Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Samoživitelky nemají ani na maso pro děti: Mohou za to nezodpovědní rodiče, říká Maláčová

Autor: Mii - 
9. listopadu 2018
05:20

České samoživitelky nemají mnohdy ani na základní potraviny. Paní Alena si v novém pořadu Blesku Epicentrum postěžovala na to, že nemá ani na maso. Může za to dnešní doba, reaguje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Dle ní přestává být normální pro většinu lidí při rozchodu či rozvodu zodpovídat za své děti, dříve byla situace lepší.

„Prostě budeme jíst chleba a dítě nebude mít pastelky.“ Tyto a další problémy řeší v Česku na denní bázi tisíce žen samoživitelek. Průměrně dostávají od svých expartnerů v rámci výživného pouze 2000 korun, mnohdy daleko méně. Nemají tak ani na základní potraviny nebo drogistickou výbavu. O kroužcích nebo speciální výbavě pro děti si mohou nechat jen zdát.

Maláčová se domnívá, že hlavním důvodem, proč k těmto situacím dochází, je individualistický rys současné společnosti. „Může za to dnešní doba, kdy přestává být normální pro většinu lidí zodpovídat za své děti,“ tvrdí ministryně. Podle ní dříve, když se pár rozpadl, nezačal jeden z rodičů v tu ránu své dítě ignorovat, ale stále se o něj staral. Lidé měli větší zodpovědnost.

Video  Epicentrum: Neplatiči si vždy najdou způsob, jak se vyhnout alimentům, řekla Maláčová  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prosadím zálohované výživné, slibuje Maláčová

Ministryně ale souhlasí, že je třeba současný stav změnit. Podle ní by měl pomoci zákon o zálohovaném výživném, který chce předložit příští rok v lednu. Minulé vládě se to nepovedlo, ale teď si je jistá, že k jeho prosazení dojde, byť naráží na námitky koaliční ANO. „Udělám pro to všechno,“ slibuje Maláčová.

Cílem zákona je zajistit, že pokud jeden z rodičů přestane po určité době platit alimenty, začne je místo něj platit stát. Úřady pak od něj částku budou vymáhat zpětně. Samoživitelská rodina tak nebude muset řešit náhlé výpadky financí.

Zákon sám o sobě ovšem podle Maláčové stačit nebude. Plánuje prosadit celou řadu dalších opatření, například vyšší rodičovský příspěvek. Ten by pomohl nejen samoživitelkám, ale všem rodinám. Maláčová se s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) dohodla, aby se zvedl do roku 2020 o 80 tisíc korun.

Pomoci má rovněž tvorba sdílených pracovních míst a dětských skupin, které by podle Maláčové měl začít financovat stát. Matky by tak mohly trávit více času v práci. V neposlední řadě má být stanovena minimální výše výživného na 2000 korun, a Maláčová by si přála vznik specializovaných soudů, které by se věnovaly pouze rodinnému právu.

Zvyšování trestů pro neplatiče alimentů podle ministryně není správná cesta. „Já si myslím, že tresty nefungují,“ říká Maláčová. Potvrdilo se to podle ní i ve studiích a analýzách. Neplatiči akorát skončí ve vězení, kde je musí živit stát. Ministryně proto navrhuje, aby byli trestáni formou domácího vězení, v rámci kterého stále mohou chodit do práce a platit na své dítě, jen nebudou mít „žádnou zábavu“.

Pomoc skrze Národní potravinovou sbírku

Pokud se dnes samoživitelka ocitne v tíživé finanční situaci, může požádat o pomoc v hmotné nouzi. Může také poprosit Národní potravinovou sbírku, která materiálně pomáhá nejen samoživitelkám, ale například i chudým důchodcům.

Do sbírky může přispět každý člověk, a to již o nadcházejícím víkendu v sobotu 10. 11.  2018. Stačí přijít do jednoho z 600 obchodů a supermarketů, které se do projektu zapojily, a nakoupit zboží, které se následně odevzdá a poputuje právě potřebným lidem.

Koordinátor projektu Tomáš Gajdošík v pořadu Epicentrum radil, ať lidé kupují zejména kvalitní trvanlivé potraviny jako jsou rýže, těstoviny nebo konzervy. A vítané je také drogistické zboží – ostatně na příliš vysokou cenu drogerie si Blesku stěžovala řada samoživitelek. I Maláčová plánuje přispět do sbírky zejména drogerií. „Sama mám malé dítě, tak vím, kolik to stojí,“ zmínila ministryně.

petrw ( 10. listopadu 2018 06:48 )

offline no to e blby názor ..deti tam delaji ale nic neberou ..

flora ( 9. listopadu 2018 20:20 )

Je jen jeden pytel - pytel peněz z odvedených daní pracujících. Tak pracujte dál a více, abyste ze svých daní mohla přispívat i na děti sousedce. A vysvětlete ještě, proč je pak tedy prý: 1) rodina základ státu, když rodinné problémy pak mají řešit všichni pracujícící a důchodci 2)proč homosexuálům a jejich dětem upíráno právo na rodinu, jako takovou (tedy ten základ státu, ze kterého jsou dospělí a hlavně ty děti vyčleněni) 3) zda jsme se náhodou neocitli v prvobytně pospolné společnosti, nebo v partě hippies, kde se všichni starali dohromady o všechny děti a zda nejsme náhodou místo kapitalismu už v komunismu aniž bychom si toho všimli ?

Djxx ( 9. listopadu 2018 19:43 )

Tak je plno zen,co se nechteli stat samozivitelkami. Nejsou vsichni,ze si nechaj udelat dite kde s kym. Jsem samozivitelka a mela jsem dlouhoby vztah a fakt by me nikdy nenapadlo,ze takhle skoncim. O deti jsem se vzdy dokazala postarat,nic jim nechybelo.radsi jsem si odtrhla od huby sobe. Nekourim,nepiju. Alimenty beru,jen exekucne,tatinkovi se platit nechtelo. Hlavne ze to byl on,co chtel dite driv nez ja. A pak dceru ani nevzal ven na prochazku. Takze nechapu,jak muzete strkat vsechny samozivitelky do jednoho pytle. Jinak dceri je 13 let a od jejich 18 mesicu dostavam stejnou castku a to jsem uz zadala 3x o zvyseni,protoze se skolou se zvedli vydaje. Zamitnuto,spadam do tabulky. Tata o ni nejevi zajem, nestykaji se jak dlouho. Takze oni i chlapy jsou dobry a spatny " tatove".

agfor ( 9. listopadu 2018 18:24 )

Takovéhle problémy jisté etnikum nemá. Nikdy nepracuje a žije si z dávek jako prasata v žitě.

spliny ( 9. listopadu 2018 13:56 )

Která si nechá udělat děcko a nemá na něj, tak je to jen a jen její problém a toho chlapa kterýmu dala bez ochrany!!!!! Tohle žádná s IQ a zodpovědná nikdy neudělá!!!!!! Pouze těžké primitivky! Tak ať se starají a nechtějí nic po státu.

Zobrazit celou diskusi