček vybaveno a připraveno.

„Jediným lékem na celiakii je přísná bezlepková dieta, která je velmi drahá. Jde také o jedinou nemoc, jejíž léčba není hrazena ze zdravotního pojištění,“ uzavřela Rubínová pro Právo. Pozitiva ve snaze Valachové spatřuje i alergolog Radek Klubal, který uvedl, že by to nejenže prospělo dietnímu režimu dětí, ale vidí řešení i jako ekonomicky výhodnější.

Plošný přístup u ministra narazil

Návrh o plošném proplácení obědů pro předškoláky a školáky státem ale neprošel už 19. prosince během schvalování rozpočtu. Ani ministr školství Robert Plaga (ANO) s nápadem nesouhlasí. Nezpochybňuji, že to je bohulibý účel, ale myslím si, že to řešení by mělo být jiné než celoplošné,“ řekl.

Původně ČSSD navrhovala, aby byly obědy bezplatné plošně pro všechny děti v mateřských školách a na prvním stupni základních škol. Babiš si následně přisadil a chtěl je bez koruny pro všechny žáky i na druhém stupni. Pak to ale „seškrtal“ na desetinu.

I podle nového plánu se měli bezplatní strávníci rekrutovat z celé mateřské a základní školy. Mělo by jít ale jen o děti z rodin, které na ně berou přídavky. „Přemýšleli jsme, jak to udělat, aby to nebylo byrokratické a vyšlo nám to tak, že by se to mělo týkat rodin, které berou přídavky na děti. Celkově z žáků, když vezmeme mateřské školy a první a druhý stupeň, to je asi milion a sto padesát tisíc dětí, nám to vyšlo na deset procent,“ uvedl Babiš.

Nad návrhem se podivoval například předseda opozičního klubu Jan Farský (STAN). „Vykupujete si hříchy svého předsedy a prodáváte budoucnost České republiky. Proč mají obědy zdarma dostávat i vaše děti a vnuci?“ hřímal ve Sněmovně.

 

 

 

 

monhtik ( 2. ledna 2019 12:52 )

Paní Valachová to přehání. Obědy zdarma ano, ale jen pro děti z chudých rodin. Ostatní si je klidně mohou dovolit zaplatit. Nejde o to zda platit či neplatit, ale o to, že jsou rodiny, kde rodiče na všechno opravdu nemají. Ano až tam jsme došli od listopadu 1989.

defakto ( 1. ledna 2019 19:28 )

... proč by si rodiče neměli zaplatit za obědy pro své děti ? To co je zdarma si lidi neváží a tak nějak by se k jídlu jejich dětičky taky chovali. Valachová má celkově choré nápady , už s tou inkluzí nadělala na školách pěkný b.o.r.d.e.l., jen by měla slyšet co skusí asistenti těch postižených dětí , akorát se o tom bojí mluvit .

pavel11 ( 1. ledna 2019 15:28 )

Valachová je příkladem tuneláře!! ministrině kde se kradlo pokračuje v zločinosti v parlamentu.obědy zadarmo je tupost hovada. Míso toho aby s Kratochvílovou lepila pytlíky pokračuje v poslanecké sněmovně malá ryba sedí a verlyba se chechtá.

zadnice ( 1. ledna 2019 14:38 )

Valachová je prostě Milka každým coulem, už toho ve školství zkazila až až!!!

prasatkopepicek ( 1. ledna 2019 14:29 )

A benzin zadarmo pro ty co vozi deti do skoly autem by nebyl? Babis ma nekde nejspis tajny diamantovy dul kdyz tak rozhazuje, takze proc se zinyrovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa