Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Maláčovou štvou nižší důchody i platy žen. Je pro kvóty a řekla, jak poznala svého muže

Autor: ČTK, simao - 
29. července 2018
14:45

Kvóty na počet žen ve veřejných funkcí přijdou Janě Maláčové (ČSSD) jako dobrý a osvědčený instrument. Stejně tak si pochvaluje, že i na ministerstvu je řada žen zaměstnána. Kandidátku na šéfku resortu práce a sociálních věcí však štve, že ženy mají nižší důchody, ale i platy, než muži. I s tím by chtěla pohnout. U důchodů obecně plánuje větší změny. A chce kvůli nim na září do Sněmovny svolat mimořádnou schůzi. Vedle toho prozradila, že poznala svého muže Aleše Chmelaře nikoli v Česku, ale v Bruselu.

Prezident Miloš Zeman se ji chystá do funkce jmenovat v pondělí. Jana Maláčová ještě resort nevede, ale v řadě věcí má už jasno. „Když jsem dostala nabídku, tak první, co jsem udělala, bylo, že jsem zavolala svému manželovi. Bez jeho podpory bych ji nepřijala,“ prozradila Právu Maláčová.

Potkali se v Bruselu

Se státním tajemníkem pro evropské záležitosti se seznámila v Bruselu, kde oba pracovali. Maláčová v zahraničí i studovala - na univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem a Londýnské ekonomické škole.

Za studium v zahraničí sklidila uznání i od prezidenta Zemana, za práci v Bruselu a „probruselského“ manžela však kritiku Okamurovy SPD. „Jana Maláčová má úzké vazby na Evropskou unii a na různé neziskové organizace, které jsou EU podporovány,“ vytkl jí poslanec Radek Rozvoral, podle kterého ČSSD prosazuje ve vládě vazby na Brusel – a tak po návrhu na ministra zahraničí Miroslava Pocheho přichází alespoň Maláčová.

Sama Maláčová se případných střetů nebojí. Byť byla doposud úřednicí a nikoli političkou. „Nebojím se toho. Členkou ČSSD jsem deset let. Odjakživa jsem se přitom zapojovala do odborného zázemí. Mám zkušenost ze Senátu i z Evropského parlamentu,“ podotkla pro info.cz.

„Jana Maláčová má šanci ukázat politiku, která je podložená expertizou, vnímavá k lidem, nešustí papírem a je v dobrém slova smyslu aktivistická,“ míní naopak politolog Lukáš Jelínek o budoucí ministryni. Ta přitom nyní nepřichází do zcela nového prostředí, na MPSV působila coby ředitelka jedné ze sekcí. Na co se chce soustředit především? Prý mj. na nerovnosti v platech, mzdách a důchodech mezi muži a ženami. 

Kvůli důchodové reformě chce mimořádnou schůzi

Do její gesce přitom spadá i příprava návrhů důchodové reformy, o kterou by ČSSD stála. Na září chce přitom Maláčová svolat do Sněmovny mimořádnou schůzi k důchodům.

„Po dohodě s panem předsedou Hamáčkem se chci pokusit o to, aby se konala mimořádná schůze Sněmovny dříve, než je 11. září plánovaná řádná schůze, abychom měli včas rozhodnutí Sněmovny a aby zvýšené důchody platily od ledna 2019,“ prozradila Maláčová Právu s tím, že dle ní by se za tři roky měl zvednout průměr důchodů ideálně z 12 na 15 tisíc.

Nižší důchody žen ji štvou

„Neexistuje důležitější věc, na které musí být co nejširší konsenzus, než je důchodová reforma. Já osobně se domnívám, že by měla také řešit problematiku důchodů žen. Je velká nespravedlivost, že ženy berou o pětinu nižší důchod, protože často zůstanou doma, aby pečovaly o své děti,“ dodává.

Členky Oranžového klubu: Nechybí exministryně Marksová a Valachová, ani kandidátka na novou ministryni Jana Maláčová (čvrtá zprava) Členky Oranžového klubu: Nechybí exministryně Marksová a Valachová, ani kandidátka na novou ministryni Jana Maláčová (čvrtá zprava) | Reprofoto oranzovy-klub.cz

„Ženy se dožívají o pět až šest let déle než muži, jsou tudíž, protože mají nižší penze a poslední roky života stráví samy, víc ohroženy chudobou. Můžeme mluvit o tom, že chudoba ve stáří má v České republice ženskou tvář,“ varuje politička, která podporuje mj. i kvóty pro ženy v obsazování veřejných funkcí.

Sama zásadní personální změny v resortu nechystá. Na ministerstvu však chybí polovina odborných náměstků i další pracovníci. „Personální změny budou, ale ve smyslu doplnění a stabilizace úřadu, aby ministerstvo mělo vedení a začalo fungovat,“ uvedla Maláčová. Připomněla, že za ministryně Michaely Marksové (ČSSD) ve vedení resortu byla polovina žen. „V tom bylo ministerstvo velmi progresivní. Ráda bych v tom pokračovala,“ dodala Maláčová.

Pomoc rodinám: Rodičovská se má zvýšit zatím o 40 tisíc

Ministerstvo práce dá vládě do několika měsíců návrh na zvýšení rodičovského příspěvku o 40 000 korun na 260 000 korun. Při hladkém postupu by matky či otcové na rodičovské mohli začít vyšší sumu čerpat před koncem příštího roku, uvedla ČTK kandidátka na ministryni práce.

„Chceme návrh na navýšení rodičovského příspěvku o 40 000 korun vyslat v příštích měsících. Pak bude záviset na legislativním procesu. Pokud to půjde tak, jak má, tak by měla změna být s účinností na konci příštího roku,“ uvedla Maláčová.

Rodičovská činí nyní celkem 220 000 korun, u dvojčat a vícerčat je to 330 000 korun. Rodiče se mohou rozhodnout, jak rychle částku vyčerpají. Měsíčně mohou pobírat příspěvek až do výše mateřské, tedy 70 procent vyměřovacího základu příjmu. Podle portálu ministerstva práce to může nyní být až 32 640 korun.

V programovém prohlášení je 300 tisíc

Čím vyšší je dávka, tím je rodičovská kratší. Maximálně může trvat do čtyř let dítěte. Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů v programovém prohlášení uvádí, že zvýší rodičovskou na 300 000 korun. Chystaný návrh kvůli možnostem rozpočtu zahrnuje první navýšení o 40 000 korun, další by pak mělo následovat do konce volebního období.

Maláčová zopakovala, že bude jako ministryně usilovat o posílení rozpočtu svého resortu na příští rok o 8,5 miliardy korun. „Jsou to požadavky jednotlivých sekcí tak, abychom byli schopni plnit úkoly, které nám ukládá programové prohlášení vlády - začíná to věcmi jako první fáze navýšení rodičovského příspěvku,“ uvedla Maláčová.

Se zvýšením rodičovské počítala i koncepce rodinné politiky, kterou loni v září schválila vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ministerstvo práce v dokumentu navrhlo, aby se rodičovská zvedla aspoň na 250 000 korun. Ročně to rozpočet mělo stát zhruba 3,07 miliardy navíc. Na materiálu pracoval ministerský odbor rodinné politiky a politiky stárnutí, který Maláčová od června 2015 až dosud řídila.

Hoří minimální mzda i navýšení platů ve veřejné sféře

Ministerstvo práce čeká pod vedením nové ministryně také zrušení karenční doby či zálohovaného výživného. Na pomoci samoživitelkám a samoživitelům, jimž bývalý partner či partnerka neposílají alimenty, chce Maláčová spolupracovat s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem (za ANO).

Srpen chce Maláčová věnovat vyhodnocení situace a dosavadních návrhů. Ve druhém prázdninovém měsíci se chce také podrobně seznámit s chodem úřadu a poté navrhnout případné změny jeho struktury.

„Pokud bych ale měla zmínit ta (opatření), která časově nejvíc hoří, začala bych navýšením minimální mzdy a navýšením platů ve veřejné sféře,“ dodala Maláčová v rozhovoru pro info.cz.

anticccp ( 4. srpna 2018 09:27 )

Takže další ultralevičácká kreatura ve vysoké funkci.

sores ( 29. července 2018 19:00 )

Celé Česko ví jak žebrácké důchody u nás jsou a nikdo s tím nic nedělá!Žít s 9 tis. na celý měsíc je běs a děs Vedle nás naši sousedi mají důchody 30 tis.a platy mnohem vyšší. Že se nestydí naši páni politici,to jim není trapné, jaká žebrota u nás je. Bylo na to 29 let změnit Česko v lepší přiblížit se němcům a Rakousku

krista2018 ( 29. července 2018 18:45 )

Prd prosadí, to není energická žena, na ty žraloky ve vládě je moc mladá a až na ní někdo zvýší hlas (třeba ve sněmovně)tak si popláče. Baby jako byla Šlechtová a ta ze školství? se taky neprosadily. Bohužel

pp10 ( 29. července 2018 16:05 )

Paneboze, co to je???? Co to ma v hlave??? A proc teda, kdyz maji zeny nizsi platy, tak je radeji nezamestnavaji a neuprednostnuji pred muzi, kdyz jsou tak vyhodne levne???? Kde toto s odpustenim ve.meno vyhrabali?????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa