Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maláčová řešila (ne)přežití za 3410 korun měsíčně. Z ODS schytala smeč

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. ledna 2019
05:02

Životní minimum činí 3410 korun pro jednotlivce. Částka už od roku 2012 zůstává stejná, byť životní náklady i ceny rostou. Pohnout se s tím rozhodla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), jenže se neshodla zatím ani s koaličním partnerem z ANO. Ostré kritice ji pak podrobila expertka ODS na sociální oblast a exposlankyně Lenka Kohotouvá, podle které každý, kdo chce pracovat, si může přivydělat. A Maláčová podle ní navíc nikdy pořádně nepracovala jinde než na ministerstvu.

Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) chtěla prosadit zvýšení životního a existenčního minima o 380 korun měsíčně již od 1. ledna. Ve vládní koalici však narazila na odpor hnutí ANO, četné výhrady měla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Od životního minima, které zůstává stejné od roku 2012, jsou totiž odvozeny další státní výdaje. S životním minimem se porovnává příjem žadatelů a zjišťuje se, zda mají nárok na tu či onu pomoc od státu - ať už přijde na příplatky na děti, nebo třeba na stanovení výše alimentů.

„Mýty“ o životním minimu

V současnosti je životní minimum 3410 korun pro jednotlivce, Maláčová požaduje navýšení na 3790 korun. „Ráda bych napravila několik mýtů, které kolem tohoto tématu panují,“ upozorňovala už na sklonku roku 2018 Maláčová ve Sněmovně. Bylo to poté, co na posledním loňském jednání vlády s návrhem na vyšší životní minimum neuspěla.

Stát výší životního minima podle Maláčové svým občanům říká, jaké finanční částky jsou nezbytně nutné pro zajištění základních životních potřeb. Vyjma bydlení. „3410 korun není dávka sama o sobě. Životní a existenční minimum není dávka, ale směrná hodnota, kterou stát říká: Za tohle se dá přežít,“ pokračuje v novém roce pro Blesk Zprávy Maláčová ve svém apelu.

Maláčová: Nedokážu si představit, že bych za to přežila

Vláda se znovu sejde už 7. ledna. Tentokrát nikoli za tmy, jak bylo v minulosti obvyklé, ale v novém čase od 14 hodin. A ministryně Maláčová věří, že bude úspěšnější. „Je důležité, abychom si uvědomili, zda je v tuto dobu možné za 3410 korun v České republice přežít. Na těchto částkách je závislá celá řada lidí,“ zmínila Maláčová. Doufá, že se podaří zvýšit životní minimum už k 1. únoru 2019.

Jenže Schillerová mluvila naopak až o 1. lednu 2020. Ani zde se tak ministryně neshodnou. Maláčová připomněla, že letos je to už sedm let, co nebylo životní minimum valorizované. A za tu dobu vzrostly ceny zejména za potraviny či třeba drogistické zboží.

„Protože se nám za těch sedm let zvyšovaly ceny a ta částka se nezvyšovala, tak si nedokážu představit, že bych za tohle dokázala přežít. A proto navrhuji také, aby se ta částka o 380 korun navýšila, protože je to věc, kterou těm nejzranitelnějším dlužíme,“ uvedla ministryně.

Expertka ODS: Hloupý a populistický nápad

Do Maláčové se ale pustila expertka ODS na sociální oblast Lenka Kohoutová, poslankyně z let 2010 až 2013. „Je to hloupý, populistický nápad, který v době, kdy je takřka plná zaměstnanost, nemá žádné opodstatnění,“ řekla Kohoutová pro Blesk Zprávy.

A že se s 3410 korunami na měsíc vyžít nedá? „Dnes takřka kdo chce, tak může pracovat - i třeba na zkrácený úvazek nebo na dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr. Každý si může přivydělat na své živobytí prací. Ten, kdo nechce, tak samozřejmě tak nečiní,“ zmínila Kohoutová.

Celý spor navíc expertka ODS převedla do osobnější roviny. „Jsem přesvědčena o tom, že nápady paní ministryně Maláčové způsobuje i to, že nikdy vlastně nepracovala pořádně jinde než na nejrůznějších ministerstvech,“ rýpla si Kohoutová do Maláčové.

Dvě třetiny lidí, kteří jsou na hodnotách jako životní a existenční minimum závislí, jsou ale podle Maláčové senioři, zdravotně postižení nebo nezaopatřené děti. „Takže argument, že by ti lidé měli jít pracovat a tím pádem si zvýšit své příjmy, není platný, protože jsou to lidé, kteří pracovat nemohou,“ kontrovala Maláčová. Na ty, kteří pracovat mohou, na ty chce MPSV pod jejím vedením zacílit pomocí připravovaného balíčku zaměstnanosti. Věří přitom, že je větší šance zapojit je tak do pracovního trhu.

Richterová: Přežít se dá, ale nemáte rezervu

Že by s 3410 korunami měsíčně vycházela špatně, přiznává i další expertka na sociální problematiku. „Tam je hlavně problém, že z této částky nezaplatíte žádné dlouhodobější investice. Je to něco, z čeho se dá z měsíce na měsíc přežít, ale absolutně to nepokryje věci typu zimní boty či třeba nákup ledničky, byť třeba z bazaru,“ řekla Blesk Zprávám Pirátka Olga Richterová.

Podle poslankyně Pirátů je třeba si uvědomit, že lidé nemají v takovém případě žádné rezervy. „Když se sečte to, jak stouply ceny základních potřeb, tak je to zhruba částka, co MPSV navrhuje. Je zdůvodnitelná reálným růstem životních nákladů,“ postavila se Richterová za Maláčovou.

Současná vláda je kočkopes, zní z ODS

Maláčová a Schillerová se na životním minimu zatím neshodly. Rozkol ve vládní koalici komentuje i představitelka nejsilnější opoziční strany ODS. „Tato vláda je velkým kočkopsem, takže se bude velmi těžko domlouvat. Vezměte si, že je postavena na hlasech komunistů, socialistů a nijak nezaměřeném ANO, které se, dle mého názoru, přiklání spíše k některým pravicovým, než levicovým názorům. A to, že kývá na některé hloupé nápady levice, je způsobeno jen tím, že nemůže jinak, protože by mnohé jiné věci neprohlasovalo,“ říká Kohoutová.

Maláčová přitom při své obhajobě navýšení životního minima odmítla i argument Schillerové o tom, že by se nejdříve měla provést kompletní revize systému sociálních dávek. „Je to reforma, která je na roky, to si musíme říct, že tady žádná taková v posledních letech nebyla a je to věc, která nebyla obsažena v programovém prohlášení vlády,“ upozornila Maláčová.

Naopak Kohoutová souhlasí s ministryní Schillerovou, že je zapotřebí nejprve revidovat sociální dávky obecně - příjemce, kdo sociální dávky přijímá, kdo na sebe umí a neumí vydělat vlastní prací.

Úprava u dávek na bydlení

Ministerstvo práce letos plánuje podle Maláčové upravit například dávky na bydlení. Čekalo přitom na slibované cenové mapy, které dostalo od ministerstva pro místní rozvoj na konci prosince.

„Já jsem řekla, že jakmile je obdržíme a zjistíme, že ty cenové mapy jsou validní, tak se pak podíváme na příspěvek a doplatek na bydlení. To dělat budeme,“ slíbila Maláčová. Čekat na ověření cenových map je podle ní nezbytné, „protože na základě toho budeme dělat reformu sociálních dávek a musíme vědět, že se na tato čísla dá spolehnout, protože to bude mít zásadní dopad na velký počet lidí“.

Maláčová se nyní zastává předchozí Sobotkovy vlády za to, že s životním minimem nic nedělala. Nezvyšovala jej proto, že chtěla v první řadě posunout minimální mzdu (která nově činí 13 350 korun), aby se lidem vyplatilo pracovat, uvedla.

„Zvýšit minimální mzdu se nám podařilo a já v tomto trendu pokračuji. Minimální mzda zásadním způsobem za posledních šest let rostla a teď si myslím, že je opravdu na místě navýšit to životní a existenční minimum. A stále se bavíme o 380 korunách. Zároveň jsem zajistila z vlastní rozpočtové kapitoly necelou půl miliardu, těch 454 milionů korun, což mají být náklady na navýšení životního a existenčního minima a také sekundárně ostatních souvisejících dávek,“ připomněla Maláčová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kradlous ( 4. ledna 2019 18:27 )

To od zločinecké ODS sedí.Když se za jejich vlád kradlo a tunelovalo v miliardách bylo vše v pořádku.Ti by měli s Kradlouskem v prvé řadě se zamyslet a držet hubu.

mandat ( 4. ledna 2019 16:28 )

Je divne, ze politici si zvysuji prvidelne sve prijmy a na normalni lidi se kasle.K cenam,co jsou za nekvalitni zbozi v CR je zivotni minimum 20 000, korun ok. Je to ostuda, ze se vlada nedokaze postarta o sve lidi.Ale strka miliony do Afriky,do Arabskeho sveta a ani nemrkne.

smfs ( 4. ledna 2019 16:26 )

To je dávka kterou dostanou jako životní minimum na osobu. Pokud jsou v domácnosti např. 3 dospělí tak trojnásobek plus jím stát zaplatí byt. Politici by už konečně měli pochopit že stát žádné peníze nemá že pouze přerozdělují to co jím plátci daně svěří.

pupak ( 4. ledna 2019 12:26 )

Maláčová je blbá, jak troky, další tupá ministryně od socanů, co si myslí, že peníze rostou na stromech. Mimochodem, už zaplatili socani dluh pozůstalým po Altnerovi? Tahle životní minima, minimální a zaručené mzdy jsou nesmysl, všechno zrušit. Podporu v nezaměstnanosti max 3 měsíce a pak se milý nezaměstnaný starej, jak chceš. Zároveň zrušit povinné zdravotní a sociální pojištění, kdo chce, ať se připojistí, kdo ne, ať si v případě nemoci, či úrazu všechno zaplatí a důchod ať si vyřeší sám. Proč by se měl o všechno starat stát? Samozřejmě, tím pádem by přišla o práci spousta státních úředníků, ale v tom není problém, jsou to přeci ti nejlepší a nejpracovitější lidé, elita vlasti, ti by se sháněním nové práce neměli žádný problém, zaměstnavatelé by se o ně jistě porvali.

jajanene ( 4. ledna 2019 11:58 )

ODS áci a další politici jsou úžasní experti na to, jak mohou jiní přežít. Sami rozkradli co mohli a teď radí druhým. Typické pro naše politiky a už ani ne překvapivé. Upřímně řečeno, sám si nestěžuji, ale když vidím některé případy, tak je mi z toho smutno. Je to ostuda a hanba zdravých lidí, jak zachází s těmi, kteří se nemohou bránit. ODS a TOP09 jsou v čele všech grázlů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa