Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maláčová narazila se zvýšením životního minima. Schillerová chce řešit dávky

Autor: ČTK, simao - 
17. prosince 2018
20:15

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí na vládě narazila. Neuspěla totiž s požadavkem zvýšit již od 1. ledna 2019 životní minimum. Vláda projednávání bodu přerušila, vrátí se k němu v lednu, řekla ministryně. Doufá přitom, že se pomocí vyššího minima podaří motivovat tisíce Čechů, aby šli do práce. ANO chce, aby se připravil nový zákon o životním minimu platný od 1. ledna 2020. A aby jej provázela kompletní revize sociálních dávek.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) neuspěla s požadavkem zvýšit již od 1. ledna životní a existenční minimum o 380 korun. Vláda projednávání bodu přerušila, vrátí se k němu v lednu, sdělila ministryně. Částka podle ní může být navýšena od února. Jenže je tu háček. Koaliční partner ANO má jinou představu.

Maláčová požadavek přednesla, ačkoli její návrh nebyl na oficiálním programu jednání kabinetu. Potřebných 450 milionů korun na příští rok má ministerstvo práce a sociálních věcí ve své kapitole, změna by se tak nedotkla státního rozpočtu. Záměr projednávala už dříve koaliční rada, na navýšení se nedohodla. 

Hamáček lituje sporu s ANO

Šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček k tomu Blesk Zprávám po jednání vlády řekl: „Mně to mrzí, protože - a to snad neprozrazuji nic tajného z jednání vlády - celá řada ministrů za ANO zahajovala to svoje vystoupení slovy: No, já vím, že to životní minimum je velmi nízké a že se na to nedá přežít, ale... Takže já bych radši uvítal, kdyby tam nebylo to ale, ale řekli, dobře, pojďme ho nějak rozumně zvýšit, třeba o nějaké čtyři stovky, to nikoho nezabije. Ale evidentně je tam spor.“

Nejnižší uznaná částka pro život by měla podle návrhu pro samotného dospělého vzrůst o 380 korun na 3790 korun, pro členy v rodině by se měla zvednout o 190 až 350 korun. Minimum se zvýšilo naposledy v lednu 2012. Pro samotného dospělého činí 3410 korun, pro dospělé a děti v rodině je nižší a pohybuje se od 1740 do 3140 korun. Existenční minimum je 2200 korun. „Pokud se částka nevalorizovala, dochází k jejich reálnému propadu,“ řekla Maláčová před jednáním vlády novinářům.

Maláčová věří, že odradí lidi od práce načerno

Téma se podle Maláčové úzce dotýká exekucí, ve kterých je 900 000 obyvatel Česka. „Životní a existenční minimum je spolu s náklady na bydlení důležitá částka, podle které se stanovuje takzvané nezabavitelné minimum. Pokud se nám podaří prosadit životní a existenční minimum, můžeme motivovat až desítky tisíc lidí k tomu, aby šli do práce, nepracovali načerno,“ uvedla.

Kvůli reálnému propadu životního minima podle Maláčové za poslední čtyři roky vypadlo z přídavků na dítě kvůli nezvyšování minima téměř 200 000 dětí. „Ne, že by ty rodiny nějak zázračně zbohatly. Tím, že se s minimem nepracovalo, z rodinných přídavků se staly chudinské dávky,“ konstatovala.

Schillerová: Chceme kompletní revizi dávek

Rodiče se dvěma malými dětmi do šesti let mají teď životní minimum 9450 korun. Podle návrhu by to bylo 10 490 korun. U samoživitelky s osmiletým a šestnáctiletým potomkem nyní částka činí 7730 korun, podle návrhu by to nově bylo 8590 korun. Pro seniorský pár minimum dosahuje 5790 korun, nově 6630 korun.

 Podle ministerstva financí by se měla ale nejdřív aktualizovat pravidla pro stanovení minima, až pak přidat od roku 2020. „My se shodujeme jako koaliční partneři v tom, že je nezbytné zvýšit životní a existenční minimum, neshodujeme se už v termínu a způsobu provedení,“ uvedla po posledním letošním jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová. 

„Hnutí ANO požaduje, aby byl tento systém svázán s komplexní revizí sociálních dávek, protože se týká asi 65 tisíc občanů, kterým by se tímto zvedly dávky ve státní hmotné nouzi, to znamená podpora v nezaměstnanosti a my naopak potřebujeme motivovat tyto občany, aby šli pracovat,“ dodala ministryně za ANO.

Klíčový údaj pro přídavky na děti i porodné

Ministerstvo práce v podkladech k navrhovanému nařízení o zvýšení uvedlo, že vlády v posledních letech dávaly přednost navýšení minimální mzdy před životním minimem. Resort píše, že za sledované období od posledního přidání od října 2011 do letošního září se ceny bez nákladů na bydlení, vodu a energie zvedly o 11,1 procenta, proto navrhuje takové navýšení.

Se životním minimem se srovnává příjem žadatelů a zjišťuje se, zda mají na pomoc od státu nárok. Například přídavek na dítě či porodné je pro rodiny s příjmem pod 2,7násobek minima. S růstem mezd v Česku se zmenšuje okruh těch, kteří na dávky dosáhnou. Nejnižší částka pro život se využívá i pro stanovení alimentů. Určuje také podporu azylantů a cizinců, kteří mají v Česku dočasnou ochranu. Roli hraje rovněž u případného osvobození od poplatků za televizi a rozhlas.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

deratizater ( 18. prosince 2018 07:26 )

Pokud urychleně nezavedeme strop na soc.dávky na jednu rodinu bez ohledu na počet dětí po vzoru Slováků tak se staneme pouze množírnou nepřízpůsobivých občanů a to i se všemi důsledky.Jako je zvýšená kriminalita,vybydlené byty a domy a rozvrat soc.systému státu na který doplatí všichni i ti co celý život platili daně.Chce to zdravý selský rozum nic jiného.K čemu je to dobré zvednout mateřskou na 300 000 když toho budou hlavně využívat jen ti neplatili nikdy daně a zaměstnat se účelově na pár měsíců aby pak mohly sypat děti jedno za druhým není pro ně problém

Jarabak ( 17. prosince 2018 22:36 )

Dvě vypasené čuby, které rozhazují z cizího. Každá trochu jinak, ale obě rozhazovačné blbé vypasené čuby.

pifpaf ( 17. prosince 2018 22:03 )

Anonisti ukazují, co nastane, když je koaliční partner nepodpoří.

karel vázler ( 17. prosince 2018 21:27 )

Je to hnus. Politici si zvysili platy o mnoho tisic, pro nejchudsi nemaji ani blbe 400. Je mi zle. Jdu blejt.

elopapx ( 17. prosince 2018 21:27 )

Tak hlavně že svoje už tak přemrštěný platy si zvýšili bez problémů... ***.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa